به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حمید پارسانیا ظهر چهارشنبه در اختتامیه همایش گفتمان نخبگان علوم انسانی که در سالن همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، با بیان اینکه درباره علوم اندیشیدن وظیفه کسانی است که در درون این علوم مستقر هستند، اظهار کرد: دوازده نشست برگزار شد و رویکردهای مختلف عرضه شد. آنچه از حوزه علمیه توقع میرود ارائه نظریات مختلف نیست؛ بلکه یک نهاد علمی است که ذخیره تاریخی معرفت ما را در خود دارد و موظف است از آن حفاظت کند و بسط دهد.
وی ادامه داد: حوزه علمیه باید معرفت انباشته شده را در گفتگو با مسائلی در بیاورد که نخبگان در میدان آن مستقر هستند و مسیری را نشان دهد که اقتضای فرهنگی و تاریخی ما دارد.
برای تحولات معرفتی نیاز به زمان داریم
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: در ذات و هویت انسان اختیار نهفته است و وقتی ارزش دارد که اندازه آن را درک کند و اندازه اختیار انسان در ذیل معرفت اوست و فراتر از آن معرفت نمیتواند برود.
وی با بیان اینکه اگر معرفت مقدم بر اراده انسان نباشد حجت بر کافر و مشرک تمام نمیشود، ابراز کرد: مسئولیت بعد از اراده و آگاهی است و اگر فکر کنیم که با اراده خود یقین و معرفت ایجاد میکنیم محل بحث و گفتگو است.
حجت الاسلام پارسانیا با اشاره به اینکه یکی از ایرادهایی که جامعه جهانی به ما میگیرد این است که چرا علوم انسانی ما در ارتباط با بازار و صنعت نیست، عنوان کرد: بهعنوان مثال اقتصاد در حاشیه اقتصاد جهانی غوطه ور است و مدیریت استقرار یافته ندارد تا علمش را مدیریت کند.
وی گفت: در ایران بعد از اینکه نظام علمی ما به حاشیه رانده شد، نظام علمی مدرن آمد و انقلاب اسلامی ایران قدرت سیاسی وابسته به غرب را شکست، اما باید توجه کنیم تحولات معرفتی بهزودی ایجاد نمیشود و نیاز به زمان دارد.
برای دوام انقلاب اسلامی نیاز به علوم بومی اسلامی داریم
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه علم نباید در حاشیه قدرت جهانی باشد، اظهار داشت: برای دوام انقلاب اسلامی نیاز به علوم بومی و اسلامی داریم، اما امروزه این علم بومی متهم به قدرت شده است و اگر از دانشی که متعلق به یک تاریخ بوده حرف بزنیم متهم به قدرت میشویم.
وی با بیان اینکه حوزه علمیه قم و نظام معرفت در مقام بحث و گفتگو به دنبال دلیل و استدلال میرود و کسی که دغدغه حقیقت دارد منتظر نمیماند تا افرادی حقیقت را برای او بیابند بلکه خودش قدم برمیدارد.
حجت الاسلام پارسانیا با بیان اینکه گفتمان نخبگان علوم انسانی باید به دنبال بیان و پرداختن نظریاتی برود که در حاشیه اندیشه اسلامی بیان شود، تأکید کرد: نیروهای نخبه در جنگ نرم و در مواجهه فرهنگی و علمی در کمین دشمن هستند و در میدان دشمن مسائل معرفتی مرز جغرافیایی ندارد و چنانچه غفلت کنیم ضربه خواهیم خورد.
نظر شما