۱۰ مرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۳۰

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی:

زیرساخت های لازم برای طرح LEZ باید فراهم شود

زیرساخت های لازم برای طرح LEZ باید فراهم شود

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ با اشاره به اینکه زیرساخت های لازم برای اجرای طرح مناطق کم انتشار آلاینده باید فراهم شود گفت: اجرای این طرح در تهران مشکل سخت افزاری و نرم افزاری دارد.

به گزارش خبرنگار مهر سرهنگ مراد مرادی معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ صبح امروز با اشاره به موانع پیش رو و انتقاداتی که به اجرای طرح LEZ در تهران وجود دارد افزود: در این طرح منطقه کم انتشار آلاینده مناطقی هستند که با هدف بهبود کیفیت هوا ایجاد می شوند و دسترسی وسایل نقلیه به این مناطق براساس میزان انتشار آلودگی شان تعریف می شود.

وی با اعلام اینکه این طرح توسط مدیریت شهری و برای کاهش آلودگی های شهر تهران مطرح شده است افزود: طبق این طرح خودروها براساس سه مولفه سطح تکنولوژی تولید، سن تولید خودرو، وضعیت معاینه فنی طبقه بندی شده و برچسب سبز، زرد، قرمز و آبی برای تردد دریافت می کنند.

مرادی با اعلام اینکه خودروهای آبی خودروهای برقی هستند که طبق استاندارد یورو ۴ به بالا تولید شده و در بهترین وضعیت زیست محیطی قرار دارند افزود: این قبیل خودروها که تعداد آنها در حال حاضر در کشور و در تهران بسیار اندک و انگشت شمار است بر طبق اجرای طرح LEZ مجاز به تردد در کلیه نقاط پایتخت هستند.

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور فاتب با معرفی شرایط و ویژگی خودروهایی که در دسته خودروهای قرمز قرار می گیرند افزود: این خودروها خودروهایی هستند که سن فرسودگی آنها بالا بوده و برگه معاینه فنی ندارند و از متوسط عمر یک خودروی نقلیه استاندارد بیشتر فعالیت کرده اند و در نتیجه مجاز به تردد در شهر تهران نیستند.

وی در ادامه با معرفی خودروهای زرد اعلام کرد: این قبیل خودروها با توجه به فرسودگی و تولید شدید آلاینده های زیست محیطی به هیچ عنوان حق تردد در هسته مرکزی شهر و محدوده طرح ترافیک را ندارد.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی افزود: خودروهای سبز آن دسته از خودروهایی هستند که تحت استانداردهای یورو ۲ به بالا تولید می شوند و در شرایط ناسالم بودن و براساس طرح زوج و فرد تردد می کنند و اگر لازم باشد در مواقع اضطرار و زمان آلودگی هوا حق تردد در محدوده مرکزی و طرح اصلی ترافیک را ندارند.

مرادی با اعلام اینکه اجرای طرح LEZ احتیاج به زیرساخت های فرهنگی، اجتماعی و سخت افزارهای علمی و عملی و همچنین مکانیزم های اجرایی دارد افزود: برای اجرایی شدن این طرح باید ابتدا موانع قانونی آن را مرتفع کرد و سپس برای تشویق و ترغیب شهروندان نسبت به خرید خودروهای هیبریدی و برقی تلاش کرد.

معاینه فنی چالش جدی اجرای طرح LEZ

مرادی مهمترین و اصلی‌ترین چالش در اجرای طرح LEZ در کلانشهری چون تهران را نبود طرح مدیریت یکپارچه برای معاینه فنی خودرو دانست و افزود: پلیس و مرکز اجرائیات ما به بانک‌های اطلاعاتی معاینه فنی دسترسی ندارند که در حال حاضر برای انجام زیرساخت‌های لازم رایزنی‌هایی در این خصوص انجام شده و امیدواریم هر چه زودتر این دسترسی‌ها به‌صورت کامل فراهم شود؛ چراکه در غیر این صورت قابلیت کنترل خودروها بر اساس معیار داشتن برگه معاینه فنی را نخواهیم داشت.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور با اعلام اینکه خودروی سواری پراید در گروه خودروهای زرد قرار می‌گیرد، ادامه داد: علاوه بر پراید، خودروهای بنزینی و کاربراتوری، سواری و وانت‌بارها و کلیه خودروهایی که استاندارد آنها بر اساس استاندارد یورو ۲ و پایین‌تر است، در این زمره قرار می‌گیرد که آمارها نشان می‌دهد بیش از یک‌ونیم میلیون دستگاه از خودروهایی که در داخل تهران تردد دارند، از این قبیل خودروها هستند.

محدود LEZ، محدود طرح ترافیک اصلی است

وی در پاسخ به اینکه محدود LEZ را چه محدودهایی در برمی‌گیرد، تصریح کرد: محدوده تردد و اجرای طرح LEZ همان محدوده طرح ترافیک است، اما خودروهایی که دارای مجوزهای لازم هستند، دیگر نیاز به خرید مجوز ورود به طرح ترافیک را ندارند و مجوز تردد برای آنها بر اساس میزان آلایندگی خودروها تعریف می‌شود، ضمن آنکه با اجرای این طرح محدوده طرح زوج و فرد نیز به طور کامل حذف خواهد شد.

آلایندگی زیادی موتورسیکلت‌ها

مرادی در ادامه با برشمردن چالش‌ها و مشکلات پیش روی اجرای طرح LEZ که از سوی معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری با جدیت دنبال می‌شود، گفت: نبود زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری با این طرح از جمله مشکلات پیش روی اجرای آن است. در مورد موتورسیکلت‌ها نیز ما با مشکلات زیادی روبرو هستیم، هنوز ساز و کار برای معاینه فنی و ایجاد محدودیت برای تردد موتورسیکلت‌ها وجود ندارد، ضمن اینکه آمارها نشان می‌دهد موتورسیکلت‌ها به‌طور متوسط ۴ تا ۶ برابر بیشتر از یک خودرو تولید آلایندگی دارند.

نبود موانع قانونی از جمله دیگر محدودیت‌های اجرایی شدن طرح LEZ است تا جایی که معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور اضافه کرد: در قانون موضوعی را پیش‌بینی کرده‌اند که بر اساس آن خودروهای صفر و اصطلاحا نوشماره تا ۵ سال از معاینه فنی معاف خواهند بود. در این شرایط چه بسا ممکن است خودرویی بعد از یکسال نیازمند معاینه فنی باشد، اما بر اساس قانون تا ۵ سال از انجام معاینه فنی معاف می‌شود که همین امر باعث چالش در اجرایی کردن طرح LEZ برشمرده می‌شود.

وی افزود: اگر بخواهیم این طرح را اجرایی کنیم باید سوخت متناسب با استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ را نیز تامین کنیم. جدا از آن هنوز در هیچ کجای تهران محلی برای شارژ خودروهای هیبریدی در نظر گرفته نشده است.

طرح خوبی است اگر فازبندی اجرا شود

سرهنگ مرادی در ادامه با اشاره به اینکه اجرای طرح LEZ برای کنترل آلایندگی زیست محیطی و کاهش آلودگی هوا بسیار طرح بجا و مناسبی است، اظهار کرد: برای اجرای این طرح احتیاج به زیرساخت‌های لازم است و مدیریت شهری در صورت اجرایی کردن آن باید طرح LEZ را فازبندی کرده و در گام نخست اجرای آن نیز از ناوگان حمل و نقل عمومی آغاز به کار کند.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور با اشاره به اینکه ۲ هزار دستگاه اتوبوس فرسوده و ۱۳ هزار دستگاه تاکسی فرسوده در سطح شهر تهران در حال تردد هستند، تصریح کرد: این آمارها نشان می‌دهد در مجموع ۳۰ درصد ناوگان اتوبوسرانی و ۲۰ درصد ناوگان تاکسیرانی فرسوده است.

سرهنگ مرادی در پایان با اشاره به اینکه اجرای طرح LEZ برای کاهش آلودگی هوا طرح بسیار خوبی است، خاطرنشان کرد: این طرح در حال حاضر فاقد پیوست‌های فرهنگی و اجتماعی و در صورت اجرایی شدن فشار مضاعفی را بر طبقات ضعیف و متوسط جامعه ایجاد می‌کند به عقیده کارشناسان ما اگر برای اجرای طرح فرهنگ‌سازیهای مناسب انجام شود و اجرای آن بدون چالش باشد، طرح کاملا اصولی و منطبق با استانداردهای جهانی است و شاید در زمره طرح‌هایی قرار گیرد که مشکل آلایندگی هوای تهران را برطرف کند.

کد خبر 2872141

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha