۱۵ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۴۷

در گفتگو با مهر مطرح شد:

تقویت دانشکده‌های فنی‌وحرفه‌ای راهی برای تحقق اقتصادمقاومتی است

تقویت دانشکده‌های فنی‌وحرفه‌ای راهی برای تحقق اقتصادمقاومتی است

شاهرود- امروز بروز بحران اشتغال جامعه را دچار مشکلات عدیده ای کرده است اما تحقق دانشگاه های نسل سوم با کمک به کار آفرینی می تواند پاسخی بر این معضل و گامی مثبت در این زمینه باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، نسل سوم دانشگاه ها مبتنی بر کارآفرینی و اشتغال محور در سطوح توسعه یافته آموزش عالی هستند که اگر جنبه بروز و ظهور در میان سایر دانشگاه های کشور را پیدا کنند می توانند گامی ارزشمند در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی بردارند.

دانشگاه های نسل اول آموزش محور بوده و با تربیت نیروهای انسانی و علم گستری فعالیت می کردند و برخی دانشگاه ها همچنان در همین مرحله باقی مانده اند اما دانشگاه های نسل دوم به سمت پژوهش محوری پیش رفتند تا بتوانند نیازهای تخصصی مختلف مورد نیاز دنیای جدید را تامین کنند و امروز که هر دو مرحله با موفقیت پشت سر گذاشته شده نیاز جامعه به دانشگاه های نسل سوم که کارآفرین باشند بیش از پیش احساس می شود.

اگر چنین دانشگاه هایی بتوانند با مشکلات موجود حیات یابند علاوه بر تحقق اهداف آموزشی و پژوهشی، کارآفرینانی تربیت می شوند که می توانند در هر مقام و جایگاهی افق های نوین را دیده و به سمت عرصه هایی که دیگران جرأت ورود به آن را نداشته اند گام بردارند و با نوآوری تمام اشتغال ایجاد کنند.

دانشکده های فنی و حرفه ای شاید نمونه بارز دانشگاه های نسل سوم باشند که متاسفانه با نگاه نه چندان مثبت در جامعه به سختی به حیات خود ادامه می دهند و هنوز جایگاه اصلی خود را در کارآفرینی و تحقق اقتصاد مقاومتی که مد نظر رهبر معظم انقلاب است آن گونه که شایسته و بایسته است به نمایش نگذاشته اند. به همین بهانه سری به آموزشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود زدیم و به گفتگو با شیرین محمدی پناه رئیس این دانشکده پرداختیم.

شیرین محمدی پناه رئیس دانشکده فنی و حرفه ای خواهران دختران شاهرود

تحقق اقتصاد مقاومتی به صرف آموزش های تئوری ناممکن است

رئیس دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود با اشاره به این مطلب که نگاه رهبر و دولت امروز روی دانشگاه های نسل سوم و کار آفرین است که بر مبنای تقاضا و آمایش سرزمین ماموریت های خود را به منصه ظهور برساند، گفت: فارغ التحصیلان این دانشکده ها می توانند با اطلاعات تئوری و عملی که می آموزند به راحتی وارد بازار کار شوند.

شیرین محمدی پناه، تحقق اقتصاد مقاومتی را در دانشگاه هایی که به صرف مدرک گرایی و آموزش های تئوری توجه دارند ناممکن خواند و افزود: هنرآموزان دانشکده های فنی با استناد به مهارت های عملی که می آموزند بدون واسطه وارد بازار کار شده و حتی کارآفرینی می کنند.

وی، پرورش حلقه مفقوده بین کارگر و مهندس که تکنسین های کاردان و ماهر هستند را دستور کار مراکز فنی و حرفه ای دانست و خاطرنشان کرد: این افراد در اصطلاح آچار به دست هستند و از انجام مشاغل سخت فرار نمی کنند و به راحتی آن را می پذیرند و بدون دغدغه به انجام می رساند چون مهارت انجامش را کسب کرده اند.

بالعکس شدن هرم آموزشی مهمترین عامل مشکلات اشتغال در جامعه

به گفته محمدی بالعکس شدن هرم آموزشی مهمترین عامل مشکلات اشتغال در جامعه است چرا که امروز کارشناس به حد وفور و اشباع در جامعه حضور دارند آما در مقطع کاردانی که بیشترین نیاز جامعه است نیروی کافی وجود ندارد.

محمدی با اشاره به این که موازی کاری هایی در سطح دانشگاه ها در سال های اخیر به وجود آمده که می تواند رسالت کارآفرینی این مراکز را مورد تهدید قرار دهد، تصریح کرد: اگر مسئولان به این مسئله مهم توجه ویژه نداشته باشند دوباره مدرک گرایی به راس هرم تحصیلات باز می گردد.

وی با بیان این مطلب که دانشگاه فنی و حرفه ای خواهران شاهرود از سال ۱۳۷۴ تاسیس شده و آغاز به کار کرده و قدمتی ۲۰ ساله در زمینه تربیت دانشجویان کارآفرین دارد عنوان کرد: این دانشگاه با دو رشته شروع به کار کرده است و امروز با ۱۰ رشته به فعالیت خود ادامه می دهد.

کتابخانه - دانشکده فنی و حرفه ای خواهران دختران شاهرود

سرانه دانشجویی پایین دانشگاه فنی اجحاف در حق دانشجویان است

رئیس دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود دلیل کاهش آمار دانشجویی در سال های اخیر را کاهش آماری دانش آموزان در هنرستان ها دانست و تاکید کرد: متاسفانه فقط دانشجویان فنی و کاردانش می توانند در کنکور این دانشگاه شرکت کنند و این موضوع هم در کاهش آمار دخیل بوده ولی اگر بتوانیم با نگاه مثبت مسئولان بالادستی از سایر رشته ها دانشجو بگیریم تغییرات ماهوی زیادی در این واحدهای آموزش رخ خواهد داد.

محمدی با یادآوری این مطلب که سرانه دانشجویی دانشگاه های فنی نسبت به سایر دانشگاه ها اجحاف در حق این دانشجویان است، ادامه داد: رسالت همه ما یکی است اما سرانه دانشجوهای ما یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و در سایر دانشگاه ها پایین ترین سطح سرانه هر دانشجو سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که با نگاهی منطقی می توان گفت تقسیمی ناعادلانه انجام می شود.

وی با اشاره به اینکه تا قبل از سال ۹۰ دانشگاه فنی و حرفه ای به این نام نبود و کلیه آموزشکده های فنی و حرفه ای و مراکز تربیت معلم تلفیق شده و به عنوان مرکز هماهنگی مدارس عالی کشور و زیر نظر وزارت آموزش و پرورش هدایت می شدند بیان داشت: از این سال به بعد با مصوبه مجلس تصمیم بر این شد که کلیه آموزشکده ها و دانشکده های فنی از بدنه آموزش و پرورش منتزع شده و به وزارت علوم ملحق شوند و عنوان دانشگاه بر آن ها اطلاق شد.

تحصیل۸۰۰ دانشجوی دختر در دانشگاه فنی و حرفه ای شاهرود

رئیس این دانشکده با بیان این مطلب که در کل کشور ۱۷۳ مجموعه دانشکده فنی وجود دارد که دانشگاه فنی شاهرود یک عضو از این مجموعه ها به شمار می رود، ابراز داشت: تلاش ما بر این بوده که تحصیلات در این دانشگاه را از کاردانی به کارشناسی ارتقا دهیم و این موفقیت امسال محقق شد و دو رشته کارشناسی از مهر امسال ورودی می پذیرد.

محمدی با اشاره به اینکه کارشناسی طراحی دوخت و طراحی پوشاک جزو رشته های پرکاربرد، ارزشمند و کارآفرین در کشور محسوب می شود یادآور شد: در حال حاضر ۸۰۰ دانشجوی دختر در هشت رشته مقطع کاردانی که عبارتند از فناوری اطلاعات، نرم افزار کامپیوتر، صنایع شیمیایی، حسابداری بازرگانی، طراحی دوخت، طراحی پوشاک، مدیریت خانواده و مربی کودک به تحصیل مشغولند.

وی ظرفیت و پتانسیل های دانشگاه های فنی حرفه را مورد غفلت جامعه دانست و اظهار داشت: بیش از ۷۰ درصد فارغ التحصیلان این دانشگاه ها بلافاصله جذب بازار کار می شوند که می تواند قدمی مثبت در حل معضل اشتغال در جامعه بردارد چرا که رشته های این دانشگاه ها بر اساس نیاز سنجی جامعه طراحی و ایجاد شده است.

دانشکده فنی و حرفه ای خواهران دختران شاهرود

تقاضا محوری و آمایش سرزمین ملاک ایجاد رشته جدید

رئیس دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود ضمن تاکید بر این مطلب که هدف ما این است رشته هایی بیاوریم که نیاز جامعه است و می تواند ایجاد اشتغال کند ابراز داشت: تقاضا محوری و آمایش سرزمین در دستور انتخاب رشته های ما قرار دارد تا با وجود بازار کار مناسبت با ظرفیت ها و پتانسیل های استان نیرو تربیت کنیم.

محمدی، مزیت این دانشگاه را تک جنسیتی بودن آن معرفی کرد و گفت: از معدود مراکزی هستیم که مشکلات فرهنگی کمتری نسبت به سایر مراکز آموزش عالی داریم و خانواده ها با فراغ بال و خیال آسوده فرزندانشان را در این دانشگاه ها ثبت نام می کنند.

وی با بیان این مطلب که بیش از ۴۰ درصد دانشجویان این دانشگاه غیربومی هستند و از خوابگاه استفاده می کنند، افزود: امکانات اولیه از جمله کافی نت، فروشگاه، باشگاه ورزشی و ... برای این دانشجویان فراهم شده است تا از ترددهای غیرضروری به داخل شهر و صرف وقت و هزینه دانشجویان کاسته شود.

فرهنگیان مقطع کاردانی می توانند در آزمون دانشگاه فنی شرکت کنند

به گفته رئیس دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود، مسئولان وزارت علوم و سازمان سنجش باید به مسئله بومی سازی در پذیرش این دانشگاه ها توجه ویژه داشته باشند تا بتوان با جذب حداکثری متقاضیان داخل استان از بسیاری از آسیب ها و مشکلات قشر دانشجو کاسته شود.

محمدی پناه یادآور شد: فرهنگیان داراری مدرک کاردانی مقاطع راهنمایی نیز می توانند در آزمون این دانشگاه شرکت کرده و از مزایای آن بهره مند شوند به همین دلیل مکاتبات لازم با آموزش و پرورش و اطلاع رسانی به این قشر انجام شده و امیدواریم این عزیزان بتوانند از این امتیاز که برای آنان فراهم شده استفاده بهینه را ببرند.

وی همچنین به مشکل کمبود آب در این دانشکده اشاره و خاطرنشان کرد: با رایزنی های انجام شده با اداره آب توانستیم مقداری از این مشکلات را مرتفع کنیم ولی هنوز به همکاری بیشتر این عزیزان نیازمندیم.

آموزش بافت جاجیم و گلیم - دانشکده فنی و حرفه ای خواهران دختران شاهرود

پذیرش ایده های دانشجویان دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود توسط مراکز تولیدی

رئیس دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود کف پوش شدن ۶۰۰ متر مربع سالن ورزشی این دانشگاه در سالجاری را یادآور شد و تصریح کرد: در زمینه های فرهنگی و ورزشی دانشجویان توانسته اند مقام های خوب استانی و کشوری را کسب کرده و برای این مرکز افتخار آفرینی کنند.

محمدی پناه، برگزاری کارگاه های ایده پروری و خلاقیت برای دانشجویان برای هر چه بیشتر نزدیک شدن دانشجویان به بازار کار و تولید را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: در سالجاری دو ایده دانشجویان این دانشگاه از طرف سازمان صنعت، معدن و تجارت پذیرفته شده و قرار است با هماهنگی پارک علم و فناوری ایده ها به تولید رسیده و تسهیلاتی برای این دانشجویان فراهم شود.

وی به برگزاری نمایشگاه های متعدد از فعالیت های هنری و کارگاهی دانشجویان این دانشگاه در بخش های مختلف اشاره کرد و ابراز داشت: ژوژمان های آخر هر ترم خود یک نمایشگاه بزرگ از آثار و فعالیت های دانشجویان است که می تواند نمایش توانایی آنها باشد.

خیران به دانشگاه ها هم توجه داشته باشند

این مقام مسئول در ادامه به مشکلات دانشکده فنی و حرفه ای خواهران شاهرود اشاره کرد و اظهار داشت: فرسودگی زیرساخت ها و قدمت موسسه، گرانی تجهیزات و لزوم بروز رسانی کارگاه ها به دلیل کمبود اعتبارات ما را در تامین تجهیزات و تعمیرات دچار مشکل کرده است.

محمدی پناه، با اشاره به رایزنی های انجام شده برای تهیه وسایل ورزشی و بدنسازی برای محوطه دانشگاه و آسفالت بخشی از زمین دانشگاه به سمت ورزشگاه ابراز داشت: متاسفانه هیچ نتیجه ای نگرفتیم و همچنان مشکلات ما باقی است.

کد خبر 2848696

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha