به گزارش خبرنگار مهر، خداکرم جلالی صبح سه شبه در گردهمایی سراسری مسئولان حوزه های نمایندگان ولی فقیه در ادارات کل منابع طبیعی استانهای کشور در کلاردآباد، با اشاره به تغییر درجه حرارات در استان گلستان و رسیدن به دمای ۴۶ درجه و میزان رطوبت زیر ۲۰ درصدی جنگل ها، آن را ناشی از تغییر اقلیم بیان کرد.
وی خشک شدن دریاچه ها، خشک شدن چاهها، فرونشست زمین، تخریب آبخوانها، شور و قلیانی شدن آبهای زیرمینی را از جمله پدیده ها بیان کرد و طغیان بیماریها را از جمله آسیبها برشمرد و گفت: از سا ل۸۷ با خشکیدگی بلوطها روبرو بودیم و درسال جاری با تغییراتی اقلیمی، بارندگی به موقع این آفت کنترل شده است.
جلالی با بیان اینکه مشکلات موجود دست ساخته بشر بوده است گفت: برای رفع چالشها و آسیبها باید به وظیفه دینی و انسانی و حفظ منابع طبیعی عمل کنیم.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور تصریح کرد: امروزه ثابت شده بحث توسعه را یک بعدی نمی توان پیش برد و جامعه نگری و توجه به موضوعات زیست محیطی و اجتماعی به هم گره خورده است.
خداکرم جلالی با بیان اینکه، ایران یکی از موفق ترین کشورها در زمینه اجرای طرح های توسعه ای است، تصریح کرد: امیدواریم با رهنمودهای نمایندگان ولی فقیه بتوانیم توجه به منابع طبیعی را نهادینه کنیم.
وی مسائل زیست محیطی، بحران آب، خشکسالی، گرد و غبار، ریزگردها را از جمله بحرانها بیان کرد و گفت: تاکنون ۲.۳ میلیون هکتار جنگل های بیابانی در کشور ایجاد شده است.
تشدید سیل بیابانزایی
وی با بیان اینکه سیل بیابانزایی در کشور تشدید شده است گفت: نیازمند آن هستیم که مسئله بیابانزایی در کشور به عنوان یک مسئله اساسی مورد توجه قرار گیرد.
خداکرم جلالی با بیان اینکه ۷۰ درصد نزولات جوی تبخیر می شود گفت: تنها از ۳۰ درصد این ظرفیت ها استفاده می کنیم و سالانه بیش از ۱۱ میلیون مترمکعب آب از سفره های زمیی خارج می شود و اگر چاره اندیشی نشود بسیاری از دشتهای وسیع، دیم می شود و از بین می رود.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور اعلام کرد: کاهش اعتبارات آبخیزداری برای رفع مشکلات کافی نیست و نیازمند مشارکت مردم برای رفع مسائل از جمله بیابانزایی هستیم.
جلالی با عنوان اینکه از ۱۳۵ میلیون هکتار منابع طبیعی بیش از ۱۴ میلیون هکتار جنگل، ۳۲.۵ میلیون هکتار بیابان و بقیه مرتع است گفت: از ۱۳ اقلیم شناسایی شده جهان ۱۱ اقلیم در ایران وجود دارد و جزو پنج کشور اول جهان در حوزه تنوع هستیم.
رئیس سازمان جنگل ها با اشاره به اینکه یک درصد خشکی جهان را داریم گفت: این در حالیست که هفت درصد ذخایر جهان در ایران وجود دارد.
جلالی در خصوص استراتژی سازمان جنگل ها با عنوان اینکه جامع نگری در حوزه های آبخیز یکی از موضوعات است، ایجاد مشکل در دریاچه ارومیه را ناشی از اقدامات انجام شده از جمله ساخت سدها بیان کرد و گفت: بسیاری از این مشکلات ناشی از نبود جامع نگری است.
جلالی، مشارکت مردم را در طرح های جنگل کاری بسیار مهم برشمرد و آن را یکی از حلقه های مفقوده منابع طبیعی بیان کرد و گفت: ۸۳ درصد کل کشور را منابع طبیعی تشکیل می دهد که نیازمند مشارکت هسیم.
رئیس سازمان جنگل ها تصریح کرد: سال گذشته ۵۰ هزار هکتار جنگل کاری با مشارکت مردم انجام دادیم و دراین طرح، گونه هایی مانند فندوق غرس شده است و در برنامه ششم پیشنهاد شده تا ابعاد گسترده تری را با کمک مردم اجرایی کنیم.
وی حفاظت را اولویت کار منابع طبیعی بیان کرد و گفت: در حوزه حفاظت، ایجاد کمربندهای حفاظتی، کنترل سوخت هیزمی و بوته ای از جمله اقدامات است.
۸ میلیون هکتار چوب جنگلی سوخت می شود
جلالی بیان داشت: در سال هشت تا ۹ میلیون متر مکعب سوخت هیزمی داریم که نشان از افزایش این نوع سوخت است و در حال حاضر برنامه داریم تا با همکاری وزارت نفت، از سوخت هیزمی جلوگیری کنیم.
رئیس سازمان جنگل ها به طرح خروج دام از جنگل اشاره کرد و گفت: در جایی که دام وجود دارد اجازه رشد نهال را نمی دهد و جنگل پایدار نخواهد بود.
وی با تاکید بر ضرورت کنترل دام گفت: حضور دام در جنگل باید با برنامه باشد و در برخی از جاها به دلیل بهره برداری بی رویه با فقر برنامه مواجه هستیم.
۱۵ هزار هکتار عرصه های جنگلی طعمه حریق می شوند
جلالی، با بیان اینکه در سال ۱۵ هزار هکتار از عرصه های جنگلی طعمه حریق می شود، برنامه ریزی برای مدیریت این حوزه را ضروری دانست و گفت: ۹۵ درصد دلایل بروز آتش سوزی دلیل انسانی دارد.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، ارتقای فرهنگ منابع طبیعی را از دیگر نیازها برشمرد و گفت: فرهنگ منابع طبیعی باید در جامعه نهادینه شود.
وی پیشگیری از تخریب سرزمین را از جمله برنامه ها بیان کرد و گفت: برای ۱۴ میلیون هکتار از عرصه ها طرح آبخیزداری طرح تهیه شده است وطبق برنامه ششم سالانه ۲۰۰ هزار هکتار جنگل کاری اقتصادی با مشارکت مردم انجام می شود.
جلالی، تشکیل کارگروه برای تبیین و تحلیل و اجرایی کردن مواضع رهبری را از جمله اقدامات برشمرد و گفت: همچنین ستاد ویژه مبارزه با زمینخواری در سازمان تشکیل شده است.
وی از تهیه لایحه ای در زمینه حفاظت از جنگل ها در سازمان برای ارائه به دولت خبر داد و گفت: تشدید مراقبت ها و محدود کردن بهره برداریها از دیگر برنامه هاست.
نظر شما