به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر"، دكتر "عليرضا زالي" صبح امروز در نخستين "همايش علمي آلودگي هوا" در تالار امام علي (ع) دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با اشاره به نظر استاندار تهران مبني بر وجود خلاء مباحث علمي در زمينه آلودگي هوا افزود: براي مواجهه با مسئله آلودگي هوا ايجاد يك پروتكل منظم و مدون از تمامي دستگاه هاي اجرايي و دانشگاه ها ضروري است.
وي خاطرنشان كرد: دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي يكي از مراكز مهم آموزشي، پژوهشي و درماني در خصوص سل و بيماري هاي ريوي به نام "مسيح دانشوري" را در اختيار دارد و به همين دليل اين همايش نكات علمي و اجرايي آلودگي هوا را مورد بررسي قرار خواهد داد تا به كمك مباحث علمي راهكارهاي اجرايي ارائه شود تا بتوان با بهره مندي از اساتيد دانشگاهي اين مسايل را حل كرد.
"زالي" ياد آور شد: هر فرد روزانه 20 هزار ليتر هوا استنشاق مي كند و اگر هوا پاكيزه نباشد همواره در شبانه روز آلودگي ها و آلاينده ها را مي بلعد. اين موضوع يك مسئله جهاني است و طي بررسي هاي سال 2005، 90 درصد كشورهاي تحت مطالعه داراي آلودگي هوا هستند.
وي با اشاره به چند فاجعه زيست محيطي در خصوص آلودگي هوا كه در سال هاي دهه 50 تا 70 ميلادي بر اثر اشباع هوا از دود و مه در شهرهاي لندن، پنسيلوانيا، نيويورك افراد زيادي در آن شهرها جان باختند، اظهار داشت: براساس آمار جهاني سالانه 5/2 ميليون نفر بر اثر اثرات مستقيم آلودگي هوا جان خود را از دست مي دهند.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي اضافه كرد: 5 درصد سرطان هاي ريه، 2 درصد بيماري قلبي و تنفسي و 1 درصد عفونت هاي تنفسي نيز از اثرات مستقيم آلودگي هواهستند كه با توجه به اثرات غيرمستقيم آن نيز خطر جدي جان همه شهروندان را تهديد مي كند.
وي عدم وجود ساز و كار مناسب علمي را موجب وجود وضعيت اضطرار در تهران دانست و گفت: با توجه به شاخص مدون موجود در كشورهاي جهان براي تعيين ميزان آلودگي و حجم آلاينده ها به نام PSI كه از صفر تا 100 وضعيت سالم و از 100 به بالا وضعيت به ترتيب ناسالم مي شود، تهران از نظر اين شاخص در اعداد ميان 250 تا 350 قرار دارد و اين شهر روزهاي بسيار كمي از شاخص آلودگي دور بوده است.
"زالي" وجود 4/3 آلاينده ها به دليل تردد خودروها در سطح شهر را نگران كننده توصيف كرد و ياد آور شد: 90 درصد آلاينده ها مشتمل بر ذرات درشت، معلق و سنگين است و به دليل نامرئي بودن خطر آن چندان جدي گرفته نمي شود. اين آلاينده ها در عمق ريه رسوب مي كنند و بر روي حبابچه هاي ريه قرار مي گيرد و در طولاني مدت براي فرد مشكلات بسياري ايجاد مي كند.
وي گفت: عوارض بلند مدت نقش بسياري در گسترش بيماري هاي قلبي و عروقي و سرطان هاي مختلف دارد. به طور مثال گاز دي اكسيد كربن گاز پايداري است كه علاوه بر نقش آلاينده اي موجب گرم شدن زمين هم مي شود.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي به راهكارهاي موجود براي رفع آلودگي هوا اشاره و تأكيد كرد: گسترش مترو، وسايل نقليه عمومي و كنترل جمعيت، بحث آموزش عمومي و همگاني براي تغيير رفتار مردم از جمله اين راهكارها است. مشاركت مردم بايد مبتني بر آموزش همگاني باشد. موضوع سوخت هاي بدون دود و سرب زدايي نيز از اهميت بسياري در رفع آلودگي هوا برخوردار است.
نظر شما