به گزارش خبرنگار مهر دکتر مریم شاه حسینی دانشیار و عضو هیات علمی گروه ژنتیک ناباروری پژوهشگاه رویان و از برگزیدگان شانزدهمین جشنواره بین المللی و تحقیقاتی رویان در حاشیه این جشنواره گفت: تشخیص بیماری های داخلی بخصوص بیماری هایی که نشانگر مشخصی در خون ندارند دشوار است. برای تشخیص مشکلات هورمونی پزشکان آزمایش خون تجویز می کنند.
وی افزود: در آزمایشگاه با اندازه گیری سطح هورمون ها با روش های ساده و معمول اختلالات احتمالی توسط پزشک تشخیص داده می شود و با مطلع شدن از نوع و سطح ناهنجاری بیماران درمان می شوند.
شاه حسینی تصریح کرد: اما برای بیماری هایی که نشانگر مشخصی در خون یا ادرار ندارند، آزمایش با معاینات بیشتری مورد نیاز است که برای بیمار دشوار و هزینه بر است.
وی با بیان اینکه یکی از بیماری های داخلی که علت ناباروری در زنان است، آندومتریوز نام دارد، گفت: در افراد مبتلا به آندومتریوز بافت رحمی در سایر نقاط بدن، بخصوص حفره لگنی ایجاد می شود که این بافت ها معمولا همزمان با چرخه قاعدگی دستخوش تغییر شده و خونریزی می کند.
شاه حسینی با بیان اینکه عوارض عمده این لایه برای بیمار دردهای مزمن لگنی و نازایی است اظهار داشت: در این تحقیق مشخص شد که می توان یک پروتئین با نام MIF را که توسط سلول های سیستم ایمنی در شرایط التهابی رحم تولید می شود را به عنوان نشانگر آندومتریوز پیشنهاد کرد. همچنین در این تحقیقات مشخص شد که می توان از اندازه گیری این پروتئین در خون بیمار به عنوان نشانگری از اطلاع به آندومتریوز استفاده کرد.
وی با تاکید بر اینکه درصد شیوع این بیماری در سطح جهان و ایران بالا است، گفت: ۱۰ درصد بانوان در سن باروری و ۵۰ درصد از خانم هایی که مبتلا به ناباروری هستند مبتلا به بیماری آندومتریوز می شوند.
به گفته شاه حسینی معمولا روش تشخیصی آندومتریوز در سطح دنیا با لاپاراسکوپی انجام می گیرد به صورتی که به عنوان یک روش قطعی برای تشخیص به کار برده می شود.
وی ادامه داد: ما نیز در این تحقیقات از روش لاپاراسکوپی استفاده کردیم ولی در همه دنیا تلاش می شود تا بیومارکرهایی را معرفی کند تا بدین واسطه از روش های غیر تهاجمی در تشخیص بیماری های التهابی رحمی در بانوان استفاده کرد.
شاه حسینی افزود: معرفی بیومارکرها (نشانگر) می تواند گامی برای جایگزینی روش لاپاراسکوپی باشد.
وی اظهار داشت: اگر بررسی های بالینی بعدی این نتایج فوق را تایید کنند می تواند در تسهیل تشخیص و مدیریت بیماری آندومتریوز به کار رود.
شاه حسینی گفت: خوشبین هستیم با همکاران در گروه ناباروری زنان بتوانیم این طرح را به صورت وسیع تر بررسی کنیم و از لحاظ آماری بیماری های التهابی رحم کاهش پیدا کند.
نظر شما