به گزارش خبرنگار مهر، در مراسمی که ظهر دوشنبه در کافه کتاب ترمه شیراز برگزار شد بیش از یکصد هنرمند، استاد و اهالی شعر و ادب شیراز برگزار شد، یکی از چهره های نقد ادبی درباره این کتاب، گفت: شعرهای این کتاب، روان و صمیمی است ودر کنار زبان روان ونرم و صمیمی و یکدست این مجموعه، با زنانگی زبان در شعر این شاعر روبه رو هستیم.
شاعر در این کتاب، ذهنیتی مدرن و فردگرا دارد
عبدالحمید رحمانیان پس از توصیف این مجموعه شعر با بیان اینکه چندی است که انتظار چاپ این مجموعه می رفت، افزود: جم پوری در این کتاب ذهنیتی مدرن و فردگرا دارد، و خود به عنوان راوی-شاعری در شعر حضور دارد، که این موضوع باعث همذات پنداری عمیق تر مخاطب با شعر وی می شود.
وی با ابراز خرسندی از طرح جلد این کتاب که با ریزبینی توسط شاعر انتخاب شده، همچنین یادآور شد: به دلیل برخی اشکالات صفحه بندی، خواننده ممکن است در برخورد با این اثر یک شعر دنباله دار را جدا از هم بخواند، که نیاز است این موارد در ویرایش و چاپ بعدی اصلاح شود.
این شاعر و منتقد ادبی، شعر جم پوری را در این مجموعه فارغ از ذهنیت گرایی دانست و گفت: در این مجموعه شاعر نه آنچنان ذهنیت گراست که مخاطب نتواند با آن ارتباط حسی برقرار کند و نه آنقدر عینی است که به دام ساده نویسی مفرط و لحن غیرشاعرانه بغلتد.
این کتاب در نوع خود اثری قابل تامل و منحصر به فرد است
در ادامه این نشست، نادر فخرآور، دیگر منتقد ادبی، شعر جم پوری را حاصل نگاه متفاوت شاعر به مسایل اطراف خود دانسته و ابراز کرد: این کتاب در نوع خود اثری قابل تامل و منحصر به فرد است.
وی تصویرسازی هایی که در شعر جم پوری مشاهده می شود را موجب به اندیشه واداشتن مخاطب عنوان کرد و افزود: با چند کلمه ساده و جملاتی کوتاه، شاهد تصویری سازی های بسیار زیبایی در این کتاب هستیم.
فخرآور ادامه داد: یاسمن جم پوری نشان داده که از آن دسته شاعران با استعدادی است که به جای پناه بردن به تولید معنا، شعر را در برخورد با زبان و در متن زبان پیدا می کنند.
وی افزود: شاعری که با تلاش مستمر در آینده حرف های بسیاری برای زدن خواهد داشت.
یکی از شاعران و منتقدان ادبی نیز در این باره، گفت: مضامین و موضوع های اطراف ما محدود است، اما دیدی و زبان محدود، هر فردی می تواند دیدی متفاوتی به مسایل پیرامون خود داشته باشد و در اینجا اگرچه بسیاری از مضامین گفته شده را در شعرهای دیگر شاعران نیز شاهد هستیم، اما نوع نگاه شاعر این کتاب در این گونه جالب و قابل تحسین است.
محمدرضا برامکه با اشاره به یکی از سروده های این مجموعه که از رفتن و نرفتن یاد می کند، ادامه داد: شبیه این مضمون در شعرها بسیار داریم، اما در اینجا شاعر با زبان خود آن را متفاوت بیان می کند.
وی با مقایسه این کتاب با سه اثر دیگر از شایسته سادات حسینی، مرضیه اوجی و زری قهارترس که به تازگی روانه نشر شده اند، گفت: در هر چهار اثر، زنانگی زبان موج می زند و هر یک به استقلال دید و اندیشه رسیده اند.
شعر زن ایران به مرور به جایگاه خود در ادبیات معاصر می رسد
برامکه افزود: باید پذیرفت که شعر زن ایران با وجود چنین شاعرانی به مرور به جایگاه خود در ادبیات معاصر این مرز و بوم می رسد.
وی اشاره کرد: در این کتاب، شاعر نه به مقایسه زن سنتی و مدرن و نه به روایت هر کدام از آنها پرداخته است. شاعر در این کتاب خودش را همان طور که هست روایت می کند.جم پوری شاعری غریزی است و اگر چه در شعرش تکنیک هایی چون تعلیق، فضاسازی، تکرار، روایت گری داستانی و ... را به خوبی اجرا کرده، اما شعر او شعری غریزی است و زیبایی اصلی شعر او مدیون رفتار صمیمی او با سوژه هایی است که فلسفه ای عاشقانه دارند و با زبانی زنانه خود را عرضه می کنند.
در این مراسم، رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان شیراز، با آرزوی ادامه برگزاری چنین آیین هایی در این کافه کتاب، به اهداف نخستین شکل گیری این مکان اشاره کرد و وجه تمایز کافه کتاب را دیگر کافه ها را بر شمرد.
شکل گیری حلقه دوستداران ادبیات و زبان شناسان
علیرضا رحمانی، ابراز کرد: یکی از اهداف شکل گیری چنین اماکنی در کنار کتابخانه ها، شکل گیری حلقه دوستداران ادبیات و زبان شناسان این شهر بوده است و هدف دیگر تکریم کسانی که در مسیر اعتلای فرهنگ و علم گام بر می دارند و برگزاری چنین مراسمی قطعا این اهداف را جامه عمل می پوشاند.
کتاب «از سر تا شصت می شمارمت» در ۵۶ صفحه در قالب شعر سپید، سروده توسط انتشارات اقلیما چاپ و روانه بازار شده است.
کافه کتاب ترمه در انتهای خیابان طالقانی شیراز و در کنار کتابخانه آرامگاه عبدالله خفیف قرار دارد و همه روزه برنامه های ادبی و هنری برگزار می کند.
آیین رونمایی کتاب «از سر تا شصت می شمارمت» با همکاری اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس برگزار شد که در آن شاعرانی چون فاطمه قائدی، زهرا ارواحی، احمد ارجمندی، سامان فغان دریا، سیاوش بیگی، اکبر خسروانیان، علی الوندی و هاشم همتی شعرخوانی کردند.
نظر شما