خبرگزاری مهر - گروه استانها: تشویق یک به یک شهروندان به گنجاندن ورزش در برنامه های روزمره اهمیتی دو چندان پیدا کرده است و این روزها از آن به عنوان ورزش شهروندی یاد می شود. رویکرد دولت نیز بر توسعه ورزش شهروندی و همگانی استوار شده و در سال های اخیر تلاش ها برای تقویت ورزش در میان مردم و سهل الوصول کردن آن شکلی جدی تر و کاربردی تر یافته است.
این روزها از کنار هر پارک کوچک و بزرگ که می گذری عده ای را می بینی که سرگرم ورزش کردن هستند و دستگاه های تندرستی نصب شده در فضای بوستان ها نیز جمعی از مردم را به دور خود جمع کرده استدر گزارشی که می خوانید به سراغ این بعد از ورزش شهروندی رفته ایم و این موضوع را بررسی کرده ایم که دستگاه های ورزشی نصب شده در پارک های های مختلف و ایجاد جاده های تندرستی تا چه حد به افراد مختلف جامعه شهرنشین به خصوص در کلانشهر کرج در جهت ایجاد سلامتی و نشاط و آشتی آنها با ورزش کمک کرده است.
برای آگاهی یافتن از این موضوع ابتدا به سراغ چند تن از شهروندان کرجی رفتیم و دیدگاه آنها را جویا شدیم.
خانمی ۵۵ ساله اولین فردی است که در محل بوستان تاجیکستان بلوار بلال پاسخگوی ما شد. وی می گوید: اوایل برای قدم زدن به این پارک می آمدم اما پس از مدتی مشاهده کردم برخی از همسایه ها به سراغ این دستگاه ها رفته اند و از آنها استفاده می کنند ترغیب شدم تا من هم از این دستگاه ها استفاده کنم.
وی با بیان اینکه توان استفاده از تعداد محدودی از این دستگاه ها را دارد، می گوید: انرژی و بنیه اینکه بخواهم از همه این وسایل استفاده کنم را ندارم و اوایل استفاده برخی از آنها برایم مشکل ساز می شد اما با اطلاعاتی که از برخی افراد آگاه گرفتم شرایط برایم بهتر شده و اثرات خوبی برایم داشته است.
دختر جوان دیگری در فاصله اندکی از این خانم در حال ورزش کردن است و یک به یک به سراغ دستگاه های موجود در پارک می رود. وی نیز در خصوص این دستگاه ها و کارکردشان می گوید: به نظرم نصب این دستگاه ها در پارک های سطح شهر اقدامی پسندیده از شهرداری است تا همه مردم فرصت ورزش کردن را پیدا کنند.
وی افزود: البته اطلاعات مردم از نحوه استفاده از این دستگاه ها کم است و خیلی ها وقتی به سراغ آن می روند دچار سردرگمی و در نهایت آسیب می شوند به نظرم باید اطلاع رسانی در ارتباط با نحوه کار آنها به شکل بهتری انجام شود.
به نقطه دیگری از شهر یعنی پارک اطلسی در بلوار امامزاده حسن کرج رفتیم و پای صحبت برخی از شهروندانی نشستیم که مشتری پر و پا قرص استفاده از این وسایل هستند.
آقایی ۴۰ ساله که به نظر می رسد به تازگی از مصدومیت خلاص شده می گوید: چندی پیش بر اثر حادثه ای دچار شکستگی از ناحیه پاشدم و پس از طی دوران درمان و فیزیوتراپی چندی است در این پارک قدم می زنم و در برخی مواقع به سراغ برخی دستگاه های تندرستی می آیم و از آنها استفاده می کنم.
وی ادامه داد: از پزشکم پرسیدم آیا می توانم از این دستگاه ها استفاده کنم و او برخی تذاکرات را به من داد خوشبختانه استفاده از این دستگاه ها کمک کرده است تا زودتر شرایط طبیعی خودم را پیدا کنم.
این شهروند هم معتقد است نصب این دستگاه ها در پارک ها کمک شایانی به بالا رفتن سطح سلامتی می کند و می افزاید: اگر کمی در نحوه کار با این دستگاه ها مردم آگاه تر شوند و بدانند کدام وسیله مناسب سن و شرایط فیزیکی آنهاست اثرات مفید تری را از این وسایل شاهد خواهیم بود. روی برخی از این دستگاه ها نحوه استفاده و اشکال آن درج شده اما دیده ام که خیلی ها متوجه مفهوم آن نمی شوند و به شکل ناصحیح از این وسایل بهره می برند.
جوانی دیگر می گوید: من اطلاعات خوب و کافی در خصوص نوع استفاده از این وسایل و اثرات آن بر نواحی مختلف بدن کسب کرده ام و برخی اوقات که فرصت دارم این اطلاعات را در اختیار دیگر شهروندان می گذارم اما واقعیت آن است که مردم آگاهی کمی از نحوه درست استفاده از این وسایل دارند و در پاره ای اوقات استفاده آنها از این وسایل منجر به ایجاد درد و آسیب در برخی مفاصل می شود.
نقطه نظرات شهروندان در خصوص استفاده از این وسایل بیشتر حول محور عدم آگاهی از نحوه استفاده این وسایل است. مردم این توقع را دارند تا ارگان های مرتبط با این موضوع اطلاع رسانی بیشتری در این خصوص داشته باشند و کمک کنند تا این وسایل اثر بخشی بیشتری در ارتقاء سلامت جسمی آنها داشته باشد.
وسایل ورزشی تعبیه شده در پارکها از استاندارد بالایی برخوردار نیست
نایب رییس هیئت ورزش های همگانی استان البرز در گفتگو با مهر می گوید: معتقدم این وسایل هر چند از استاندارد بالا و کاملی برخوردار نیست اما می تواند در بالابردن ضریب سلامتی اقشار مختلف مردم به خصوص در شهرهای بزرگ اثر گذار باشد.
معصومه افشار می افزاید: هیئت ورزش های همگانی استان البرز همواره تلاش کرده است در این موضوع به وظیفه ذاتی خود عمل کند و با انتشار بروشورهای مختلف و اعزام کارشناسان خود مردم را در جریان استفاده صحیح این وسایل قرار دهد.
وی ادامه می دهد: در سالهای اخیر با رویکردی که شهرداری کرج داشته تعداد این وسایل رو به فزونی گذاشته و بسیاری از آنها در پارکهای کوچک و بزرگ نصب شده است. در این راستا نیاز است برای استفاده درست از آنها و آگاهی بخشی به مردم یک برنامه ریزی مدون و اصولی اتخاذ شود.
افشار با بیان اینکه هیئت ورزش های همگانی البرز این آمادگی را دارد تا مربیان آشنا با کار با این وسایل را به بوستان های سطح شهر کرج و سایر شهرستان های استان اعزام کند می گوید: ما مربیان کافی برای آگاه کردن مردم برای بهره گیری درست از این وسایل و دادن مشاوره های لازم را داریم و می توانیم در یک همکاری مشترک با شهرداری ها در فاز نخست در بوستان های بزرگ و در مراحل بعد به شکل چرخشی در سایر پارک های محله این مشاوره ها را بدهیم تا کیفیت استفاده از این وسایل بالا برود.
کاربران این وسایل پارکی افراد در سنین مختلف با فیزیک بدنی متفاوت هستند و نیاز است در این مورد مردم با اطلاع کافی به سراغ وسایل بروند تا اثرات مفیدی برایشان حاصل شودنایب رییس هیئت ورزش های همگانی استان البرز با بیان اینکه پس از گذشت مدتی مردم خود اطلاعات کافی را به یکدیگر منتقل می کنند می افزاید: در سال گذشته پیشنهاد این همکاری مشترک را به شهرداری و سازمان پارکها دادیم اما پاسخی نگرفتیم. با این حال آمادگی داریم در کنار اعزام مربیان ورزش صبحگاهی که در حال انجام است برای استفاده درست از وسایل پارکی نیز مربی اعزام کنیم.
وی ادامه می دهد: کاربران این وسایل پارکی افراد در سنین مختلف با فیزیک بدنی متفاوت هستند و نیاز است در این مورد مردم با اطلاع کافی به سراغ وسایل بروند تا اثرات مفیدی برایشان حاصل شود امیدوارم حال که این وسایل به قدر کافی در بوستان های سطح شهر تعبیه شده برای بهره گیری درست از آنها نیز برنامه ریزی کرد و کمک کنیم تا دستاوردهای مثبت این کار شکل وسیع تری به خود بگیرد.
اما از بُعد پزشکی چقدر این دستگاه ها می توانند به افزایش سلامت جسمی شهروندان کمک کند و آیا این وسایل نصب شده در پارکها می توانند عواملی اثرگذار در تقویت قوای جسمانی و جلوگیری از رخوت و سستی در مردم باشند؟
برای رسیدن به پاسخی درست و کارشناسی سراغ دکتر اشکان اردیبهشت رییس هیئت پزشکی ورزشی استان البرز رفتیم و با وی این موضوع را طرح کردیم.
وی در ادامه به خبرنگار مهر می گوید: به طور کلی استفاده از این وسایل در پارک های سراسر دنیا رایج شده است و عموم مردم نیز به سمت بهره گیری از آنها سوق پیدا کرده اند.
اردیبهشت افزود: در موضوع وسایل تندرستی پارکها می توان آن را از سه منظر بررسی کرد. اول استانداردهایی است که در احداث این وسایل به کار می رود که به نظرم در شهرهای بزرگ با دقت و وسواس بیشتری مورد توجه است و وسایل نصب شده از حیث رعایت استانداردها و الگوهای معتبر خارجی در شرایط خوبی است.
این دستگاه ها پس از مدتی بهره برداری از سوی مردم دچار نارسایی و اشکال می شوند و همین موضوع می تواند تبعات منفی برای مردم از حیث آسیب های بدنی داشته باشدوی ادامه می دهد: نگهداری، دومین جنبه مهم این وسایل است که به شکل جدی باید مورد توجه واقع شود این دستگاه ها پس از مدتی بهره برداری از سوی مردم دچار نارسایی و اشکال می شوند و همین موضوع می تواند تبعات منفی برای مردم از حیث آسیب های بدنی داشته باشد.
اردیبهشت با بیان اینکه همواره باید این وسایل مورد بازبینی و پایش مستمر قرار بگیرند می گوید: از نحوه کار شهرداری و سازمان پارکها در خصوص این وسایل اطلاع کافی ندارم اما معتقدم باید این موضوع مورد غفلت واقع نشود و در فواصل زمانی مختلف ضمن بازدید از وسایل تندرستی پارک ها برای رفع ایراد آنها و یا جایگزینی اقدام شود.
این کارشناس آسیب های ورزشی در ادامه، آموزش صحیح استفاده از این وسایل را بسیار حائز اهمیت می داند و می گوید: در این بخش به نظرم باید کار بیشتری کرد و برنامه ریزی ها به سمت آگاهی بخشی بیشتر شهروندان سوق پیدا کند.
وی بی اطلاعی مردم از نحوه بهره برداری از این وسایل را یک تهدید جدی برای سلامتی می داند و می افزاید: به عقیده من اگر فردی به سراغ این وسایل بیاید و به واسطه بی اطلاعی از توان خود و نامتناسب بودن دستگاه مورد نظرآسیب ببیند باید قید استفاده از آن را بزند و به سمت استفاده از این وسایل نرود.
وی خواستار توجه جدی مدیریت شهری و ارگان های مرتبط به امر آموزش شهروندان شد و گفت: دستگاه های مختلفی می توانند در این موضوع وارد شوند و برای آگاهی بخشی به مردم اثرگذار باشند.
فعالیت ورزشی هر فرد مختص به خود اوست و شرایطی متناسب با فیزیک و توان او را می طلبد لذا نباید نگاهی عام به این مقوله داشت و می بایست با روش های مختلف سطح دانسته ها و معلومات مردم در استفاده از این وسایل را بالا برد.
اما سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج به عنوان مجری ایجاد و راه اندازی این وسایل در پارکها تا چه حد به ضوابط و استانداردهای موجود در این بخش اهمیت می دهد و مواردی که در گفتگو با شهروندان و کارشناسان مطرح شد تا چه میزان مورد توجه قرار دارد؟
از سال ۹۱ تا به اکنون بیش از ۱۱۰ سِت از این وسایل شامل ۱۸۰۰ دستگاه در پارکهای مختلف سطح شهر کرج نصب شده و در مجموع ۳ هزار سری از این وسایل در سطح شهر وجود دارد، در این زمینه به سراغ دستگاه های پر کاربرد و متناسب با ورزش شهروندی رفته ایمبرای گرفتن پاسخ های خود به سراغ مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری کرج رفتیم و دغدغه های موجود را با وی مطرح کردیم.
محمدرضا زین العابدینی اظهار می دارد: همواره سعی کرده ایم در خرید و نصب سِت های تندرستی و وسایل ورزشی در پارکها به سراغ معتبرترین شرکت های تولید کننده در داخل کشور برویم و بر اساس دفترچه های فنی و استانداردهای موجود، اقدام به سفارش و خرید و نصب این وسایل کنیم.
وی می افزاید: از سال ۹۱ تا به اکنون بیش از ۱۱۰ سِت از این وسایل شامل ۱۸۰۰ دستگاه در پارکهای مختلف سطح شهر کرج نصب شده و در مجموع ۳ هزار سری از این وسایل در سطح شهر وجود دارد، در این زمینه به سراغ دستگاه های پر کاربرد و متناسب با ورزش شهروندی رفته ایم.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج با اشاره به تدوین استاندارد سِت های تندرستی پارکی از سوی سازمان استاندارد کشور می گوید: برای خرید وسایل مورد نیاز با تکیه بر این استانداردها عمل می کنیم.
زین العابدینی با بیان اینکه در نصب سِت ورزشی در پارکها تیم کارشناسی سازمان تمام جوانب امر را می سنجد می افزاید: تعداد، نوع، جانمایی و موقعیت قرار گرفتن وسایل مدنظر قرار می گیرد ضمن آنکه در برخی پارکها با توجه به وسعت و تعداد مخاطبان سِت های ورزشی ویژه آقایان و بانوان جداسازی و بر اساس فیزیولوژی آنها وسایل متناسب نصب شده است.
وی در پایان به موضوع نگهداری این وسایل اشاره می کند و می گوید: تمام تجهیزات ورزشی پارکها به شکل دوره ای مورد بررسی و بازدید قرار می گیرد و هر یک از آنها که دچار نقص و ایرادی باشد، تعمیر و یا تعویض می شود.
ورزش شهروندی و همگانی می تواند تبعات ناشی از بیماری ها را کاهش دهد به شرط آنکه در این حوزه بسترهای فراهم شده خود منجر به آسیب های مضاعف نشوند و با اطلاع رسانی به موقع و صحیح برای اجرای بی اشکال تر این فرایند قدم برداریمراه اندازی و ایجاد جاده های تندرستی اگر به درستی با رعایت اصول و البته آگاه سازی مردم انجام شود می تواند منشاء اثرات مفیدی برای مردم شهری باشد که خیلی وقت ها فرصت ورزش کردن را از خود دریغ می کنند.
به امید آنکه بدنه کارشناسی و اجرایی در این حرکت ارزشمند بیشتر به یکدیگر نزدیک شوند و خروجی سودمندتری برای آن شاهد باشیم از شهروندان می خواهیم ورزش وفعالیت بدنی ولو دقایقی کوتاه را در سبد زندگی روزانه خود قرار دهند وبا ورزش آشتی دوباره داشته باشند.
به نظر می رسد نهضت حرکت به سمت ورزش بدون هزینه و آسان در کلانشهر کرج شکل وسیع تری به خود گرفته است و با ورود ارگانهای مربوطه می توان در آینده کلانشهر کرج را در زمره شهرهای دوستدار ورزش دید.
خبرنگار: مجتبی علی مردانی
نظر شما