۲ بهمن ۱۳۸۴، ۱۲:۱۸

گزارش مهر از چهاردهمين كنگره شعر دفاع مقدس

الفباي درد از لبم مي تراود

الفباي درد از لبم مي تراود

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : " صلاه ظهر " است كه مي رسيم ... جمعي صد و پنجاه نفره . فرودگاه كرمانشاه را جمعيت واژه ها به تصرف خويش درآورده اند ، اين بار در قسمت تحويل بار فرودگاه ، خبري از چمدانهاي رنگارنگ نيست و فقط " كتاب " مي بيني ! يعني " روايت چهاردهم " شاعران از دفاع هشت ساله . قرار است اين كتابها بين مدعوين توزيع شود و ...




كمي آن طرف تر ، اتوبوس ها موازي با يكديگر ايستاده اند تا ميهمانان را سوار كنند ، علي موسوي گرمارودي ، حميد سبزواري ، محمد رضا عبدالملكيان ، فاطمه راكعي ، پرويز بيگي حبيب آبادي ، علي رضا قزوه ( دبير علمي كنگره ) ، رحمت الله نصيرپور ،  قباد سوماري ، عبدالجبار كاكايي ، شيرينعلي گلمرادي ، مشفق كاشاني ، اسماعيل اميني  و در يك جمله ؛ همه آنهايي كه بايد باشند ، خودشان را به كنگره چهاردهم شعر دفاع مقدس رسانده اند .

به گزارش مهر ، " كرمانشاه " را - شاعران معاصر - به عنوان زادگاه و شهر شاعر صميمي " محمد جواد محبت " مي شناسند ، معلم سختكوش ديروز و شاعر و ناشر تلاشگر امروز ؛ سالهاست در نشر" صبح روشن " مي كوشد چراغ كم فروغ شعر را روشن نگاه دارد . گمان نمي كنم به كارگيري واژه " كم فروغ " براي شعر دل كسي را به درد بياورد به ويژه خود اهل شعر را ! چرا كه همين خيل ، مدتهاست كه از وجود بحران مخاطب براي شعر امروز گلايه مندند ، مي گويند : مردم كمتر به سراغ كتاب و ادبيات مي روند ، مي گويند : جايگاه رسانه هاي تصويري در بين مردم پررنگ تر است ، مي گويند : انتقال پيام از طريق نوشتن و سرودن ، دشوارتر شده است و ... الخ !

نمازي شكسته در ميهمانسرايي در كرمانشاه و بعد هم ناهار . جايتان خالي ! اول سوپي مختصر و سرد . بر و بچه هاي بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس در كرمانشاه كلي به زحمت افتاده اند تا مراسم به گرمي برگزار شود ... ، بايد پذيرفت كه رسيدگي به موقع به جمعيت ميهمان - كه حالا يكي پس از ديگري از شهرهاي ديگر هم مي رسند - كار آساني نيست . اينها همه را گفتم كه ...

توي هواپيما - شيرينعلي گلمرادي - كه از پيش آهنگان شعر دفاع مقدس است ، به شوخي مي گفت : اگر" هواپيما " به زمين بخورد ، چنين مي شود و چنان . و شاعر ديگري در جوابش - با لبخند - مي گفت : خيلي هم نگران نباشيد ... ، اين سالها شاگرداني تربيت كرده ايد كه بتوانند در سوگتان " شعر " بگويند .

دكتر علي موسوي گرمارودي هم مشغول بود  به نوشتن يك مطلب كوتاه . مي گفت : دست اندازهاي هواپيما كمتر از خودروست ، اما همان مقدار اندك هم كه هست ،  براي تست جرات يك مسافر كافي است ... 

همه آمده اند ؛  " حميد حسام " معاون انتشارات و ادبيات بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي مقدس كه وديعه گرانقدر جانيازي را نيز در وجود خود دارد ، ابراهيم سنايي از سرزمين زخم ديده جنوب ، غلامعلي مهديخواني از شيراز ، آرش شفاعي و جواد محقق از تهران ، اسماعيل حسين زاده از همدان ، عبدالحسين رحمتي از ايلام ، حسين ابراهيمي و محمود اكرامي از مشهد مقدس ، بيت الله جعفري از اروميه و ...


مراسم افتتاحيه در شهر نجيب و شهيد پرور كرمانشاه . شهر پهلوانان و جوانمرداني كه در طول تاريخ ، از جمله دفاع مقدس هشت ساله از آزموني بزرگ سرفراز و پايدار بيرون آمدند ، روشنترين و صادقترين گواه اين سرفرازي و برومندي ، چراغ لاله هايي است كه بر خاك صبور اين سرزمين ، از خاك سربرآورده اند . 

" ويسي " از سرداران دفاع مقدس و مدير بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس در كرمانشاه به مدعوين اهل قلم خيرمقدم مي گويد ، با همان نجابت محلي . مي گويد : "  آنچه در توان و بضاعت بوده براي پذيرايي مناسب از شاعران و روايتگران دفاع مقدس به كار گرفته ايم ... " و درواقع چنين هم هست .


پيام دكتر غلامعلي حداد  عادل - رئيس مجلس شوراي اسلامي ، توسط علي رضا قزوه خوانده مي شود :

بسم الله الرحمن الرحيم
" افتتاح چهاردهمين كنگره سراسري شعر دفاع مقدس، در آستانه عيد سعيد غدير در شهرستان كرمانشاه، يادآور حماسه ها و فداكاري هايي است كه رزمندگان دلاور و ايثارگر ما در طول هشت سال دفاع مقدس در سراسر جبهه هاي جنگ تحميلي و ازجمله در جبهه هاي غرب كشور آفريدند و با نثار خون خود از انقلاب اسلامي پاسداري كردند و پايه هاي استقلال و آزادي و جمهوري اسلامي را در ايران استوار ساختند.

شاعران متعهد در طول تاريخ همواره منادي ارزش هاي الهي و انساني بوده اند واقعا غدير كه جلوه ولايت و رهبري در اسلام است، در شعر شاعران مسلمان و خصوصا شاعران عرب و فارسي زبان حضوري مداوم داشته است. انقلاب اسلامي ايران نيز كه هشت سال دفاع مقدس يكي از فصلهاي درخشان و افتخارآميز آن است حاصل همت و جوشش و كوشش ملت ايران براي تحقق رهبري صالحان بود و امروز هم شاعران معاصر مي توانند همانند شاعراني كه پيام غدير خم را در طول تاريخ زنده نگاهداشتند و به گوش نسل ها رساندند، پيام اين انقلاب و دلاوريها و فداكاري هاي رزمندگان عرصه دفاع مقدس را به گوش نسل جوان امروز و نسل هاي آينده ايران و سراسر جهان اسلام برسانند.

اينجانب با گراميداشت تلاش ارجمند شاعران كشور در چهاردهمين كنگره سراسري دفاع مقدس، ياد شاعراني را كه در كنگره هاي سال هاي قبل حضور داشته اند و ديده از ديدارشان محروم مانده، گرامي مي دارم و با اغتنام فرصت ياد سرداران سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به ويژه سردار سرلشگر احمد كاظمي را كه در روزهاي اخير در راه خدمت به ميهن، به شهادت رسيدند، گرامي مي دارم . "

و هنگامي كه از سردار شهيد " احمد كاظمي " ياد مي شود ، شعر نادر بختياري كه در رثاي اين سلحشورمرد قرائت مي شود ، اين جلوه گري را بيشتر و عميق تر مي سازد . قطعا يكي از زيباترين و پسنديده ترين كار شعر امروز ، ارجگزاري به فرزندان صادق و عاشق اين مرز و بوم است كه با جهاد ، حياتي جاودانه براي خود خلق كردند و " شعر " با يادكرد و گراميداشت چنين كساني ، به خود مقبوليت مي بخشد . اين حرف بسياري از شاعراني است كه ديروز از دفاع مقدس مي سرودند و امروز ، حفظ روحيه دفاع و بردباري را جزء رسالت هاي خود مي دانند .

آيت الله زرندي - نماينده ولي فقيه و امام جمعه كرمانشاه ضرورت توجه شاعران و هنرمندان به دفاع مقدس را متذكر مي شود و براي تبيين مطالب خود از قرآن كريم مدد مي گيرد .

" تجليل از قيصر امين پور " كه از مدتها قبل توسط مسئولان چهاردهمين كنگره شعر دفاع مقدس وعده داده شده است ، حالا ديگر بايد عملي شود ، افسوس كه شاعر " تنفس صبح " به خاطر حادثه تصادف در چند سال قبل ، همچنان دردمند است و امكان سفر برايش فراهم نيست ،  با اين حال ، شعر و سيماي او در فيلمي كه پخش مي شود ، بهترين اتفاقي بود كه توانست سكوت كافي را در سالن مملو از جمعيت علاقمند به شعر ، حكمفرما نمايد :  

الفباي درد از لبم مي تراود
نه شبنم ، كه خون از شبم مي تراود

سه حرف است مضمون سي پاره دل
الف ، لام ، ميم از لبم مي تراود

چنان گرم هزيان عشقم كه آتش
به جاي عرق از تبم مي تراود

زدل ، بر لبم تا دعايي بر آيد
اجابت ز هر ياربم مي تراود

زدين ريا بي نيازم ، بنازم
به كفري كه از مذهبم مي تراود

مشفق كاشاني ، ساعد باقري ، پرويز بيگي حبيب آبادي و چند نفر ديگر كه به رغم مديريت يا عضويت در مراكز غير ادبي و  گرايش 180 درجه اي به صحنه هاي سياست و ... ، باز هم تلاش مي كنند تا همچنان وجهه " شاعر بودن " را براي خود حفظ كنند ، مطالبي  در خصوص " قيصر امين پور " گفتند و حاضران شنيدند ، با اين حال به ندرت اين گفته ها توانست به اندازه شعرامين پور بر جمعيت تاثير بگذارد . 

به گزارش مهر ، عبدالجبار كاكايي - شاعر " آوازهاي واپسين " مسئوليت اجراي اين بخش از برنامه را بر عهده دارد ، سالياني است كه شاعران دفاع مقدس ، وي را براي اجراي برنامه هاي ادبي برمي گزينند ، موقر است و مسلط . يكي از ابتكارات كنگره امسال ، تعدد مجري هاست . علي رضا معيني ، سعيد بيابانكي  و دكتر محمود اكرامي هم از ديگر شاعراني هستند كه تا پايان كنگره هدايت محتوايي برنامه ها را بر عهده دارند . 

تجليل از كيومرث عباسي قصري ، محمد جواد محبت و شاعران درگذشته : محمد رضا آقاسي ، سيد محمد عباسيه كهن و نجمه زارع نيز از ديگر برنامه هاي كنگره امسال است كه پي گرفته مي شود . " قصري  " آنگونه كه از نامش پيداست زاده " قصر شيرين " مهربان و مقاوم است و شعر مشهور " علي اي علي " را سروده است ، همين شاعر است كه درپايان سفر ، روبه چند مدعو مي پرسد " " قصر " ما را چطور ديديد ؟ و پاسخي كه مي شنود ، بازتاب و پژواك مهر اين سرزمين را در خود ، آشكار و نهفته دارد .

پيش از آنكه وارد سالن شويم ، تصوير سرداران شهيد توجه مدعوين را به خويش جلب مي كند ، از جمله " حاج احمد متوسليان . و بعد هم آن پيرمرد با صفا كه با قرآن و اسپند بر آستانه در ايستاده است و ذكر مي گويد و مدعوين را يك به يك از زير قرآن عبور مي دهد تا در سايه عنايت و تبرك اين گوهر آسماني و جاودان ، " قلم  " طاهر و " زبان " جز به رضاي حق گشوده نشود ...    

عبارت " حماسه بازي دراز " بر پيشاني كنگره چهاردهم شعر دفاع مقدس نقش بسته است ، ظاهرا نام منطقه اي ايست در اين استان كه طي سالهاي جنگ شاهد حماسه آفريني رزمندگان اسلام بوده است . 

صبوري همه رزمندگان ، سربازان ، پاسداران و سرداران دفاع مقدس ، امري ثابت شده است ، اين را من و شما نمي گوئيم ، تاريخ جنگ هشت ساله مي گويد ، صبوري در كوران حوادث ، درمقابل  هجوم گاه و بيگاه دشمن ، كمين ها ، تك و پاتك ها ، كمبود مهمات و ...  ، " ميرفيصل باقرزاده " هم از همان سرداران است كه در اين كنگره سه روزه ، صبوري اش در نشست هاي شعري را هم به اثبات رساند ، او همه شعرها را از زبان سرايندگان شنيد و در همان جا از تعدادي از شاعران تقدير كرد ، معمولا مديران و متصديان اين برنامه ها صرفا در مراسم افتتاحيه حضور مي يابند و اين نخستين اتفاق در جريان كنگره هاي ادبي بود كه مدير و متولي ، تا آخرين شعر با شاعران بماند و با همانها به مبدا بازگردد .  

كنگره هاي ادبي بهترين محمل براي گفت و شنود ادبي و تبادل نظر تخصصي هستند و اين از نظر برگزار كنندگان به دور نمانده است كه در مقصد دوم كنگره يعني " قصر شيرين " جدي گرفته مي شود . هادي منوري ، مرتضي اميري اسفندقه ، عبدالرضا رادفر ، محمد جواد محبت و ... ، در كنار ده ها شاعر و قلم به دست جوان گرد مي آيند تا از شعر پايداري و مقاومت بگويند و در مجالي به آسيب شناسي اين حوزه بپردازند .

ترويج فرهنگ در شهرهاي مرزي . چقدر خوب است به همان اندازه كه به مسائل رفاهي و شهري اين مناطق توجه مي شود - كه بايد همين طور باشد - در كنار آب و برق و گاز و خط ارتباطي و ... ، كلمه و كتاب و قلم هم در اين مناطق راه يابد . اين خواسته و انتظاري است كه با اهتمامي بلند و مسئولانه قابل تحقق است . از سويي ديگر ساكنان اين شهرها هم اين عطش فرهنگي را بارها و بارها نشان داده اند ، نمونه بارز آن استقبال زائد الوصفي است كه از چهاردهمين كنگره شعر دفاع مقدس به عمل آوردند ، حضور گرم و پرشور در برنامه هاي شعري ، صفوف طولاني براي دريافت كتاب و نشريات كنگره و چفيه هايي كه به عنوان يك نماد از سالهاي حماسه توزيع مي شد ، خود گواهي صادق بر اين مدعا بود و هست ...

سرانجام كنگره سه روزه شعر دفاع مقدس ،  با شعرخواني بيش از 150 شاعر در طول سه روز ، چهارمين آواز خود را در قصر شيرين و كرمانشاه ، با معرفي و تقدير از برگزيدگان نهايي  پايان مي دهد و براي شروع و طلوعي ديگر تا سال بعد منتظر مي ماند . 

کد خبر 280625

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha