۱۸ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۳۱

مهر گزارش می دهد؛

مهجوریت قرآن در نمایشگاه قرآن/ نمایشگاه معنوی رنگ تجاری می گیرد

مهجوریت قرآن در نمایشگاه قرآن/ نمایشگاه معنوی رنگ تجاری می گیرد

مشهد - دهمین نمایشگاه قرآن و عترت مشهد در حالی پایان یافت که بسیاری از شرکت کنندگان به مهجوریت قرآن در این نمایشگاه معترف بوده و معتقدند نظرسنجی‌ها را همچون سال‌های گذشته نباید به بایگانی سپرد.

به گزارش خبرنگار مهر، امسال نیز طبق سنوات گذشته نمایشگاه قرآن و عترت مشهد در ایام ماه مبارک رمضان برگزار شد و این نمایشگاه طی ۱۰ روز فعالیت خود به گفته بسیاری از بازدید کنندگان با فراز و نشیب هایی روبرو بود که باید مورد توجه قرار گیرد.

به گفته بسیاری از غرفه داران و شرکت کنندگان با وجود اینکه همه ساله این نقاط ضعف و قوت در قالب برگه های نظرسنجی گردآوری می شود اما بسیاری از شرکت کنندگان اعتقاد دارند که این نظرسنجی ها در سال های گذشته به بایگانی سپرده شده است.

 یکی از نکاتی که باید بیش از پیش مورد توجه مسئولان اجرایی نمایشگاه قرار گیرد پایین آمدن سطح کیفی نمایشگاه به اذعان رسانه ها، مردم و غرفه دارانی است که هر سال در این نمایشگاه شرکت می کنند.

نخستین خاطره تلخ

دهمین نمایشگاه بین المللی قرآن و عترت مشهد در حالی نخستین روز خود را در میان عطش دوستداران و عاشقان اهل بیت(ع) آغاز کرد که صرف افطاری و مسمومیت تعدادی از غرفه داران موجب تلخ شدن کام بسیاری از شرکت کنندگان شد.

مسمومیت غذایی ۲۰ نفر از شرکت کنندگان به دلیل غذای توزیع شده در افطار، نخستین خاطره تلخ نمایشگاه قرآن در روز نخست بود  هر چند که این خبر تکذیب شد اما بسیاری از غرفه داران و حاضران در این نمایشگاه هنوز به فساد غذای توزیع شده و بوی نامطبوع این افطاری شهادت می دهند.

رسانه و نمایشگاه

فضای اختصاص یافته مطلوب به رسانه ها از جمله کاستی های همه ساله نمایشگاه قرآن است که موجب شد تا مدیران خبرگزاری های خراسان رضوی پیش از برگزاری این نمایشگاه با تشکیل شورای خبر گزاری ها و ایجاد پیش شرط برای حضور در این نمایشگاه به شور بنشینند.

هر چند که رسالت رسانه ها برای ترویج قرآن مانع حضور آنها با توجه به امکانات حداقلی در این نمایشگاه در طی سال های گذشته نشده اما حضور نیافتن برخی از رسانه ها و خبرگزاری ها و بی توجهی به دعوت برخی از رسانه ها برای حضور در این نمایشگاه و همچنین فضای اختصاص داده شده نامناسب از جمله کاستی های این نمایشگاه بود.

فضای باز درد سر ناشران

بخش انتشارات نمایشگاه که امسال در فضای باز و بیرون از سالن ها بر پا شده بود در این نمایشگاه باعث شد تا  علاوه بر نشستن گرد و غبار بر  روی محصولات عرضه شده، کتاب های سبک تر را در هم آمیخته و موجب آشفتگی خاطر شرکت کنندگان و تعدادی از غرفه داران شود.

سید محسن سالاری، مسئول غرفه انتشارات ضریح آفتاب در این باره به خبرنگار مهر گفت: همه روزه وزش باد به یکی از درد سر های غرفه داران تبدیل می شد حال آنکه سالن عطار خالی بود و پس از مراسم افتتاحیه امکان استقرار انتشارات در آن وجود داشت.

سالاری افزود: هر سال در روز پایانی نمایشگاه فرم ارزشیابی نمایشگاه را تکمیل و به مسئولان اجرایی تحویل می دهیم اما سال بعد همین مشکلات گریبانگیر بخش انتشارات نمایشگاه هست، و این نشان دهنده عدم توجه و اهمیت کافی به این ارزیابی ها از سوی دبیران اجرایی نمایشگاه است.

نمایشگاه با رنگ تجارت

علیرضا مردانه، مسئول غرفه موسسه فرهنگی تدبر در قرآن و سیره نیز گفت: متاسفانه نمایشگاه قرآن بیشتر به سمت تجاری شدن و  فروشگاهی سوق پیدا کرده و مردم نیز بیشتر به قصد خرید در نمایشگاه حضور می یابند.

وی افزود: در برگیری نیمی از نمایشگاه و اختصاص آن به کالاهای تجاری با محوریت دینی یکی از آسیب هایی بود که نشان می دهد بسیاری از غرفه داران برای کسب درآمد پا به این نمایشگاه گذاشتند تا ترویج فرهنگ قرآنی!

نمایشگاه قرآن

وی بحث تبلیغات را تاثیرگذار در امر استقبال از نمایشگاه دانست و ابراز کرد: امسال نمایشگاه به نسبت سال های گذشته زودتر برگزار شد اما تبلیغات ضعیف نمایشگاه را با استقبال اندک مواجه ساخت چرا که بسیاری از مردم گمان می کردند امسال نیز طبق سنوات گذشته در ایام پایانی ماه مبارک رمضان برگزار خواهد شد.

نیاز به بازخوانی جلسات آسیب شناسی 

به گفته  بسیاری از افراد شرکت کننده و تحلیلگر، این دوره از نمایشگاه قرآن و عترت مشهد در حالی برگزار شد که با وجود ابراز نارضایتی همه ساله نظرات برگرفته از برگه های نظر سنجی و اخبار منتشر شده از رسانه ها همچون سال های گذشته در پرونده نمایشگاه قرآن و عترت راکد و بایگانی ماند.

در این خصوص موسی الرضا انصاری مهر، مدیر ارتباطات و امور بین الملل جامعه المصطفی العالمیه مشهد گفت: توقع می رفت که در هر سال پس از پایان نمایشگاه قرآن و عترت جلسات آسیب شناسی برای بخش های محتوایی و استخراج نقاط قوت و ضعف هر دوره مشخص شود تا همه دستگاه ها و موسسات خصوصی در سال های آتی نسبت به تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف برآیند، اما متاسفانه هر سال یک ماه قبل از آغاز نمایشگاه برای حضور در نمایشگاه دعوت ها صورت می گیرد و این موضوع به دست فراموشی سپرده می شود.

ضرورت تشکیل اتاق فکر نمایشگاه قرآن و عترت

وی با تاکید بر ضرورت تشکیل اتاق فکر نمایشگاه قرآن و عترت ادامه داد: ستاد نمایشگاه قرآن و عترت باید در طول سال در استان فعال باشد و پس از پایان هر دوره باید جلسات نقد و بررسی تشکیل شود نه اینکه با اتمام نمایشگاه، همه مسائل و دیدگاه ها و نقطه نظرات کنار گذاشته می شود و در نمایشگاه سال بعد با همان مسایل سال های گذشته دوباره رو به رو شویم.

انصاری مهر افزود: در سال های گذشته بخش بین الملل نمایشگاه قرآن و عترت مشهد برعهده جامعه المصطفی العالمیه مشهد بود اما امسال با عدم شناخت ظرفیت های گسترده این نهاد و عدم مدیریت متمرکز شاهد موازی کاری ها و چندگانگی در بخش بین الملل بودیم.

وی گفت: در جامعه المصطفی العالمیه مشهد تنها از ۶۰ ملیت طلبه حضور دارد که محتویات قرآنی بسیاری را در نمایشگاه امسال عرضه کرده اند اما مجری برگزاری نمایشگاه با در نظر نگرفتن ظرفیت جامعه المصطفی العالمیه، باعث ورود سازمان فرهنگ و ارتباطات با تعداد انگشت شماری ملیت به این بخش شد که این عمل در بخش بین الملل چندگانگی را به وجود آورد، به گونه ای که حالت دیوارکشی برای بازدیدکنندگان احساس می شد.

انصاری مهر با اشاره به اینکه در بخش بین الملل دهمین نمایشگاه قرآن و عترت مشهد بخش قرآن و فرهنگ ملل مسلمان به جامعه المصطفی و بخش هنر به سازمان فرهنگ و ارتباطات واگذار شده بود، تصریح کرد: جامعه المصطفی العالمیه این آمادگی را دارد در قالب تفاهم نامه علاوه بر بخش فرهنگ، بخش هنر ملل مسلمان را با توجه به ارتباطات گسترده خود با خارج از کشور برعهده گیرد چرا که این مسئله یکی از رسالت های جامعه المصطفی است.

تکرار مکررات

صدیقه حسینی یکی از فعالان مذهبی نیز در این رابطه گفت: به نظر می رسد نمایشگاه قران تنها برای انجام وظیفه و رفع تکلیف توسط دستگاه های اجرایی شکل گرفته بود.

وی بیان کرد: امسال نمایشگاه قرآن نسبت به سال گذشته از تغییرات و ارایه محصولات جدیدی برخوردار نبود و لذا مسئولان باید در این راستا همه ساله به ارتقای کیفیت نمایشگاه و ارایه محصولات و یا انتشارات جدید بیشتر توجه کنند.

وی ادامه داد: به نظر می رسد همه ساله ابتکار عمل در دست غرفه داران است و لذا این موضوع از کیفیت نمایشگاه را به دلیل تجاری فکر کردن غرفه داران می کاهد.

حسینی افزود: نباید نمایشگاه قرآن به گونه ای تبیلغ و در جامعه معرفی شود که تنها متعلق به قشر خاصی و یا افراد مذهبی است بلکه باید برایند موفقیت مسئولان را در تعداد و حضور افراد مختلف جامعه جستجو کرد.

تاثیر نمایشگاه های قرآن در زندگی مردم

نمایشگاه قرآن و عترت امسال به نظر می رسید سایر فعالیت ها با محوریت مضمون به قرآن از بخش کتاب های چاپی و خطی سبقت گرفته بود.

اختصاص بیشترین فضای نمایشگاه به کالاهای تجاری و هنری خود گواه این مدعا بود که بسیاری از غرفه داران را برای کسب سود بیشتر و تجاری سازی نمایشگاه قرآن و عترت به این نمایشگاه پا گذاشتند به گونه ای که حجت الاسلام محمد تقی کاظمی نسب، معاون قرآن و عترت فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: اینکه نمایشگاه به شکل نمایشگاهی ارائه شود تنها وعظ و خطابه است و باید همانطور که از اسمش پیداست باید در نمایشگاه ها همه چیز به صورت نمادین و نمایشگاهی ارائه شود که متاسفانه این نمایشگاه ها در حال از دست دادن این رسالت خود هستند.

نمایشگاه قرآن

وی در پاسخ به این سوال که برگزاری چنین نمایشگاهی چه تاثیری در بطن زندگی مردم دارد از این اصطلاح استفاده کرد که مگر می شود وارد کارخانه آرد شد ولی سفید نشد؟

وی ادامه داد: برای مثال وجود غرفه های عفاف و حجاب باعث می شود مردم با جدیدترین مدل ها و تنوع محصولات حجاب آشنا شده و این محصولات را وارد زندگی خود کنند.

حجت الاسلام کاظمی نسب در خصوص بخش بین الملل و جلوگیری از چندگانگی این بخش در سال های آینده تاکید کرد: در سال آینده بخش بین الملل به طور کامل به جامعه المصطفی العالمیه واگذار خواهد شد.

استقبال کودکان از نمایشگاه

وی از مهم ترین نقاط قوت این دوره از نمایشگاه وجود بخش به نسبت گسترده کودکان بود به گونه ای که می توان گفت تقریبا همه نهادها قسمتی از نمایشگاه خود را به این امر اختصاص داده بودند و این مسئله باعث ایجاد شور و نشاط عجیبی در بین کودکان و نوجوانان و استقبال شایسته آن ها از نمایشگاه شده بود.

برای مثال سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری مشهد با همکاری خیمه انتظار، با راه اندازی شهربازی مقاومت در طول ۱۰ شب فعالیت خود در نمایشگاه پذیرای بیش از ۴ هزار کودک و نوجوان مشهدی بود که این امر به نوبه ی خود جای توجه و تاکید دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، دهمین نمایشگاه قرآن و عترت مشهد امسال در فضایی به مساحت ۲۰ هزار متر مربع و فعالیت ۷۰۰ غرفه در ۲۷ بخش امسال در محل دائمی نمایشگاه بین المللی مشهد بخش های عفاف و حجاب، نشر دیجیتال، بخش های دانشگاهی، حوزوی، کودک و نوجوان، هنرهای قرآنی، قرآن و نسخ خطی را در معرض عموم مردم قرار داد.

بخش هایی همچون بخش نشر دیجیتال با وجود یک هزار و ۳۰۰ محصول قرآنی از سراسر کشور و فناوری آی. تی از جمله بخش های ویژه دهمین دوره نمایشگاه قرآن و عترت مشهد بود.

خبرنگار: مریم ذوالفقاری منظری

کد خبر 2854632

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha