به گزارش خبرنگار مهر، نمایش «ناخدا خانم» به کارگردانی مشترک علیرضا غلامی و حامد مهینی پنجشنبه ۵ شهریور ماه در قالب جشنواره نمایش های آیینی و سنتی به صحنه می رود. این اثر نمایشی از شهر خارک و با مدت زمان ۶۰ دقیقه اجرا می شود.
غلامی درباره داستان این نمایش به خبرنگار مهر گفت: «ناخدا خانم» روایت زندگی دختری است که بعد از فوت پدرش، میراثش که یک لنچ است به او رسیده و این دختر مجبور می شود برای به سامان رساندن خانواده اش وظیفه اداره لنچ را بر عهده بگیرد اما در دل ماجرا مشکلاتی برایش به وجود می آید...
وی افزود: این اثر نمایشی بر اساس آیین های جزیره خارک شکل گرفته و آیین هایی چون مراسم زار، مراسم غولک، آواهای استفاده شده در دریانوردی و ... را در دل این داستان به مخاطب معرفی می کند. به عنوان نمونه مراسم غولک حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال قبل اجرا می شده و طی آن غواصان مروارید، ماسکی را به نام غولک به چهره می زدند و برای اینکه کوسه ها از آنها بترسند با این ماسک درون دریا می رفتند و مروارید صید می کردند. طی تحقیقات و پژوهش هایی که ما انجام دادیم ماسکی که در این نمایش مورد استفاده قرار می گیرد بسیار شبیه به همان ماسک غولک قدیمی است.
این کارگردان اضافه کرد: از آنجا که در قدیم جزیره خارک نقطه ای برای پیوست ایران به هندوستان و در تصرف پرتغالی ها و انگلیسی ها بوده است آداب و رسومی از مردم هندوستان در این جزیره به یادگار مانده است. در حقیقت آیین های این جزیره بیشتر از کشورهای آفریقایی و هندوستان به ما ارث رسیده است. تلاش ما این بوده که نمایش آیین های جزیره خاک با داستانی که طراحی کردیم درآمیزد. نمایش نیز به شیوه سه سویه در تالار حافظ به صحنه خواهد رفت.
حامد مهینی دیگر کارگردان این نمایش نیز درباره اجرای «ناخدا خانم» عنوان کرد: من اصالتا عرب آبادانی هستم اما در جزیره خارک بزرگ شدم و با آداب و رسوم و آیین های این شهر آشنایی دارم. آیین زار و آیین حنابندان مهمترین آیین های این جزیره هستند که هنوز هم به شکل کامل برگزار می شوند. اما این روزها آیین زار به دلیل برخی ملاحظات در خانه و دور از چشم مردم برپا می شود. مراسم زار به دو شکل نمایشی و زار درمانی برگزار می شود و برای مردم آن منطقه تقدس خاصی دارد.
وی در پایان عنوان کرد: مراسم زار شیخ فرج، زار حبشی از جمله مراسم های زار جزیره خارک هستند که با مراسم زار بندرعباس و میناب و اهواز و خوزستان متفاوت هستند. این مراسم از سومالی و زنگوار وارد این جزیره شده و شکل رقص و آهنگ و سازهایی که در آن استفاده می شود با مراسم زار دیگر شهرها متفاوت است. در این نمایش ما از مراسم زار شیخ فرج استفاده کردیم. شیخ فرج سازی سنتی و بسیار بزرگ است که در نمایش «ناخدا خانم» ما از سازی کوچکتر اما شبیه آن بهره گرفتیم.
نظر شما