به گزارش خبرنگار مهر؛ روستای سنگتراشان یکی از روستاهای هدف گردشگری در لرستان محسوب میشود. منازل این روستا با مصالح سنتی ساخته شده است و نحوه قرارگیری آنها با توجه به توپوگرافی منطقه به گونه ای است که پشت بام برخی از منازل، حیاط منزل جلویی بوده و به ماسوله لرستان شهرت دارد.
دره ای که در پایین دست این روستا قرار دارد بعد از بارش هر باران مملو از توده های عظیم و پیوسته ابر می شود به صورتی که در پایین دست روستا صحنه ای بی بدیل به شکل دریایی از ابر خلق می شود . این دریای ابر جلوه ای خاص به منطقه سنگتراشان بخشیده است که از پدیده های نادر طبیعت ایران به شمار می رود.
در سال ۱۳۸۲ در حاشیه شمالی این روستا سایت ارزشمندی از دفینهها ی مفرغی مربوط به عصر آهن کشف شد که حیرت باستان شناسان را برانگیخت.
این اشیاء نفیس مفرغی که قدمتشان به هزاره اول پیش از میلاد میرسد، از جمله کمنظیرترین گنجینههای مفرغی جهان به شمار میآید که تاکنون ۶ فصل مورد کاوش باستان شناسی قرار گرفته است و در حال حاضر با گماردن نگهبان محلی جهت حراست و حفاظت از آن در انتظار تامین بودجه لازم برای ادامه کاوشها است.
برخی از اشیاء شاخص حاصل از کاوش محوطه پاتخت سنگتراشان هم اکنون در موزه قلعه فلک الافلاک در معرض بازدید گردشگران قرار دارد.
روستای "سنگتراشان" مکان مناسبی برای گردشگری است
عضو کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد عصر دوشنبه در جلسه کمیسیون گردشگری اتاق خرم آباد با تأکید بر اینکه بهتر است برای نتیجهگیری مطلوب، به صورت محدود از یک نقطه به صورت متمرکز فعالیتمان را آغاز و عملی کنیم، اظهار داشت: روستای «سنگتراشان» در حوالی خرمآباد و در محدودهی آبشارهای نوژیان و وارک واقع شده و مکان بسیار مناسبی برای انتخاب به عنوان مکان گردشگری است که پیش از این نیز امتحانش را به خوبی پیس داده است.
مظفر افشار به ویژگیهای این روستا اشاره کرد و گفت: اهالی این روستا همکاریهای قابلتوجهی با گردشگران دارند و از نظر قابلیتهای محیطی هم پتانسیلهای بسیار خوبی وجود دارد که در صورت سرمایهگذاری میتواند یک مدل اجرایی بسیار موفق باشد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از کسانی که سرمایهگذاری در پروژهی بام خرمآباد را دارای صرفهی اقتصادی نمیدانند، افزود: در طول تنها یک روز، ۹۸۰ دستگاه اتومبیل از این پروژه بالا رفتهاند که از این مقدار، تنها یکسوم آنها پلاک بومی داشتند و دو سوم باقیمانده غیربومی بودند.
پدر بلوط لرستان تصریح کرد: اگر برای درصدی از این گردشگران، شرایط اقامت در استان فراهم شود، کمک بسیار خوبی به چرخهی اقتصاد لرستان خواهد شد.
عضو کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد با تأکید بر اینکه نباید از تأثیر محیطی رودخانهی خرمآباد بر کاهش چند درجهای هوای این شهر غافل بود، عنوان داشت: در مورد ساماندهی این رودخانه باید این تأثیر در نظر گرفته شود.
مظفر افشار بیان داشت: متأسفانه شنیدهها حکایت از آن دارد که قرار است بخشی از این ساماندهی، بتنریزی برای احداث پارکینگ باشد که به هیچ عنوان صحیح، اصولی و سنجیده نیست.
احداث پارکموزهها
رئیس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق خرمآباد نیز در این جلسه اظهار داشت: ممکن است موارد مشترکی میان اولویتهای تعیینشده سهکمیته زیرمجموعه این کمیسیون وجود داشته باشند که تلاش میکنیم آنها را به صورت منسجم تری تدوین کنیم.
اسداله بیرانوند گفت: یکی از مشکلات اصلی ما در حوزهی گردشگری لرستان این است که بعضی دستگاهها اجرایی بدون در نظر گرفتن شرایطی که ممکن است در آینده به وجود بیاید، اقدام میکنند که بدون شک آسیبهایی را به دنبال خواهد داشت.
وی، مشخصاً به احداث پارکموزهها اشاره کرد و تصریح کرد: اگر الزامات ایجاد پارکموزه در اطراف بناهای تاریخی رعایت نشود، ممکن است همین امر باعث اختلال در مسیر ثبت جهانی آنها شود.
بیرانوند در ادامه به اهمیت احداث چنین پارکموزههایی اشاره کرد و عنوان داشت: علاوه بر حفظ آثار تاریخی، میتوانیم با فضای سبزی که در این محوطهها در نظر میگیریم، ریههای تنفسی از دست رفتهی شهر و استان را دوباره احیا کنیم.
رییس کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد بیان داشت: اگر به جای حضور مسئولان اجرایی چنین پروژههایی در جلسات اینچنینی، مشاوران طرحها حضور پیدا کنند بهتر و مؤثرتر خواهد بود.
نقشه راه کمیسیون اولویتهای ۸گانه هستند
دبیر کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد هم در ادامه جلسه به اولویتهای کاری در نظر گرفته شده برای این کمیسیون اشاره کرد و اظهار داشت: جمعآوری و طبقهبندی اطلاعات به منظور شناخت کامل و جامع از وضع موجود، به عنوان اولین اولویت کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق خرمآباد تعیین شده است.
سپیده کوشکی، از تبلیغات هدفمند و برندسازی نیز به عنوان دومین اولویت کاری کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق خرمآباد یاد کرد و گفت: کمک به ایجاد و ساماندهی تشکلهای فعال در بخشهای مرتبط و همچنین پیگیری آمادهسازی مناطق نمونه گردشگری برای واگذاری به سرمایهگذاران، از جمله دیگر اولویتهای در نظر گرفته شده برای کمیسیون است.
وی افزود: پیگیری ایجاد زیرساختهای مناسب در محورهای گردشگری درونشهری و برونشهری و پیگیری ثبت ملی و جهانی آثار طبیعی و تاریخی فرهنگی استان هم دیگر اولویتهایی هستند که تعیین شدهاند.
کوشکی با تأکید بر ایجاد موزهها و پارکموزهها در لرستان، تصریح کرد: تلاش در راستای حفظ و احیاء سرمایههای تاریخی و طبیعی استان هم جزو سایر اولویتهای کاری تعیین شده برای کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد محسوب میشوند.
دبیر کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد گفت: این اولویتهای ۸گانه با تجمیع نظرات و پیشنهادات اعضای کمیسیون نهایی میشود تا بر اساس آنها نقشهی راه فعالیتمان مشخص باشد.
مسیر توسعه لرستان گردشگری است
عضو کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد هم در این جلسه با اشاره به شرایط اقلیمی استان لرستان گفت: لرستان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و توپوگرافی، قابلیت ایجاد صنایع مادر را ندارد.
امیرعباس اعتمادینیا اظهار داشت: از سوی دیگر از آنجا که بیشتر زمینهای این استان ناهموار و غیرمسطح هستند، امکان کشاورزی مکانیزه هم منتفی میشود.
وی با اشاره به این نکته که از سوی دیگر به دلیل اینکه در میان استانهای همجوار هم با چند استان کاملاً صنعتی بزرگ همسایه است، امکان رقابت صنعتی با آنها را ندارد، افزود: بهترین مسیر توسعهی استان توسعه صنعت گردشگری است که از قضا پتانسیلهای قابلتوجهی هم در این حوزه داریم.
عضو کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد با تأکید بر اینکه بسیاری از نقاط و مکانهایی که ما در لرستان از آنها نام میبریم، بر اساس تعریفی که در این زمینه وجود دارد، جاذبه گردشگری نیستند تصریح کرد: اگرچه ما فرصتهای گردشگری کمنظیری داریم که بر اساس محورهای گردشگری استان میتوانیم آنها را مورد بهرهبرداری قرار دهیم.
امیرعباس اعتمادینیا محورهای گردشگری خرمآباد را به دو دستهی درونشهری و برونشهری تقسیمبندی کرد و عنوان داشت: درهی خرمآباد، پُل شاپوری و قلعهی فلکالافلاک از جمله محورهای گردشگری درونشهری محسوب میشوند.
وی افزود: رودخانه خرمآباد و بام این شهر نیز از جمله سایر محورهای گردشگری درونشهری خرمآباد قلمداد میشوند، که در همین زمینه ساماندهی رودخانه در دستور کار شهرداری این شهر میباشد.
اعتمادینیا، پارکهای جنگلی مخملکوه و شوراب را از جمله محورهای گردشگری برونشهری خرمآباد ذکر کرد و بیان داشت: همچنین مجموعهآبشارهایی که به شعاع ۴۰ کیلومتر در حومهی این شهر وجود دارند نیز از جمله سایر محورهای گردشگری برونشهری خرمآباد محسوب میشوند.
اجازه تغییر کاربری رودخانه خرمآباد را نخواهیم داد
دیگر عضو کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد نیز در این جلسه با تأکید بر اینکه کار ما در کمیسیون، کار اجرایی نیست، گفت: ما باید در راستای بهبود و اصلاح امور مربوطه، به صورت کارشناسی طرح و برنامه ارائه دهیم.
رستم کوشکی اظهار داشت: در خصوص ساماندهی رودخانه خرمآباد هنوز هیچ اتفاق خاصی نیفتاده و جای هیچ گونه نگرانی نیست.
وی افزود: پیشنهاد میکنم اعضای کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق خرمآباد جلسهای با شهردار داشته باشند و نظرات و پیشنهادات خود را در این زمینه با وی در میان بگذارند.
کوشکی تصریح کرد: به شما اطمینان میدهم در خصوص تغییر کاربری رودخانهی خرمآباد هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و اجازهی این کار را نخواهیم داد.
عضو کمیسیون گردشگری و خدمات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمآباد به سایر برنامههای در دست اجرای شهرداری خرمآباد اشاره کرد و گفت: در سه ناحیه پُل شاپوری، آبشار درهگرم و مخملکوه برنامههایی در حال اجراست که در راستای توسعهی گردشگری میتواند مفید باشد.
رستم کوشکی بیان داشت: قرار است با تبدیل اطراف پل شاپوری به پارکموزه، دریاچهای احداث شود که احتمالاً از دریاچهی کیو بزرگتر خواهد بود.
وی عنوان داشت: در زمینه مخملکوه، شهرداری میتواند در صورت تأمین و تکمیل زیرساختهای اولیه توسط سایر دستگاههای اجرایی آن را تحویل بگیرد.
کوشکی ادامه داد: برای آبشار درهگرم هم طرحی آماده شده که در حال اجراست.
نظر شما