۲۰ تیر ۱۳۹۴، ۹:۳۵

بررسی وضعیت صنعت در غرب کشور-۴

حال صنعت در زاگرس مرکزی خوش نیست

حال صنعت در زاگرس مرکزی خوش نیست

استانها – حال صنعت در زاگرس مرکزی خوش نیست و واحدهای صنعتی این منطقه از کشور یا تعطیل شده اند و یا در میان بودن و نبودن دست و پا می زنند.

گروه استانها - خبرگزاری مهر: استانهای قرار گرفته در زاگرس مرکزی اگرچه از داشتن صنایع بزرگ و دندان گیر محرومند اما آنچه که دارند نیز با مشکلاتی عدیده ای مواجه است که موجب شده یا عطای فعالیت را به لقایش ببخشند و یا با حداقل ظرفیت کار کنند.

صنایع از شمالی ترین نقطه زاگرس مرکزی در استان لرستان تا جنوبی ترین نقطه در کهگیلویه و بویراحمد همه گرفتار یک بیماری شده اند و هنوز هیچ نسخه ای نتوانسته این مرض رکود را علاج کند.

با این حال تلاشهای دولتمردان برای به حرکت در آوردن چرخ کارخانه ها و واحدهای تولیدی استانهای لرستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد در حال انجام است و امید به خروج صنعت نیم بند این استانها از رکود وجود دارد.

البته طی دوسال گذشته برخی از این تلاشها منجر به فعالیت مجدد بعضی صنایع تعطیل شده در این استانها شد اگرچه درمان قطعی این واحدهای صنعتی نیازمند نسخه ای کاری تر است.

سلامِ رکود به ۷۵ درصد واحدهای تولیدی لرستان

اما در لرستان یکی از عواملی که طی دهه ها و سالهای گذشته تیشه به ریشه صنعت این استان زد، واگذاری های اشتباه به برخی افراد بود که صدها کارگر بیکار را در دامن این استان به حال خود وا نهاد.

مدتها صنایع راکد و نیمه تعطیل لرستان به عنوان یکی از دغدغه های مهم در نزد دولتمردان و سایر مسئولان محسوب می شد به طوریکه اعتراض های مکرر و تجمع پی درپی کارگران این صنایع در مکان های مختلف موجب چالشی جدی در این استان شده بود.

طی سالهای گذشته کارخانه پارسیلون خرم آباد، کارخانه یخچالسازی، مجتمع کشت و صنعت لرستان و دیگر صنایع این استان با رکود و تعطیلی خود توسعه صنعتی لرستان را نیز در هاله ای از ابهام فرو برده بودند که البته برخی از آنها دست روی زانوی همت گذاشته و بار دیگر بلند شدند.

این در حالی است که دغدغه ها و مطالبات مردم در طول سفر های هیئت دولت به این استان و تصویب مصوباتی در زمینه تعیین تکلیف صنایع بحران دار این استان خود نشان از عمق نگرانی مردم لرستان از وضعیت حاکم بر صنعت استان داشت، مصوباتی که بسیاری از آنها تنها منجر به سنگین شدن بار بدهی برخی از این واحدها شد.

کارخانه قند یاسوج

در این راستا طی یک سال گذشته اقدامات قابل توجهی از سوی مدیریت ارشد لرستان و همچنین دستگاههای متولی حوزه صنعت استان در دستور کار قرار گرفته شده و روزنه های امید را به روی زخم کهنه این دیار برای التیام باز کرده است؛ هرچند که دامنه مشکلات در نیمه شمالی استان از جمله بروجرد و دورود به عنوان قطب صنعت لرستان طی سالهای اخیر عمیق تر شده است.

وضعیت صنعت و معدن لرستان مناسب نیست

حسین سلاح ورزی رئیس اتاق بازرگانی خرم آباد در گفتگو با خبرنگار مهر به وضعیت واحدهای تولیدی استان اشاره کرد و گفت: متاسفانه باید گفت که در استان لرستان وضعیت صنعت و معدن وضعیتی مناسب نیست.

وی با اشاره به افزایش مشارکت اقتصادی و بهبود وضعیت اشتغال و کاهش نرخ بیکاری لرستان در آخرین آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران گفت: واقعیت قضیه این است که ما در استان لرستان علیرغم  اینکه در بخشهایی مانند معدن دارای مزیت نسبی هستیم اما متاسفانه از این مزیتها استفاده نشده و خلق ارزش افزوده  و اشتغال در استان نتوانسته ایم داشته باشیم.

رئیس اتاق بازرگانی خرم آباد همچنین به وضعیت صنعت استان نیز اشاره کرد و گفت: در این بخش نیز نه تنها نتوانسته ایم شاهد ارتقا شاخص ها در این زمینه باشیم بلکه روند تعطیلی واحدههای صنعتی نیز بهبود پیدا نکرده است.

سلاح ورزی با بیان بخش صنعت استان لرستان وضعیت مناسبی ندارد گفت: در این راستا اقدامات مدیریت ارشد لرستان در رابطه با جذب و افزایش سرمایه گذاری و میزان مشارکت اقتصادی روشی بسیار موثر برای رفع مشکلات در این زمینه است

کارخانه قند یاسوج.

رئیس اتاق بازرگانی خرم آباد با بیان اینکه از مجموع هزار و ۶۰۰ واحد تولیدی که پروانه بهره برداری برای آنها صادر شده حدود ۷۵ درصد آنها در حالت تعطیلی هستند گفت: هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان میزان سرمایه گذاری این واحدهای تعطیلی و راکد است.

ویی همچنین به دلایل  تعطیلی واحدهای تولیدی استان را پایین بودن بهره وری، عدم مدیریت صحیح، عدم حمایت دستگاههای اجرایی، کمبود نقدینگی، تحریم ها، افزایش ناگهانی قیمت ارز، هدفمندی یارانه ها و ... عنوان کرد.

رئیس اتاق بارزرگانی خرم آباد به روند وضعیت واحدهای اقتصادی استان طی ۱۰ سال اخیر اشاره کرد و گفت: متاسفانه اگر بررسی و رتبه بندی کنیم شاخص های توسعه یافتگی صنعتی لرستان هیچ وقت از رتبه ۲۷ پایین تر نیامده و همیشه جزء سه تا چهار استان آخر بوده ایم.

۳۰ درصد واحدهای صنعتی لرستان نیمه فعال است

قدرت الله ولدی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در رابطه با وضعیت واحدهای صنعتی لرستان به خبرنگار مهر گفت: استان لرستان دارای هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۷۰ درصد این واحدها فعال هستند، عنوان کرد: ما بقی این واحدها تعطیل و راکد هستند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان عنوان کرد: ۳۰ درصد واحدهای تولیدی لرستان نیز بین یک تا ۲۵ درصد ظرفیت خود فعال هستند.

ولدی با اشاره به میزان سرمایه گذاری واحدهای تعطیل و راکد استان لرستان گفت: در مجموع میزان سرمایه گذاری صورت گرفته برای واحدهای صنعتی تعطیل زیر نظر سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد تومان بوده است.

وی همچنین یادآور شد: در حال حاضر ۷۳ واحد تولیدی و صنعتی استان لرستان در تملک بانکها قرار دارد.

تعطیلی ۲۵۰ واحد صنعتی در چهارمحال و بختیاری

اما کمی پایین تر در در استان چهارمحال و بختیاری هم صنعت گرفتار همان مشکلات استان همسایه است.

در این استان حدود یک هزار واحد صنعتی وجود دارد که طی بررسی ها ۲۰۰ تا ۲۵۰ واحد آن تعطیل هستند و بقیه واحد های فعال نیز به واسطه مشکلات مختلف ازجمله نبود رونق در بازار با ظرفیت کامل کار نمی کنند.

شهرک صنعتی شهرکرد مهمترین شهرک صنعتی استان است که با فعالیت حدود ۱۷۰ واحد اشتغالی حدود سه هزار و ۶۰۰ نفر کارگر دارد. بررسی ها نشان می دهد که اگر مشکلات و مسئله  رکود بازار حل شود بسیاری از واحدهای صنعتی با تمام ظرفیت کار می کنند و اشتغال این شهرک به دو برابر تبدیل می شود.

مدیر کل صنعت و معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری در خصوص وضعیت صنعت در استان چهارمحال و بختیاری به خبرنگار مهر گفت: در استان چهارمحال و بختیاری حدودیک هزار واحد صنعتی است که حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ واحد صنعتی تعطیل است

کارخانه قند یاسوج.

سید نعیم امامی بیان کرد: حجم سرمایه گذاری این واحد های صنعتی حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است که این تعداد واحد صنعتی حدود ۱۰ درصد اشتغال استان معادل ۱۵ هزار نفر ایجاد کرده است.

وی افزود: در ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید ۲۵ درصد واحد های صنعتی استان تعطیل بودند که این میزان شامل ۲۵۰ تا ۳۰۰ واحد صنعتی می شد.

وی تاکید کرد: در شهرک صنعتی شهرکرد ۱۲۰ واحد تعطیل است که از این تعداد شش تا هفت واحد به واسطه بانک ها توقیف شده اند و ۱۱۳ واحد نیز در دوران رونق بازار(۸۷-۸۰) تعطیل شده اند.

مدیر کل صنعت و معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری افزود: ۹۰ درصد این واحد ها قابل بازگشت نیستند.

امامی گفت: به علت رکود و نبود رونق، واحد های که می توانند با ۱۰۰ درصد ظرفیت کار کنند هم اکنون با ظرفیت ۳۰ درصد فعالیت می کنند و اشتغال کمی دارند.

این مسئول گفت: بالارفتن نرخ ارز، افزایش قیمت گاز و برق در پی هدفمندی یارانه ها، معوقات بانکی، تحریم ها و مشکلات اقتصادی و... از مشکلات مهم پیش روی صنعتگران است.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه مشکلی اصلی در استان بیکاری است و نیاز به ایجاد اشتغال است، باید به سمت توسعه و ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ در استان برویم و رویکرد ما این است که صنایع بزرگ در این استان فعال شوند و توسعه صنعت فولاد یکی از برنامه ها است.

مدیر کل صنعت و معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری بیان کرد: تمام تلاش ما این است که صنعتی در استان استقرار پیدا کند که اول محیط زیست را آلوده نکند و دوم اینکه اشتغال زیاد ایجاد کند. هم اکنون طرح های مهمی در استان چهارمحال و بختیاری در حوزه فولاد و صنعت وجود دارد که با بهره برداری از آنها زمینه اشتغال قابل توجهی در استان فراهم می شود.

تعطیلی دو ساله ساخت پتروشیمی لردگان

وی در ادامه با اشاره به اینکه پتروشیمی لردگان یکی از واحد های مهم استان در حوزه صنعت به شمار می رود، تاکید کرد: این واحد صنعتی دو سال بود که مراحل ساخت آن متوقف شده بود که با همت دولت و تخصیص اعتبار از طریق فایناس به میزان ۴۲۷ میلیون یورو، کارگاه ساخت آن دوباره فعال شده است و امیدواریم طی دو سال و نیم آینده به بهره برداری برسد.

وی با اشاره به بزرگترین واحد صنعتی تولید فولاد در استان، گفت: واحد صنعتی تولید فولاد سفید دشت توانسته در فاز اول خود ۱۴۱ نفر را استخدام کند و در فاز دوم دو برابر این تعداد را استخدام می کند و نهایتا طی سه سال بیش از سه هزار نفر نیرو در این واحد صنعتی استخدام می شوند. اشتغال غیر مستقیم این واحد صنعتی نیز می توان ۱۰ برابر این تعداد پیش بینی کرد.

کارخانه قند یاسوج

امامی بیان کرد: امسال فاز اولیه این واحد صنعتی(فاز احیا) به بهره برداری می رسد که در این فاز آهن اسفنجی تولید می شود.

وی یادآور شد: فاز دوم این واحد صنعتی بزرگ(فولاد سازی) در مرحله عقد قرارداد با مشاور و پیمانکار است و امیدواریم مراحل ساخت فولاد سازی این واحد بزرگ در پاییز آغاز شود و ظرف یک سال دیگر شاهد راه اندازی واحد فولاد سازی این کارخانه باشیم.

مدیر کل صنعت و معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: تمام نیروهای این واحد صنعتی بومی هستند و نظارت کامل در حال انجام است.

وی بیان کرد: بجز واحد فولاد سفید دشت واحد فولاد سازی دیگری به نام تاراز فعالیت خود را در استان آغاز کرده است که این واحد ۲۰۰ نفر اشتغال دارد و محصول این واحد تولید ورق های پوشش دار است.

امامی افزود: مراحل ساخت این واحد تولیدی تکمیل شده است و یکسری کار های جزئی دارد و امسال به بهره برداری می رسد.

مدیرکل صنعت و معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: واحد های میلگرد سازی صبا، ذوب ریزی چهلستون، واحد صنعتی تولید نان و... و. از واحد های دیگر استان در حوزه صنعت هستند که اشتغال قابل توجه در این استان  ایجاد کرده اند.

کهگیلویه و بویراحمد؛ بیکارترین استان کشور

اما در جنوبی ترین بخش از زاگرس مرکزی یعنی کهگیلویه و بویراحمد وضعیت صنعت نگران کننده تر از سایر بخشهای زاگرس است.

این استان در بهار امسال بیکارترین استان کشور بود و این محصول نبود زیرساختهای صنعتی در استانی است که فقط نیم درصد صنعت کشور را به خود اختصاص داده است.

سهم کهگیلویه و بویراحمد از صنعت و اشتغال بخش صنعت ناچیز است و آن گونه که کارشناسان می گویند، سهم این استان از واحدهای صنعتی فعال کشور تنها نیم درصد است و این در حالی است.

با این حال سهم اشتغال در بخش صنعت کهگیلویه وبویراحمد نسبت به میانگین کشوری نیز حدود ۳۷ صدم درصد است که این نشان می دهد صنعت نقشی پر رنگی در اشتغال این استان نداشته است.

با این حال با توجه به عدم بسترسازی و ایجاد زیرساختهای صنعتی در پیش از انقلاب از جمله عدم وجود جاده های دسترسی مناسب، کمبود زیرساختهای حمل و نقل و همچنین توسعه نیافتن برق، گاز و.. در استان، پس از انقلاب نیز توسعه صنعتی در کهگیلویه وبویراحمد متناسب با رشد این بخش در کشور نبوده است.

در روزهایی که دولت های گذشته با ارز دولتی به ایجاد صنایع بزرگ در استانهای کشور اهتمام ورزیدند، کهگیلویه و بویراحمد در حال ایجاد زیرساختهای اولیه بود و زمانی که این زیرساختها شکل گرفت، دولت از سرمایه گذاری منع شد.

کارخانه قند یاسوج

قانون سرمایه گذاری ۴۹درصدی دولت و ۵۱درصدی بخش خصوصی، دست کهگیلویه و بویراحمد را در توسعه صنعتی خود بست تا به گفته رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، اکنون هیچ بنگاه اقتصادی دولتی در این استان وجود نداشته باشد و۱۰۰درصد فعالیت های اقتصادی استان توسط بخش خصوصی انجام شود.

سهم نیم درصدی کهگیلویه و بویراحمد از صنعت کشور

اما همین واحدهای صنعتی موجود نیز نتوانسته اند جایگاهی برای صنعت استان در کشور ایجاد کنند و به گفته نماینده بویراحمد و دنا در مجلس سهم استان از صنعت کشور کمتر از نیم درصد باشد.

غلام محمد زارعی عضو کمیسیون صنعت و معدن مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح می کند: از این سهم نیم درصدی هم تنها ۵۰درصد ظرفیت کار می کند و بقیه طی سالهای گذشته غیر فعال شده اند و این ظرفیت کم موجب شده اشتغال در این استان به یک چهارم کاهش یابد.

وی اما سرمایه گذاری دولت را تنها راه برون رفت استان از وضعیت موجود می داند و خواستار تفاوت در نگاه دولت به صنعت در استان کمتر توسعه یافته کهگیلویه و بویراحمد نسبت به سایر استانهای برخوردار شد.

زارعی می افزاید: سرمایه گذاری بخش خصوص در این استان ضعیف است و نوپا بودن استان و شرایط حاکم بر سرمایه گذاری هم باعث شده است که سرمایه گذاران بزرگ و قدر در این استان اقدام به سرمایه گذاری نکنند.

وی اما سرمایه گذاری را کلید توسعه استان می داند و تاکید می کند: باید دولت در این استان محروم خود اقدام به سرمایه گذاری کند زیرا دولت نیاز به سهم آورده و سرمایه گذاری اولیه ندارد و می تواند به راحتی با سرمایه های در اختیار اقدام به سرمایه گذاری کند.

رکود در صنعت کهگیلویه و بویراحمد

به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه این استان فاقد صنایع بزرگ است اما همین صنعت خرده پا نیز طی سالهای اخیر با رکود مواجه شده تا زخمهای بیکاری در کهگیلویه و بویراحمد عمیق تر شود.

به گفته رییس اتاق یاسوج، این استان وضعیت خوبی در حوزه کسب و کار ندارد و باوجود تلاش های دولتمردان همچنان تولید در استان با مشکل مواجه است.

کارخانه قند یاسوج

جبار کیانی پور در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: ۶۰ درصد واحدهای تولیدی در این استان بین سالهای ۸۵ تا ۹۱ تعطیل شده اند.

وی بیان می کند: هم اکنون از ۲۴۴ واحد دارای پروانه در این استان، ۱۰۴ واحد تعطیل است و مابقی فعال و نیمه فعال هستند و با حداقل ظرفیت کار می کنند.

به گفته رئیس اتاق یاسوج، از ۱۰۴ واحد تولیدی تعطیل شده در این استان، ۱۱ مورد از سال ۷۰ تا ۸۰، ۱۹ مورد از سال ۸۰ تا ۸۵ و ۷۴ مورد از سال ۸۵ تا ۹۱ تعطیل شده اند.

کیانی تصریح می کند: از ۱۳۰ واحد در حال احداث در شهرک های صنعتی استان نیز عملیات اجرایی ۸۲ واحد راکد است و تنها ۴۸ واحد در حال اجرا هستند.

وی مهمترین مشکل حال حاضر واحد های تولیدی را موضوع تامین منابع مالی می داند و می افزاید: تامین منابع با کمک بنگاههای اقتصادی بزرگ و بخشی دیگر از آن نیز با کمک منابعی که دولت تعیین کرده مانند صندوق توسعه ملی، امکان پذیر خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مهر، توسعه و احیای صنعت در زاگرس مرکزی که پتانسیل های بیشماری برای توسعه دارد، در وهله اول نیازمند توجه ویژه دولت به این خطه از کشور است.

اختصاص تسهیلات با نرخ سود پایین و مدت بازپرداخت بالا برای واحدهای صنعتی، رفع مشکلات ارائه وثیقه های واحدهای صنعتی، تعیین تکلیف بدهی های واحدهای تولیدی، اعمال شرایط بانکی خاص برای پرداخت تسهیلات به واحدهای مشکل دار، تامین سرمایه درگردش مورد نیاز، تامین زیرساختها در شهرک ها و نواحی صنعتی، پرداخت سهم تولید از محل اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و ... از جمله راهکارهایی است که می تواند به صنعت این منطقه جانی دوباره ببخشد.

 

 

 

 
کد خبر 2855733

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha