به گزارش خبرگزاری مهر، خون دلها خوردیم تا نهال انقلاب اسلامی به ثمر نشست و ۳۶ ساله شد، در تمام این سالها که گذشت، اتفاقات زیادی در گوشه گوشه جهان به وقوع پیوست، از بیداری اسلامی گرفته تا جنگ و خونریزی و کشتار مردان و زنان بیگناه اما به هر تقدیر نباید از خاطر برد که انقلاب ما در همین شرایط به بسیاری از نقاط جهان قدم گذاشته و اصلا سرمنشاء پدیده بیداری اسلامی، بوده است. سالهاست امپریالیسم رسانهای در دست ایادی استکبار و قدرتهای پوشالی است، بیتردید در چنین شرایطی میتوان با ابزار قدرتمند تبلیغ، مرزهای جغرافیای را پیمود و در مسیر صدور انقلاب اسلامی گامهایی طلایی و اثربخش برداشت، هرچند که نقدهایی به حوزه تبلیغ وارد است و گاهی علیرغم تمامی موفقیتها ضعف وجود نیروی انسانی توانمند و حمایت ویژه سازمانهای مرتبط مانع صدور انقلاب اسلامی به برخی از کشورها شده است.
در همین حال برای بررسی بیشتر ابعاد این موضوع سراغ معاون پژوهشی پژوهشکده تمدن توحیدی که دستی در این حوزه دارد و به کشورهای مختلف آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا سفرکرده است، رفتهایم، آنچه در ادامه میخوانید حاصل گفتگو با حجت الاسلام سید علی موسوی است.
*ابتدا بفرمایید که در چه کشورهایی به صدور و تبلیغ انقلاب اسلامی پرداختهاید و در این مسیر کدام کشورها بیش از همه پذیرای اهداف و آرمانهای انقلاب بودهاند و علت آنچه بوده است؟
به کشورهای آمریکای لاتین، شمال آفریقا و آسیای غربی برای تبلیغ و صدور انقلاب سفر کردم و در این میان کشورهای حوزه آسیای غربی، شمال آفریقا و شبه قاره بیش از همه کشورها پذیرای اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی بودند. در این سفرها احساس کردم که هیچ فاصلهای با ملتهای جهان نداریم زیرا گفتمان انقلاب به سادگی با همه اندیشهها و آرمانها ارتباط میگیرد، هرگز با فضای جهانی سخت روبرو نشدم و در حقیقت برخلاف آنچه رسانهها نشان میدهند فضای عمومی ملتها با ما همراه بود البته ذهنیتها، شبهات، ابهامات و سوالاتی وجود دارد و یک دوگانگی در میان مخاطبان جهانی احساس میشود ولی رسالت افرادی همانند ما که در عرصه صدور انقلاب فعالیت میکنند، این است که ذهنیتهای غلط را از ذهن مخاطب زدوده و به سوالات، شبهات و ابهامات آنان پاسخ بگوییم.
*به اعتقاد شما موانع و فرصتهای صدور انقلاب اسلامی در کشورهای جهان شامل چه مواردی است و آیا تفکرات افراطی و تکفیری، ایران هراسی، اسلام هراسی، شیعه هراسی، اسلام آمریکایی و وهابیت چقدر توانسته مانع صدور انقلاب در کشورهای هدف باشد؟
بیتردید صحنه زندگی، صحنه جدال است و چالشها لازمه حیات و زندگی است بنابراین باید با مشکلات دست و پنجه نرم کرد، حالا در عرصه بین المللی هم مشکلاتی وجود دارد، هرچند که نمیتوان اسم هیچ کدام از این مشکلات را مانعی برای صدور انقلاب اسلامی گذاشت چرا که اساسا مانع و ضعف در درون خود ماست.
ضعف وجود نیروی انسانی کاربلد و توانمند و اثرگذار در عرصه تبلیغ و حتی روزمرگی و ضعف سازمانها و مجموعههایی که این عملیات را پشتیبانی میکنند به عنوان موانع اصلی در حوزه صدور انقلاب محسوب میشود زیرا این عوامل مانع جهش و حرکتی رو به جلو و تعالی بخش هستند.
اما در پاسخ به این سوال که آیا تفکرات افراطی و تکفیری، ایران هراسی، اسلام هراسی، شیعه هراسی، اسلام آمریکایی و وهابیت توانسته مانع صدور انقلاب شود باید گفت که اولا تفکر اسلام هراسی را باید از ایران هراسی جدا کرد زیرا بعد از ظهور پدیده داعش، آمریکا و متحدانش حامی داعش شدند اما ایران علیه داعش قدعلم کرد و حتی جمهوری اسلامی برای مقابله با این گروهک تروریستی وارد عراق شد و این موارد به مردم جهان نشان داده که مبارزه با استکبار جهانی در ادبیات و گفتمان انقلاب ما قرار دارد.
همچنین باید به این نکته هم اشاره کرد که جمهوری اسلامی همواره گروههای تکفیری را سرکوب کرده و از سوی دیگر جوانان غرب نسبت به رسانههایشان بدبین هستند ضمن اینکه دوگانگی غرب برای مردم این جوامع اثبات شده است، اگرچه فعالیت گروههای تکفیری موجی از ایران هراسی را بوجود آورده اما ذهنیت اسلام هراسی یک فرصت برای کشور ماست و با نامهای که مقام معظم رهبری به جوانان اروپایی نوشتند، اکنون اذهان جوانان اروپا برای پذیرش انقلاب اسلامی آماده است.
*به نظر شما با چه ابزارهای دیگری میتوان به صدور انقلاب پرداخت و آیا تبادلات علمی، مشارکت در اجرای پروژههای عمرانی و شرکت در سمینارهای جهانی و ارسال کمکهای بشردوستانه میتواند در این مسیر نقش بسزایی داشته باشد؟
روشهای مرسوم برای صدور انقلاب همین تبادلات علمی، مشارکت در اجرای پروژههای عمرانی و شرکت در سمینارهای جهانی و ارسال کمکهای بشردوستانه است اما واقعیت این است که این جنس ورودها به صحنههای ارتباطات بین المللی در صورتی موثر است که مردمی باشد نه دولتی.
امروز حتی دولتهای غربی هم برای ورود به یک مسئله از گروههای مردمی کمک میگیرند اما از طرف دیگر باید به این موضوع هم اذعان داشت که پروژههای مشترک ما در حوزههایی نظیر تکنولوژی، فنی و علوم انسانی با جهان اسلام بسیار کم است و در حوزههای فکری هم میان جهان اسلام مناسبات و ارتباطاتی برقرار نیست و این مسائل گاهی سبب شده تا نتوانیم در صدور اسلام و انقلاب اسلامی موفق عمل کنیم.
در حال حاضر اکثر سمینارها و جلساتی که برگزار میشود به شدت صوری است و آثار علمی و نتایجی موثر از این گونه جلسات صادر نمیشود، به عبارت دیگر به خاطر وجود روزمرگی در نهادهای رسمی کشورمان، مجموعه سمینارها نمایشی است و نمیتوان با این گونه راهکارها نسبت به صدور انقلاب خوش بین بود البته بنده ناامید نیستم که این روشها به نتیجه برسد ولی در هر حال باید از نیروهای مردمی برای تحقق این امر کمک گرفت.
*جمهوری اسلامی در این سالها چقدر در مبحث صدور انقلاب توانسته موفق عمل کند؟ آیا ضعفها و کاستیهایی که در این بخش مشاهده میشود ناشی از سهل انگاری، کم کاری و عدم هماهنگی سازمانهای مختلف در کشورمان مثل سازمان تبلیغات و وزارت خارجه است؟
امروز عمق پیشرفت گفتمان انقلاب اسلامی با گذشته قابل مقایسه نیست و حساسیت و درک روشنفکران جهان نسبت به این گفتمان ارتقا یافته است، اکنون جمهوری اسلامی علیرغم تمامی تحریمهای فلج کننده توانسته روی پای خود بایستد و به برترین تکنولوژیها دست یابد و این پیشرفتها جلوی چشم همه مردم دنیاست به طوری که در سفر به کشوری در شمال آفریقا، اکثر مردم میگفتند که حکومتهای زیادی با آمریکا همراه شدهاند ولی همین حکومتها پیشرفتی نداشته و به لحاظ علمی ضعیف هستند اما این امر در حالی است که جمهوری اسلامی ایران علیرغم ایستادن در برابر آمریکا تبدیل به کشوری قوی شده و حتی توانسته انقلاب خود را به بسیاری از کشورها صادر کند.
مسئله هستهای ایران و مذاکرات نیز عاملی بوده که توانسته حقانیت جمهوری اسلامی و انقلاب آن را به اثبات برساند، در این میان عملیات سنگین رسانههای غربی نیز نتوانسته چهره انقلاب ما را مخدوش کند، همان طور که تا پیش از این اشاره کردم ضعفهایی که در حوزه صدور انقلاب مشاهده میشود، بیشتر ناشی از ضعف سازمانهاست و ناگفته پیداست که پیشرفت جدی گفتمان انقلاب مرهون قدرتهای درون زا ملت ماست.
*نگرش مردم جهان به ایران و انقلاب اسلامی چیست؟ آیا بهترین ابعاد انقلاب نظیر عدالت، مبارزه با ظالمین و کمک به مستضعفین جهان توانسته جایگاه و تعریف واقعی خود را در میان ملتهای جهان پیدا کند؟
ادبیات روشنفکری امروز به دنبال عدالت و مبارزه با صهیونیزم بین الملل است به طوری که دموکراتها با ایستادن در مقابل اسرائیل در حال رای جمع کردن از مردم خود هستند لذا این نکات در فضای جهانی وجود دارد و یک گفتمان جهانی برای برپایی عدالت وجود داشته است.
در حال حاضر این ادبیات روز به روز توسعه بیشتری پیدا میکند و حتی حرکت استکبار جهانی نتوانسته آن را سرکوب کند و نتیجه این شده که ذهنیت مردم دنیا نسبت به ما و مبارزه با ظلم و بیعدالتی مثبت است.
*مقداری از تجارب خود در این سفرها توضیح دهید و اینکه شما چگونه به صدور انقلاب اسلامی پرداختهاید و در این میان چه کشورهایی و به چه علت در برابر انقلاب ما سرسخت بوده و تمایلی برای درک اهداف و آرمانهای انقلاب نداشتهاند؟
در یکی از سفرها در یک گردهمایی، جریانهای متعدد جهانی حضور داشتند و فضا سوسیالیستی بود اما با این وجود بازهم از ادبیات و گفتمان انقلاب اسلامی مباحثی را ارائه کردیم، در این گردهمایی ذهنیتهای منفی زیادی نسبت به دین آن هم اسلام وجود داشت و این مسئله را از آن جهت مطرح میکنم که بدانید در برخی مواقع فضا برای فعالیت و تبلیغ بسیار دشوار است.
در یکی دیگر از سفرها به گفتگو با رهبر جریان فمنیستی که چپ هم بود، پرداختیم اما این فرد تمایلی برای ادامه گفتگو با ما نداشت و در آن حلقه بنا کرد به سیگار کشیدن و توجهی به ما نداشت ولی با این وجود بازهم در مورد انقلاب به گفتگو پرداختیم تا اینکه رسیدیم به موضوع تسخیر لانه جاسوسی، در اینجا این فرد سیگارش را انداخت و جلوی ما آمد و ابتدا شروع کرد به کف زدن و بعد دو زانو روی زمین نشست.
باورش نمیشد که در یک کشور، سفارتخانه آمریکا نباشد، سپس بحث به وضعیت زندگی زنان در ایران رسید و ما در این ارتباط ایدههای خود را در مورد خانمها بیان کردیم و به شبهات این رهبر جریان فمنیستی پاسخ گفتیم.
یک بار نیز رهبر یکی از جریانهای چپ که تشکیلاتی قدرتمند در یکی از کشورها داشت، به سراغ ما آمد و ما سعی کردیم به سوالات و شبهاتش پاسخ دهیم و بگوییم مبارزه بدون اعتقاد به خدا ممکن نیست، سپس بعد از انجام گفتگویی طولانی، این فرد قبول کرد که مبارزه بدون اعتقاد به پروردگار ممکن نخواهد بود و حتی خود و خانوادهاش شیعه شدند.
این مثالها نشان میدهد که کار تبلیغ و توسعه گفتمان انقلاب اسلامی آسان نیست و در خیلی مواقع بسیار دشوار است اما ما اعتقاد داریم که موقعیت برای تغییر نگاه ملتها فراهم است و ملتهای بسیاری آماده شنیدن این گفتمان هستند.*
منبع: پایگاه دبیرخانه شورای عالی فرهنگی آستان قدس رضوی
نظر شما