۱۴ مهر ۱۳۸۲، ۱۴:۳۵

در سومين مهرگان علم

آثار برگزيده حوزه محيط زيست معرفي مي شوند

برگزيدگان مهرگان علم « علم براي همه - حوزه محيط زيست » 29 مهرماه معرفي مي شوند .

به گزارش خبرنگار فرهنگي "مهر" بهرام معلمي دبير هيات داوران سومين مهرگان علم صبح امروز در گفت وگو با خبرنگاران گفت : در جامعه ، كتاب علمي مترادف است با كتاب درسي ، در حاليكه كتاب علمي حاصل پژوهش علمي در همه زمينه هاست و مخاطب مستقل از اينكه در چه رشته اي تحصيل كرده به آن مراجعه مي كند .
وي در ادامه با گلايه از اينكه در ايران توليد علمي وجود ندارد گفت : درآمريكا طي 10 سال اخير با اينكه اينترنت به عنوان رقيب كتاب گسترش پيدا كرده است اما ، تيراژكتابهاي علمي دو برابر شده است در حاليكه در ايران تيراژ كتابها نه تنها اضافه نشده بلكه كمتر نيز شده و علم تنها مختص دانشگاهيان است .
وي در ادامه اشاره كرد : متاسفانه در مطبوعات كشور هم به موضوعات علمي پرداخته نمي شود ، آن عده هم كه به مباحث علمي مي پردازند آنقدر سنگين و ثقيل مي نويسند كه مخاطب عام اصلا آنرا درك نمي كند ، حال بماند كه در اين بين به محيط زيست اصلا توجه نمي شود .
معلمي اشاره كرد : دربررسي هايي كه دركتابهاي منتشر شده علمي سال 1381 ، در حوزه محيط زيست انجام شد ، 99 عنوان كتاب  در بخش تكنولوژي ، 63 عنوان دربخش علوم و 10 عنوان كتاب در رشته علوم اجتماعي شناسايي شدند كه درمجموع 172 كتاب بررسي شد و از اين ميان 4 اثر ترجمه به عنوان آثار برتر انتخاب شدند قابل ذكر است دراين حوزه كتابهاي رشته پزشكي و پيراپزشكي مورد بررسي قرا نگرفتند .
معلمي در مورد معيارهاي داوري گفت : ساده نويسي و رسايي گفتار ، رعايت اصول ويرايشي و محتوايي زبان ، رعات خدمات فني كتاب ، قابليت اطلاع رساني ، ، توانايي در ايجاد جستجوگري ، به روز بودن مباحث مطرح شده در كتاب و چاپ اول بودن كتاب از جمله معيارهاي داوري مهرگان علم است كه البته كتاب بايد به زبان فارسي باشد .
معلمي تصريح كرد : سومين مهرگان علم دردو بخش تاليف و ترجمه كتب علمي در حوزه محيط زيست برگزار مي شود ودر اين دوره تمام آثار برگزيده ترجمه هستند كه اين مطلب نشان مي دهد كه ما در توليد علم تا چه حد فقير هستيم .
داهي عضو هيات داوران مهرگان علم در ادامه افزود : يكي از معيارهاي مهم ما ، ويرايش درست كتاب است ، منظور از ويرايش گزيده ، گويا و مختصرگويي است ، يكي از اشكالات مهم كتابهاي علمي در كشوربرخوردار نبودن از دستور زبان فارسي است ، متاسفانه در اغلب كتابهاي علمي جمله بندي ها نادرست است و واژه هاي خوش آهنگ در جملات استفاده نمي شود ، اين كتابها ويرايش علمي درستي نيز ندارند  ، چراكه نويسنده ويا مترجم تنها در فكر انتقال مطلب علمي است ، لذا از ويرايش غافل مي ماند  .
در ادامه مراسم پازوكي يكي ديگر از اعضاء هيات داوري مهرگان علم افزود : در طول دو دوره برگزاري مهرگان علم خوشبختانه جايزه مهرگان تاثير بسزايي در انتشار كتابهاي علمي داشته است اما از لحاظ كميت كتابها افت شديدي داشته وهر سال كيفيت كتابها پايينتر مي آيد.
در ادامه نشست معلمي دبير هيات داوران گفت : دليل اصلي ضعف توليد علم در كشور را بايد درسيستم آموزشي جستجو كرد، سيستم آموزشي به جاي آنكه دانش آموز و دانشجو را جستجوگر و پرسشگر بار بياورد ، او را به راحت طلبي و پرسش و پاسخ تستي سوق مي دهد و اين مهمترين معضل نظام آموزشي ماست و نتيجه آن همين مي شود كه امروز هيچ اثر قابل توجهي در حوزه تاليف كتب علمي نداريم .

 

 

کد خبر 28936

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha