۱۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۴:۲۲

خطر بیماری«مرس» بیخ گوش خراسان‌جنوبی است/ روند کاهشی تب مالت

خطر بیماری«مرس» بیخ گوش خراسان‌جنوبی است/ روند کاهشی تب مالت

بیرجند-خطر بیماری «مرس» در خراسان جنوبی با توجه به دارا بودن رتبه دوم پرورش شتر کشور و داشتن مرز طولانی مشترک با افغانستان به گفته مدیرکل دامپزشکی بیخ گوش این استان قرار دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، سلامت انسان، همواره یکی از دغدغه های بشری بوده و  انسان سالم نقش اساسی و پایه ای در سلامت جامعه بشری و در نتیجه پیشرفت ها و تمدنهای بشری دارد از این رو همواره شناخت عوامل تهدید کننده سلامت انسان و  راه های پیشگیری و  مقابله با آن همواره یکی از موضوعات مورد توجه جدی در جامعه است.

بیماری های مشترک بین انسان و دام یکی از تهدیدهای سلامت بشری بوده که در سال های اخیر روند رو به رشدی را در پیش گرفته و هر روز  نوع جدیدی از این بیماری ها خود را نشان می دهد به طوریکه در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد بیماری های شناسایی شده و ۷۰ درصد بیمارهاری های نوپدید بیماری مشترک بین انسان و دام است.

۴۹  درصد عوامل بیماری زا از حیوانات به انسان منتقل می شود

براساس گزار شهای سازمان بهداشت جهانی، از میان ۱۷۰۹ عامل بیماری زا، ۸۳۲ عامل یعنی حدود ۴۹ درصد از حیوانات به انسان منتقل شده و از میان ۱۵۶ بیماری نوپدید شناخته شده در انسان، تعداد ۱۱۴ مورد آن از بیمار یهای مشترک انسان و حیوان هستند.

هر چند بیماری های مشترک انسان و حیوان از ابتدای زندگی بشر بر کره خاکی وجود داشته اند اما در دهه های اخیر تقریبا تمام بیماری های نو ظهور و جنجالی جامعه بشری در این گروه قرار گرفته اند و اعلام حضور هر یک از آن ها در یک کشور عواقب و تبعات بسیاری نیز بر جای گذارده وخواهد گذاشت.

خطر بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان در ایران و به خصوص در استانی مرزی مانند خراسان جنوبی با وجود کشورهای آلوده در همسایگی ما که برخی از آنها از ثبات سیاسی لازم هم برای برخورداری از نظام سلامت مناسب محرومند، بیشتر است.

هرچند در سال های اخیر متولیان امر  برای پیشگیری و مقابله با بیماری های مشترک بین انسان و دام کارهای زیادی انجام داده اند اما به نظر می رسد در این میان آگاه بخشی به مردم در ارتباط با خطرات ناشی از این بیماری ها و راههای انتقال آنها یکی از موضوعات جدی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

روند رو  به رشد بیماری های مشترک بین انسان و دام

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی پیش از ظهر چهارشنبه در نشست خبری اظهار کرد: گستردگی بیماری های مشترک بین انسان و دام به وسعت و دامنه زندگی حیوانات در شکل اهلی وحشی و خانگی است.

علیرضا رفیعی پور با اشاره به روند رو به رشد بیماری های مشترک بین انسان و دام، بیان کرد: بعضی از بیماری های مشترک بین انسان و دام قابل کنترل، مراقبت و قرنطینه هستند اما کنترل برخی از آن ها خیلی مشکل است.

وی بیماری تب مالت، تب کریمه کنگو، آنفولانزای فوق حاد پرندگان، مرس و هاری را از جمله پنج بیماری کشنده مشترک بین انسان و حیوانات عنوان کرد و گفت: امکان انتقال این بیماری ها در همه فصول وجود دارد.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه این بیماری ها از راه های مختلفی از جمله حشرات، مدفوع، محیط غیربهداشتی و  حمل و نقل و فرآورده های دامی انتقال می یابند، عنوان داشت: راه های انتقال این بیماری ها بسیار زیاد بوده و در مواردی مثل تب مالت به اندازه تمامی حشراتی است که با دام  ارتباط دارند.

۴ بیماری مشترکی که واکسن ندارند

رفیعی پور، سریع انتشار بودن و مسری بودن را یکی از بزرگترین نگرانی ها در این بیمارها دانست و افزود: علاوه بر این بعضی از  این بیماری ها مثل مرسی، آنفولانزا فوق حاد پرندگان و تب کریمه کنگو واکسنی ندارند و این شرایط را سخت تر می کند.

وی ادامه داد: همچنین عدم بروز علائم بیماری در دام ها در برخی از این بیماری ها از دیگر موضوعاتی است که مبارزه و پیشگیری با بیماری های مشترک بین انسان و دام را مشکل تر کرده است.

 مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی به راه های انتقال بیماری هاری اشاره کرد و گفت: این بیماری علی رغم تصور عموم تنها مختص به سگ ها نیست بلکه همه حیوانات حیات وحش از یک جهنده تا روباه می تواند مخزن ویروس این بیماری باشند.

رفیعی پور اضافه کرد: زندگی و مجاورت مردم روستایی و عشایری امکان انتقال این بیماری از حیوانات گوشخوار به حیوانات اهلی و در نتیجه به زندگی ما را ایجاد می کند.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه ایران در مسیر مهاجرت پرندگان قرار دارد شرایط بروز بیماری انفولانزا فوق حاد پرندگان تشدید شده و هر چند مراقبت دامپزشکی وجود دارد اما هیچ راهی جز کنترل، مبارزه و مراقبت برای مقابله با این بیماری وجود ندارد.

خطر بیماری مرس بیخ گوش خراسان جنوبی است

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه تب کریمه کنگو ۱۵ سال از مرز های شرقی وارد شده است، عنوان داشت: با وجود گذشت ۱۵ سال از این بیماری امسال سه مورد تلفات ناشی از این بیماری در کشور داشته ایم.

رفیعی پور ادامه داد: پس شرایط حساس مراقبت، کنترل و مبارزه مخصوص دامپزشکی نیست بلکه همه دستگاه ها و مردم در این زمینه مسئولیت دارند.

وی با تاکید بر اینکه از نظر علمی همیشه باید از عوامل بیماری زا یک قدم جلوتر باشیم، بیان داشت: اگر ما این اقدام پیش دستانه را انجام ندهیم این بیماری از حالت انفرادی به اپیمدمی تبدیل می شود.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی به انتقال بیماری مرس از شتر به انسان اشاره کرد و افزود: خراسان جنوبی از استان هایی بوده که رتبه دوم پرورش شتر را دارد و  هر چند این بیماری در استان ما وجود ندارد اما در کشورهای همسایه وجود داشته و خطر بیخ گوش ما است.

سردسازی ۲۴ ساعته گوشت آن را عاری از هر گونه بیماری می کند

رفیعی پور، خودداری از تماس بدون دلیل با دام و پرهیز از کشتار دام در غیر کشتارگاه را یکی از مهترین راه های پیشگیری از این بیماری ها عنوان کرد و گفت: مردم ما با خیال راحت می توانند محصولات دامی و طیور صنعتی را مصرف کنند چراکه عاری از هر گونه بیماری مشترک است اما اگر در غیر کشتارگاه ها نیز  اقدام به ذبح دام شود، بعد از ۲۴ ساعت سردسازی عاری از هر گونه بیماری خواهد بود.

وی با بیان اینکه در بیماری مانند تب مالت عامل اصلی انتقال کنه است که باید از تماس با این حشره باید پرهیز کرد، عنوان داشت: همچنین برای حافظت از خود در برابر این بیماری باید از مصرف خام فراورده های لبنی و دامی خودداری کرد.

وی اضافه کرد: هاری نیز تنها بیماری است که از  طریق گردش خون باید به سیستم عصبی برسد تا گزش و  بزاق حیوان نباشد امکان انتقال وجود ندارد بنابراین باید از ارتباط غیر ضروری با این حیوانات خودداری کرد.

۳۵۰ هزار راس بز و بزغاله بر علیه تب مالت واکسینه می شوند

 مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه آنفولانزای فوق حاد پرندگان برای خود پرنده نیز کشنده است، بیان کرد: این بیماری ممکن است از تنفس، فضولات و ترشحات آلوده او منتقل شود و بنابراین باید از تماس بدون دلیل با پرندگان و از تماس با پرنده تلف شده پرهیز شود.

رفیعی پور با اشاره به وجود سه میلیون و ۵۰۰ هزار واحد دامی در استان، گفت: در حال حاضر ۱۰ تا ۱۲ بیماری خطرناک داریم که اداره کل دامپزشکی استان بین یک تا چهار مرتبه مجموع این واحدهای دامی را بر علیه بیماریهای مشترک واکسینه می کند.

وی با بیان اینکه پیش بینی می شود امسال بیش از ۳۵۰ هزار راس بز و بزغاله بر علیه بیماری تب مالت واکسینه شوند، بیان داشت: همچنین امسال بیش از ۸۰۰ هزار گوسفند و بز مادر  برای پیشگیری از این بیماری واکسینه می شوند.

 مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی اضافه کرد: همچنین در  سال جاری بیش از ۵۰۰ هزار راس دام برعلیه تب کریمه کنگو واکسینه و بیش از دو میلیون متر مکعب جایگاه نگهداری دام سم پاشی می شوند.

رفیعی پور بیان کرد: برای حفاظت از طیور نیز تا پایان امسال ۳۰۰ میلیون دز واکسن به پرندگان و جوجه ها تزریق می شود.

موردی از تب کریمه کنگو در استان مشاهده نشده

وی با بیان اینکه تاکنون هیچ گونه گزارشی مبنی بر بروز بیماری تب کریمه کنگو، مرس، هاری و آنفولانزای فوق حاد پرندگان در استان مشاهده نشده است، عنوان داشت: تاکنون تنها مواردی از بیماری تب مالت در استان گزارش شده است.

 مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی از روند رو به کاهش بیماری تب مالت در استان خبر داد و گفت: با وجود اینکه بیشترین آمار تلفات این بیماری در بهار است اما در سه ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش بروز این بیماری در استان بوده ایم.

 

کد خبر 2849112

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha