خبرگزاری مهر - گروه استانها: صحنه تئاتر را آماده میکند. دیالوگها را چند باری در ذهنش تکرار میکند. حرکتها را در قاب چشمانش مرور میکند. همهچیز برای یک تمرین خوب آماده است. تمرین و صحنه همیشه نقش قشنگی بر لبانش نشانده است. تمرین شروع میشود. حرکات و دیالوگها مدام تکرار میشوند. روند اجرای کار راضیاش میکند اما نمیداند روی صحنه نگران تمرین باشد یا گیشه؟
دغدغه این روزهای تئاتریهای شهر گرگان که سالها خاک صحنه خوردهاند کم نیست. آنها که عاشقانه این هنر را در پیشگرفتهاند این روزها اوضاع خوبی ندارند. نبود امنیت شغلی برای آنها بیشتر از هر چیزی به دغدغه تبدیلشده است.
نمیدانند سرانجام نمایشهایشان چه خواهد شد؟ پول اعضا گروه را چگونه تأمین کنند؟ چقدر بلیط میفروشند؟ بیمههایشان به کجا میرسد؟ اینها دغدغه هنرمندان امروز تئاتر بر روی صحنه است.
اجراهایی که خوب فروش نمیرود، نمایشهایی که نمیدانند به نتيجه خواهد رسيد يا كار نيمهتمام رها خواهد شد؟ جوانانی که دوران خوب جوانی خود را برای این کار گذاشتهاند این روزها اندر خم تئاتری هستند که دیگر جان قدیم را ندارد.
پای درد و دل هنرمندان تئاتر گرگان که بنشینی تازه متوجه می شوی که اوضاع از چه قرار است. از مشکلات بیمه گرفته تا بودجهای که به این هنر تعلق نمیگیرد و در کنار آن بودجه فرهنگی شهر که معلوم نیست صرف چه میشود.
پیشینه تئاتر گرگان به ۸۰ سال میرسد
پیشینه تئاتر گرگان به ۸۰ سال میرسد. هنری که بهصورت خودجوش در بین گرگانیها وجود داشته است و حدود ۴۵ سالی هم است که این هنر بهصورت آکادمیک در گرگان بنانهاده شده است.
مشکلات مربوط به دستمزدها و مسائل مالی باعث شده مجموعه کسانی که در تئاتر مشغول فعالیت هستند نتوانند روی پول این کار حساب باز کنند. شرایط امروز تئاتریهای شهر گرگان به فروش گیشهای بستگی دارد که خیلی هم قابلاتکا نیست.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی گلستان امکانات این هنر را « محدود و صفر» عنوان میکند و کمکها و اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان و شهرستان گرگان را پاسخگوی نیازهای اینهمه علاقهمندی نمیداند.
الله قلی نظری بابیان اینکه واقعاً مشکلداریم ادامه میدهد: سالها است که بر پیکره تئاتر شهر هیچ پولی تزریق نشده است و ما درگیر منابع مالی هستیم.
درگذشته و در زمانهای اجرای تئاتر در تالار فخرالدین اسعد گرگانی فروش بلیط تئاتر اوضاع بهتری داشت و علاقهمندان بیشتری خودشان را به تالار میرساندند اما این روزها این استقبال حتی با در اختیار قرار دادن بلیط به افراد خیلی رضایتبخش نیست.
تئاتر در گلستان مرده است
علی صمیمی یکی دیگر از پیشکسوتان صحنه تئاتر بابیان اینکه تئاتر واقعاً مرده است و باید جسدش را دفن کنید به تأثیرهای تئاتر در به انحراف نکشیدن جوانها اشاره میکند.
وی ادامه میدهد: دولت برای اینکه بتواند با تهاجم فرهنگی مبارزه کند باید در این هنر خرج کند. اگر دولت نسبت به هنر بیتفاوت بماند ضررش را جامعه خواهد دید.
در این میان حمایتهای نصفه و نیمه دولت از هنرمندان تئاتر هم مزید علت شده است تا هنرمندان نتوانند در محیطی امن و آرام به کار خود بپردازند.
ادیب خسروی که جوانیاش را برای تئاتر گذاشته است و همچنان دغدغه صحنه را دارد، میگوید: قانون آمده است که هنرمندان بالای ۵۰ سال نمیتوانند خود را بیمه کنند.
وی که میخواهد « فضا برای ورود و بهرهمندی هنرمندان بالای ۵۰ سال برای بیمه کردن به وجود بیاید» ادامه میدهد: باید رزومه و سوابق کاری هنرمند موردتوجه قرار بگیرد نه اینکه سن و سال او را ملاک قرار دهند.
گرگان قدیم و گلستان فعلی در گذشته های نه چندان دور مهد تئاتر کشور بوده و علاوه بر این که دومین سالن مجهز کشور را داشته، چهره های سرشناسی زیادی را به کشور در این عرصه معرفی کرده. موفقیت های ملی و بین المللی، کسب عناوین برتر جشنواره های مختلفی داخلی و خارجی و رفت و آمد فراوان چهره های سرشناس عرصه هنر به گرگان، نشان دهنده نقش مهم این منطقه در کشور است.
بودجه دولت پاسخگوی نیاز همه هنرمندان نیست
نقشی که امروز آنقدر کم رنگ شده که حتی هنرمندان تئاتر برای برگزاری تمرین های خود مشکل دارند و رویای کشوری شدن را در خواب می بینند. برخی از آن ها می گویند که نمی توان با امکانات استان به موفقیت های ملی دست یافت و باید از استان خارج شد تا بتوان دیده شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان بابیان اینکه در طول تاریخ اغلب هنر در خدمت حکومتها و قدرتها بوده است و بدنه جامعه خیلی از هنر بهره نمیبرده است، تأکید میکند: اقشار عمومی تقریباً از حوزه هنر بینصیب بوده و به همین دلیل هنر از رسالتهای خودش فاصله گرفته است.
حجتالاسلام علیاصغر فضیلت به منابع محدود مالی در بخش دولتی اشاره میکند و میگوید: در راستای حوزه اجرا وقتی با محدودیت منابع مواجه هستیم چارهای نداریم به سمت اولویت بیاییم.
وی بابیان اینکه انتظارات حوزه فرهنگ و هنر از هر حوزه دیگری بیشتر است، میگوید: مجبور هستیم که در لحاظ اولویتها و پرداخت به حداقلها بسنده کنیم.
دستگاههای اجرایی از آثار و تولیدات هنری حمایت کنند تا هنرمندان حمایت مالی شوند و اگر قرار است در سمینار و جشنواره هدیه تهیه شود به سمت تابلوها و هنرهای هنرمندان گلستانی برویم.
حجتالاسلام فضیلت بابیان اینکه در سال ۱۳۹۳ حدود ۷۳۰ اجرای نمایش داشتیم، افزود: واقعاً شدنی نیست که بخواهم در همه اجراها حضورداشته باشم.
وی ادامه میدهد: در جلسه شورای اداری استان مطرح کردم و در حال پیگیری موضوع هم هستم که حداقل دستگاههای اجرایی از آثار و تولیدات هنری حمایت کنند تا هنرمندان حمایت مالی شوند و اگر قرار است در سمینار و جشنواره هدیه تهیه شود به سمت تابلوها و هنرهای هنرمندان گلستانی برویم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان میگوید: اگر نمایشی اجرا میشود، دستگاهها از ردیف اعتبارات رفاهی که دارند بلیطی خریداری کنند و بخش خصوصی در قالب خرید بلیط و خرید سانس حمایت مالی و معنوی داشته باشد.
جایگاه هنر در جامعه نه فقط یک شغل بلکه یک رسانه است. رسانه ای که در قالب نمایش خود اثر می گذارد و پیام را به مخاطبان خود می رساند. رسانه ای که غرب به خوبی از آن استفاده ابزاری می کند و توانسته بر روی فرهنگ کشور ما به خصوص نسل جوان تاثیر بگذارد، اما هنوز در داخل کشور توجهی به آن نمی شود و توان رقابت با تولیدات غربی را ندارد.
همه دولتها باید به فرهنگ بهعنوان مباحث اصلی نگاه کنند
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه مأموریتهایی که بر عهده هنرمندان است اثرگذاری بیشتری در جامعه دارد، میگوید: مسئولیت هنرمندان بسیار سنگین است.
حجتالاسلام سید علی طاهری با اشاره به اینکه بعضی از مشکلها راهحل استانی ندارد، میگوید: در بحث بیمه مشکلهایی وجود دارد که مجلس شورای اسلامی بهتنهایی نمیتواند آن را برطرف کند. باید آسیبهای بیمه شناخته شود و راهکارها داده شود و کمسیون فرهنگی هم صد درصد همراهی میکند.
وی بابیان اینکه همه دولتها باید به فرهنگ بهعنوان مباحث اصلی نگاه کنند، میگوید: بودجه فرهنگی ما با خیلی از کشورهای دیگر قابلمقایسه نیست و مشکلات باعث شده فرهنگ در حاشیه باشد. در برخی جلسههای مشترک با شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون فرهنگی با مسئولین مربوطه مباحث مطرحشده است اما انجامنشده است.
عضو کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه سرانه فرهنگی در ایران برای هر نفر هنوز مشخص نشده استفاده ادامه میدهد: ما با این معضل چگونه میتوانیم برای کارهای فرهنگی قدمی برداریم و در حال حاضر هم معجزه اتفاق افتاده است که هنرمندان توانستهاند در این عرصه کار کنند.
حجتالاسلام طاهری بابیان اینکه مردم باید رئیسجمهوری انتخاب کنند که دغدغه فرهنگ را مثل دغدغه اقتصاد، سیاست و عمران و سازندگی داشته باشد، میگوید: در سال ۱۳۹۱مصوب کردیم که دستگاهها موظف هستند برای تزئین اتاقها و دادن هدیه از آثار هنرمندان ایرانی استفاده کنند که این مسئله یک سال مصوب شد و سال بعد در صحن مجلس رای نیاورد.
وی با تأکید بر اینکه همه نمایندگان باید دغدغه فرهنگی داشته باشند برنامه ششم را مهم عنوان میکند چراکه میشود در این برنامه مسائلی را در نظر بگیریم.
اقبال مردمی را به سمت تئاتر بیشتر کنیم
عضو کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی که اوضاع تئاتر تهران را هم با مشکلات زیادی عنوان میکند و این معضل را کشوری میداند، میگوید: جذبه سینما بیشتر است و امکانات بیشتر به آن سمتوسو رفته است. نیاز به یک کار ارزیابی ریشه ای است و این مسئله را آسیبشناسی کنیم. اگر امکانات دولتی ضعیف است باید سعی کنیم اقبال مردمی را به سمت تئاتر بیشتر کنیم.
صحنه تئاتر را آماده میکند. دیالوگها را چند باری در ذهنش تکرار میکند. حرکتها را در قاب چشمانش مرور میکند. همهچیز برای یک تمرین خوب آماده است. تمرین و صحنه همیشه نقش قشنگی بر لبانش نشانده است. تمرین شروع میشود. حرکات و دیالوگها مدام تکرار میشوند. روند اجرای کار راضیاش میکند اما نمیداند روی صحنه نگران تمرین باشد یا گیشه؟ یاد گیشه که می افتد سخت تر تمرین می کند. نمی خواهد مشکلات مانع پرداختن به هنری شود که عاشقانه در این همه سال با آن زندگی کرده است.
هنرمندان تئاتر نشان داده اند که محدودیت باعث نمی شود آن ها دست از کارشان بکشند اما اگر می خواهیم تاثیرهای هنر تئاتر در جامعه و دربین جوانان به خوبی دیده شود باید نگاه ها نسبت به این هنر تغییر پیدا کند و امکانات و منابع مالی خوبی به پیکره تئاتر گلستان وارد شود.
خبرنگار: مریم رضایی
نظر شما