خبرگزاری مهر - گروه استانها: ارتباط بین صنعت و دانشگاه طی یک دهه اخیر همواره یکی از مباحث مهم و از دغدغه های جدی مدیران و مسئولان در استان کردستان است که هر چند این استان در حوزه دانشگاه ها به توسعه خوبی رسیده است ولی از این ظرفیت در راستای کمک به توسعه صنعت اقدامی نشده است.
بر اساس آمارهای اعلامی از سوی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در حال حاضر حدود ۷۰ هزار دانشجو در دانشگاه های سطح استان کردستان تحصیل می کنند و نزدیک به هزار نفر نیز به عنوان عضو هیئت علمی در این استان فعالیت دارند.
در کنار این ظرفیت بالا در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان کردستان، حوزه صنعت و تولید استان حال و روز خوشی ندارد و به همین دلیل مدیران و متولیان دو حوزه صنعت و آموزش عالی از عدم ارتباط بین صنعت و دانشگاه گلایه دارند.
در حال حاضر نه تنها در مراکز مربوط به دانشگاه علمی و کاربردی و همچنین دانشکده های فنی و حرفه ای پسران و دختران، سایر دانشگاه های استان از جمله دانشگاه آزاد، دانشگاه کردستان و دانشگاه پیام نور نیز رشته های مرتبط با حوزه صنعت در کردستان دارند و سالانه خیل زیادی از دانشجویان را تربیت و راهی بازار کار می کنند.
آشنا نبودن این دانشجویان با بازار کار از یک سو و همچنین کاربردی نبودن تخصص و توان دانشجویان از سوی دیگر باعث شده است تا از این ظرفیت مهم نیروی انسانی فارغ التحصیل دانشگاهی در استان کردستان برای کمک به حوزه صنعت بهره برداری شود و به همین دلیل امروز بر اساس آمارهای رسمی از سوی مسئولان و مدیران حوزه صنعت در خوشبینانه ترین حالت نیمی از واحدهای صنعتی و تولید استان تعطیل و یا نیمه فعال هستند.
آمادگی دانشگاه ها برای کمک به صنعت کردستان
محمد قربان کیانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ظرفیت های بالای استان کردستان در حوزه آموزش عالی گفت: دانشگاه ها در استان کردستان توسعه خوبی داشته اند و به همین دلیل باید از ظرفیت های این بخش به نحو مناسبی بهره برداری شود.
وی به بخشی از ظرفیت های دانشگاه آزاد اسلامی در استان کردستان اشاره کرد و گفت: عضویت ۴۵۰ نفر به عنوان عضو هیئت علمی با تحصیلات بالای دانشگاهی در کنار فارغ التحصیلان در رشته های مختلف و حتی مرتبط با حوزه صنعت و معدن از جمله ظرفیت هایی است که می توان از همه این ظرفیت ها به شکل بهتری استفاده کرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج با بیان اینکه کردستان در حوزه صنعت جایگاه مهمی در کشور ندارد، یادآور شد: بر عکس این حوزه، کردستان در حوزه دانشگاه و آموزش عالی طی چند سال اخیر رشد قابل توجهی داشته است و به همین دلیل باید از ظرفیت های حوزه آموزش عالی برای کمک به توسعه صنعت کردستان بهره برداری شود.
وی استفاده از شیوه های نوین مدیریتی در حوزه صنعت و معدن کردستان را یکی از نیازهای اصلی عنوان کرد و افزود: بهره گیری از توان دانشگاهیان برای مدیریت واحدهای تولیدی و صنعتی استان کردستان می تواند زمینه را برای توسعه و تقویت بیش از پیش این بخش فراهم کند.
در حالی که معمولا طی سالهای اخیر همواره از آمادگی دانشگاهیان برای مشارکت در راستای توسعه بخش صنعت اعلام آمادگی شده است، ولی از سوی واحدهای تولیدی و صنعتی این رغبت وجود نداشته و اگر هم رغبتی وجود داشته باشد، جنبه عملیاتی و اجرایی به خود نگرفته است.
بر اساس آمارهای اعلامی از سوی سازمان های مسئول در حوزه صنعت و معدن کردستان در حال حاضر در خوشبینانه ترین حالت بالغ بر ۵۰ درصد از واحدهای تولیدی کردستان تعطیل بوده و حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد هم با نصف ظرفیت فعالیت می کنند.
حوزه صنعت از ورود فارغ التحصیلان دانشگاهی استقبال می کند
هر چند که دلیل اصلی تعطیلی این واحدهای تولیدی و صنعتی در استان کردستان مسائل پولی و مالی و همچنین مشکلات در بازار فروش اعلام شده است، ولی در میان بررسی های صورت گرفته همواره ردپای نبود مدیریت مناسب و علمی نیز پیدا می شود.
یکی از مدیران و مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در همین ارتباط به خبرنگار مهر گفت: ظرفیت های دانشگاهی و صنعتی باید در یک راستا و با هدف توسعه صنعت و معدن استان کردستان مورد توجه قرار گیرد که متاسفانه هم اکنون این ارتباط وجود ندارد.
محمدفاروق عبدموخر که از نیروهای با تجربه در سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان است، ادامه داد: هر چند که هم اکنون در حوزه های مرتبط با مدیریت و صنعت در کردستان افراد مختلفی در طول سال فارغ التحصیل می شوند ولی متاسفانه از این نیروها در واحدهای تولیدی استفاده نمی شود.
وی گفت: به دلیل نبود ارتباط مناسب بین حوزه صنعت و آموزش عالی در کردستان، نیروهای فارغ التحصیل دانشگاهی مرتبط با موضوع نیز تخصص کاری نداشته و به همین دلیل آنها به سختی جذب بازار کار می شوند که باید این روند تغییر یابد.
این مدیر حوزه صنعت، معدن و تجارت استان کردستان عنوان کرد: این آمادگی از سوی واحدهای تولیدی و صنعتی در استان کردستان وجود دارد و باید از سوی دانشگاه ها نیز این ارتباط ایجاد شده و برای تقویت هر دو بخش صنعت و آموزش عالی برنامه ریزی شود.
فارغ التحصیلان دانشگاهی تنها در بخش تئوری توانمند هستند
در همین حال یکی از فارغ التحصیلان دانشگاهی رشته صنایع در استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر یادآور شد: متاسفانه در حال حاضر در تمامی دانشگاه های استان کردستان دانشجو تنها فقط در کلاس درس آموزش می بیند و هیچ ارتباطی بین دانشگاه و بازار کار وجود ندارد.
علی محمدخانی گفت: دانشجو تنها در محیط درس و دانشگاه حضور دارد و به همین دلیل فقط در حوزه تئوری آموزش دیده و در زمینه کارهای عملی هیچ گونه فعالیتی ندارد که به همین دلیل باید این ارتباط بین حوزه دانشگاه و صنعت در کردستان بیشتر شود.
در حالی که مسئولان و متولیان دو طرف داستان یعنی حوزه آموزش عالی و صنعت کردستان از آمادگی برای ارتباط بیشتر خبر می دهند که متاسفانه این ارتباط در شرایط فعلی وجود خارجی ندارد و به همین دلیل از ظرفیت های مشترک هیچ استفاده ای نمی شود.
بهره برداری از ظرفیت های دانشگاهی در کنار داشتن برنامه برای مدیریت علمی و به روز واحدهای تولیدی و صنعتی در استان کردستان یکی از نیازهای لازم و ضروری است و به همین دلیل باید متولیان امر برنامه ریزی و چشم انداز مناسبی را برای این بخش تدوین و ترسیم کنند.
نظر شما