به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، در حاليكه اوايل ماه جولای فيلم «مادر من» نانی مورتی در شب افتتاحيه فستيوال فيلم اورشليم در حال نمايش بود، فيلم ديگری هم چند متر آنطرفتر پخش ميشد و روی تراسی كه بالای محل نمايش فيلم واقع بود، حدود ۵۰ فيلمساز و تهيهكننده برای نمايش اعتراضی فيلم «ورای ترس» ساخته ماريا كراوچنگو و هرز فرانك فقيد گرد هم آمده بودند.
اما اگر هر زمان دیگری بود بيشتر آن فيلمسازان که روی تراس به تماشای «ورای ترس» نشسته بودند به دیدن اثر مورتی میرفتند و به جان تورتورو ستاره فيلم «مادر من» و رووين ريولين سیاستمدار رژیم صهیونیستی ميپيوستند. ولی به دلیل اینکه چند روز پيش از اين فستيوال، ميري رگف وزير فرهنگ و ورزش رژیم صهیونیستی خواستار برداشته شدن فيلم «ورای ترس» از جمع فيلمهاي فستيوال شده و تهديد كرده بود كه در صورت ناديده گرفتهشدن درخواست او، از تامين بودجه برای برگزاری جشنواره دست خواهد كشيد بسیاری از فیلمسازان تصمیم گرفتند در حرکتی اعتراضی فیلم «ورای ترس» را ببینند و در افتتاحیه فستیوال فیلم اورشلیم حضور نیابند.
داستان فيلم «ورای ترس» به زندگي شخصی قاتل اسحاق رابين يعني ييگال امير ميپردازد.
وزير فرهنگ و ورزش گفت هزاران پيغام از مردم دريافت كرده كه از تمركز روي امير عصباني شده و خواستار توقف نمايش «وراي ترس» بودهاند. فستيوال اين فيلم را در بخش مستند نگه داشت اما آن را از برنامه رقابتي اصلي خارج و با انتشار بيانيهاي شديدالحن، نسبت به «محكومشدن يك اثر هنري تنها بر پايه موضوع داستانياش» اعتراض كرد.
اين تصميم باعث حيرت و ناراحتي بسياري از اعضاي جامعه فيلمسازي اسراييلی شد. اين فستيوال و فستيوال مادر آن يعني سينماتك اورشليم، پيش از اين تسليم فشارهای سياسي رژیم صهیونیستی نشده بودند. ليران آتزمور تهيهكننده كه يكي از سازماندهندگان نمايش اعتراضي فيلم «وراي ترس» بود گفت: ما عليه دخالت سياستمداران در تصميمهاي هنري فستيوال و همچنين تسليمشدن فستيوال اعتراض ميكرديم. اين مساله فقط درباره اين فيلم مستند نيست، بلكه درباره اصل آزادي هنري است. اين احساس را داريم كه تسليم شدن،شرایط خطرناكي را براي آينده فراهم میکند.»
از نظر آتزمور و بسياری از فيلمسازان ديگر حاضر در اين نمايش اعتراضی، سركوب فيلم «وراي ترس» تنها يك نمونه از فرسايش سريع آزادي هنري در اسراييل است.
چند روز بعد از افتتاح فستيوال فيلم اورشليم، فيلم مستند ديگري با عنوان «لرزيدن در غزه» كه به برنامه روانشناسي كارمندان سلامت فلسطيني ميپرداخت نيز در شهرهاي جنوبي رژیم صهیونیستی ممنوع شد. يك هفته بعد، نمايشي ديگر از اين فيلم در شهري ديگر نيز قدغن شد. انجمن حقوق مردمي اسراييل (ايسيآرآي) روز بيستم ماه جولاي بيانيهاي را منتشر كرد و گفت دستور ممنوعيت پخش اين فيلم «غيرقانوني و غيرمنطقي» بوده و آزادي بيان را زير پا ميگذارد.
نظر شما