به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل تعاون کار ورفاه اجتماعی استان البرز اسماعيل خليلي در اين رابطه اظهار کرد: اين آئين نامه به منظور ارتقاي سطح ايمنی در كارگاههای مشمول و نظام مند کردن به كارگيري افراد شايسته و واجد صلاحيت در زمينه ايمنی و پيشگير از حوادث ناشی از كار و در راستای اجرايی كردن ماده 85 و 86 قانون كار مبنی بر صيانت از نيروی انسانی و منابع مادی كشور در محيط های كاري صورت می گيرد.
وی افزود: با توجه به وقوع بسياری از حوادث در كارگاهها بويژه كارگاههای زير 25 نفر كارگر و نظر به محدودیت بازرسان کار جهت نظارت بر حسن اجرای قانون کار، معاونت روابط کار وزارت متبوع را برآن داشت که "مدل خود بازرسی درون کارگاهی " را طراحی و در استانها عملياتی کنند.
خليلي عنوان کرد: این مدل ارائه شده با رویکردی پیشگیرانه و با نگاهی سیستمی از طریق اجرای "چرخه مدیریت ارزیابی ریسک"، شناسايی خطر و تهيه برنامه پاسخگويی و كنترل خطرات موجود در كارگاه و به منظور پیش گیری به موقع حوادث ناشی از کار تدوين شده است.
وي با اشاره به اينكه پیش گیری به موقع حوادث ناشی از کار در کارگاه ها طی تعاملی سه جانبه و هم افزا انجام خواهد گرفت یادآور شد: به منظور دستیابی به اهداف راهبردی، کارفرمایان باید با رعایت ضوابط آیین نامه مذکور، نسبت به انتخاب مسئولین ایمنی در کارگاه ها اقدام کنند.
مدير كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان البرز با برشمردن وظايف مسئول ايمنی كارگاهها بر اساس آيين نامه مذكور اظهار کرد : همكاري و تشريك مساعی با بازرسان كار، ارزيابی ريسك در كارگاهها، ثبت آمار حوادث ناشي از كار و اطلاع به بازرسان ادارات كل تعاون، كار محل، نياز سنجي، نظارت بر خريد، آموزش، تحويل و استفاده از وسايل حفاظت فردی وبازديد وسايل معيوب و جايگزينی وسايل سالم با آنها، نظارت بر نظم و ترتيب و آرايش مواد اوليه و محصولات و استقرار ماشين آلات و ابزار كار به نحو صحيح و ايمن در كارگاهها و ساير موارد ذكر شده در اين آئين نامه از جمله وظايف مسئولين ايمني در كارگاههاي استان است.
خليلي در پايان يادآور شد: كارفرمايان در استان می توانند برای اطلاع بيشتر از جزئيات آئين نامه مذكور به سايت اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان البرز مراجعه کنند.
نظر شما