به گزارش خبرنگار مهر، حامد وحدتی نسب صبح شنبه در خلال بازدید خبرنگاران از محوطه میرک دلازیان استان سمنان، افزود: برای نخستین بار محمد مهریار و احمد کبیری در سال ۱۳۶۴محدوده جغرافیایی دلازیان را بازدید و کاوش کردند و دستیابی به بقایای چشمگیر خشتی از دوران تاریخی ماد، نتیجه فعالیت آنان است.
وی، به پراکنش غیر قابل شمارش دستسازههای سنگی در قالب تراشه، تیغه، ریزتیغه، پیکان، سرپیکان و سنگ مادر اشاره داشت و گفت: این دست سازهها با تکنیک لوا لوا (به معنی ضربه به سنگ با روش خاص) که مختص انسانهای نئاندرتال است، ساخته شدهاند.
این کارشناس حوزه باستان شناسی، گودی عمیق موجود در پشت تپههای میرک با رسوبات دریاچهای را از دیگر احتمالات استقرار انسانهای نئاندرتال در این محوطه دانست و گفت: با توجه به شواهد و مطالعات صورت گرفته، انسانهای دوره پارینه سنگی میانی - دوره ای بین چهل هزار تا دویست هزار سال پیش - در این منطقه مستقر بودند.
وحدتی نسب گفت: میرک، بیشتر منتسب به ادوار پارینه سنگی جدید و فراپارینه سنگی است.
وی با بیان اینکه میرک به لحاظ نوع و پراکنش دست افزارها و همچنین ابعاد محوطه در زمره یکی از بزرگترین محوطه های روباز پارینه سنگی در ایران و چه بسا خاورمیانه است افزود: با توجه به حضور شاخص های ادوار مختلف پارینه سنگی، میرک دارای بیشترین استقرار از دوران پارینه سنگی میانی (حدود ۲۵۰ هزار تا ۴۰ هزار سال پیش) و همچنین پارینه سنگی جدید (حدود ۴۰ هزار تا ۱۸ هزار سال پیش) بوده است.
سرپرست هیأت کاوش در محوطه میرک دلازیان استان سمنان با اشاره به اینکه دومین فصل از طرح پنج ساله بررسي های پارينه سنگي شمال كوير مركزی با کاوش در محوطه میرک سمنان با هدف بازسازی اقلیمی، رسوب شناسی، تدوین نحوه شکل گیری محوطه و ارائه گاهنگاری قطعی از پنجم تیرماه شروع شد اظهار داشت: این کاوش با همکاری متخصصان مرکز ملی علوم کشور فرانسه شروع شده است.
وحدتی نسب افزود: محوطه های میرک و دلازیان که به نام تپه های میرک و دلازیان نیز خوانده شده اند، نخستین بار در جریان بررسی های باستان شناختی استان سمنان در سال ۱۳۶۴ خورشیدی شناسایی و معرفی شدند.
به گفته وی، صرف نظر از شکل تپه ها مهمترین ویژگی این محوطه وجود پراکنش بسیار گسترده و دست افزارهای سنگی بر روی سطح محوطه بود که مورد توجه هیأت بررسی کننده قرار گرفت.
سرپرست هیأت کاوش در محوطه میرک دلازیان استان سمنان گفت: این محوطه بزرگترین محوطه پارینه سنگی روباز در ایران و خاورمیانه است و با کشف بیش از دهها هزار قطعه سنگی، از نظر تعداد و پراکنش سطحی دستسازههای سنگی نیز در جایگاه ویژهای در ایران و خاورمیانه قرار دارد.
وحدتی نسب با تاکید برحفظ محوطه های باستانی و حفاظت آنها اضافه کرد: مردم باید نسبت به اهمیت باستان شناسی و محوطه های باستانی و حفاظت آنها آگاهی پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه کاوش این فصل در محوطه میرک سمنان با مجوز رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از پنجم تیرماه شروع شده تا ۲۳ همین ماه ادامه دارداظهارداشت: تا عمق یک مترو۵۰ سانتی متر کاوش انجام شده وبه عمق تر هم خواهیم رفت.
در اين فصل از كاوش دكتر ژيل بريون متخصص انسان شناسي پيش از تاريخ و دكتر ژامه متخصص زمين- باستان شناسي از موسسه علوم كشور فرانسه و تعدادي از باستان شناسان زبده كشوري، دكتر وحدتي نسب را همراهي ميكنند.
در پايان اين نشست خبري، خبرنگاران از محوطه ميرك سمنان بازديد كردند.
نظر شما