۶ مرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۲۵

تولید پوشش ضد حرارتی و خوردگی در دانشگاه صنعتی آبادان

تولید پوشش ضد حرارتی و خوردگی در دانشگاه صنعتی آبادان

محققان دانشگاه صنعت نفت آبادان اثر استفاده از نانوذرات آئروژل در ساختار پوشش‌ها را برای کاربرد در عایق های حرارتی مورد بررسی قرار دادند و توانستند نمونه آزمایشگاهی این پوشش را بسازند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، در این طرح یک نمونه‌ آزمایشگاهی از پوششی برپایه‌ رزین اپوکسی تولید شده که با افزون بر خاصیت عایق حرارتی، از خواص ضد خوردگی مناسبی نیز برخوردار باشد.

آئروژل‌ها موادی با ساختار نانو، تخلخل بالا، تراکم کم و ضریب انتقال حرارت بسیار پایین هستند. این ماده هیچ گونه اثر مخربی برای محیط زیست و انسان نداشته و همچنین خواص آب گریزی بسیار بالایی دارد. این ویژگی‌ها سبب شده که از آئروژل‌هایی همچون آئروژل سیلیکا، به وفور در ساخت عایق‌های حرارتی و صوتی استفاده ‌شود.

کاظم اکبرزاده مجری طرح گفت: با وجود استفاده‌ گسترده از این ماده در ساخت عایق‌ها، تاکنون تحقیقاتی در خصوص استفاده از آن‌ها به عنوان یک نانوذره‌ ضد خوردگی در پوشش‌ها صورت نگرفته است. لذا در این طرح تلاش شده تا رفتار پیشگیری از خوردگی پوشش نانوکامپوزیتی آئروژل سیلیکا-اپوکسی بر روی فولاد کربنی با استفاده از روش‌های الکتروشیمیایی بررسی شود.

وی با بیان اینکه پوششهای آلی مانند پوشش اپوکسی، به طور گسترده‌ برای جلوگیری از خوردگی سازه‌های فلزی استفاده می‌شود، افزود: اعمال کردن این پوشش‌ها در سازه‌ها آسان است و هزینه‌ معقولی دارد که عملکرد رزین‌های اپوکسی می‌تواند با انتخاب رنگدانه‌ها، پرکننده‌ها و مواد افزودنی مناسب بهبود یابد.

وی خاطرنشان کرد: هدف این طرح ساخت پوششی بود که علاوه بر خاصیت خوردگی، از خاصیت عایق حرارتی نیز برخوردار باشد که برای این منظور از نانوذرات آئروژل سیلیکا به عنوان مواد افزودنی استفاده شد و علاوه بر خواص مدنظر، استحکام چسبندگی این پوشش به سطح قطعه، در اثر افزودن نانو ذرات آئروژل نیز مورد بررسی قرار گرفت.

به گفته‌ این محقق، نتایج آزمایش‌های صورت گرفته نشان داده که استفاده از نانوذرات آئروژل باعث بهبود خواص خوردگی، خواص چسبندگی و خواص مکانیکی پوشش نسبت به نمونه‌ بدون نانوذرات می‌شود. به عنوان مثال افزودن مقدار بهینه‌ این نانوذرات، مقاومت در برابر خوردگی پوشش را حدود ۹ برابر افزایش می‌دهد.

وی ادامه داد: با تکمیل آزمایش‌ها و دستیابی به تولید انبوه، می‌توان از این پوشش در خطوط لوله، مخازن ذخیره و مخازن تحت فشار، جهت پوشش دادن قطعات در معرض خوردگی و دمای بالا، استفاده کرد. همچنین می‌توان از این پوشش در صنایع هوا فضا جهت پوشش دادن هواپیماهای نظامی نیز بهره برد.

اکبرزاده با بیان اینکه رزین اپوکسی، رزینی مقرون به صرفه همراه با خواصی فوق العاده است، عنوان کرد: نانو ذره‌ آئروژل نیز ماده‌ای غیر سمی و کم هزینه است. همچنین روش ارائه شده در این طرح برای ساخت نمونه نیز ساده بوده و هزینه‌ی چندانی نداشته است.

این طرح به سفارش شرکت واکنش صنعت پارت در قالب پایان نامه‌ کارشناسی ارشد کاظم اکبرزاده و با همکاری دکتر محمد رضا شیشه ساز، دکتر داوود زارعی و دکتر ایمان دانایی از دانشکده‌ نفت دانشگاه صنعت نفت آبادن انجام شده است. این پایان نامه توسط ستاد ویژه‌ توسعه فناوری نانو، به عنوان یک پایان نامه‌ مورد نیاز صنعت تایید شده است.

کد خبر 2869195

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha