۱۸ شهریور ۱۳۹۴، ۱۵:۳۶

اشیاء مکشوفه دشت تاریخی مرودشت شناسنامه‌دار می شوند

 اشیاء مکشوفه دشت تاریخی مرودشت شناسنامه‌دار می شوند

مرودشت- مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: اشیاء مکشوفه دشت تاریخی مرودشت شناسنامه دار می شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، مسعود رضایی منفرد،  پژوهش و ضرورت ایجاد بانک اطلاعاتی را یکی از اهداف مهم پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در سال 94 بر شمرد و گفت: به دلیل اینکه از سالهای گذشته تا کنون تعداد زیادی از آثار از مبادی ورودی دشت مرودشت و حوزه رودخانه کر و سیوند، محوطه های باستانی، مانند کاوشها ، حفاری های غیر مجاز بررسی های باستان شناسی علمی، هدایای مردمی، فعالیت عمرانی و قاچاق اشیاء عتیقه ای که توسط یگان حفاظت مجموعه میراث جهانی تخت جمشید ثبت و ضبط شده، به مجموعه تخت جمشید وارد می شوند، شناسایی و شناسنامه دار کردن این اشیاء طرحی پویا بوده و بانک اطلاعاتی مرتباً در حال تغییر و تکمیل شدن است.

وی در دست نداشتن اطلاعات دقیق و جامع از اشیاء کشف شده را که به دوره های متنوعی اختصاص دارد، عاملی دانست تا پایگاه پارسه با انجام طرحی علمی و پژوهشی بخشی از بلا تکلیفی این اشیاء مکشوفه را روشن سازد و با دستیابی به اطلاعات درست تر ، دسته بندی شده، جامع و قابل استفاده برای پژوهشگران، در نهایت به بانک اطلاعاتی این اشیاء دست یابد.  

مدیر پایگاه میراث جهانی تصریح کرد: از جمله مراحل رسیدن به این بانک اطلاعاتی تکمیل شناسنامه های عمومی اشیاء است که در آن کلیه مشخصات شامل شماره ثبت، کارکرد اصلی، ابعاد، جنس، رنگ ، نحوه کشف، محل کشف، آسیب های وارده به شیء، دوره، توصیف کلی شیء ثبت و ضبط می شود.

دشت مرودشت

وی در ادامه از تنوع اشیاء مکشوفه که شامل پایه ستون ها، شالی ستون ها ، قلمه ستون ها، سنگ قبرها ( مربوط به دوره اسلامی) هاون های سنگی، خمره های بزرگ مربوط به دوره های هخامنشی، ساسانی و یا دیگر دوره هاست سخن گفت و ابراز امیدواری کرد با طراحی و اجرای موزه اشیاء در شهرستان مرودشت که امری اجتناب ناپذیر است، بررسی ، پژو هش و نمایش اشیاء موزه ای دشت مرودشت استمرار یابد و تمامی علاقه مندان و پژوهشگران بتوانند از بانک اطلاعاتی و نتایج این طرح استفاده بهینه نمایند.

همچنین وحید بارانی کارشناس و پژوهشگر باستان شناسی و مجری طرح بانک اطلاعاتی ، هدف از این پژوهش را شناسنامه دار کردن، مستند نگاری و عکاسی از اشیاء دانست و گفت: یکی از کارکردهای این طرح ساماندهی اشیاء بدست آمده است که در تختگاه تخت جمشید به صورت پراکنده حفاظت شده است.

این پژوهشگر افزود:  پس از ساماندهی، ارائه شناسنامه و طراحی آن در مجموعه نرم افزار (  (word& corel draw جای میگیرد.

کارشناس باستان شناسی پایگاه تخت جمشید، طراحی و ساخت لوکیشن جهت عکس برداری علمی و ثبت دقیق جزءیات و فرسایشات احتمالی در هر اثر را فرصتی مناسب دانست که وجود این عکس ها امکان بهره برداری پژوهشگران از طریق عکس را راحت تر می سازد این در حالی است که به گفته وی، تا کنون عکس های مستند و علمی خاصی جهت ارائه گزارشات بین المللی از آثار مکشوفه دشت مرودشت تهیه نشده است.

بارانی حاصل این مطالعات و بررسی ها را دو دستاورد عمده بر شمرد و گفت: ساخت و راه اندازی یک موزه و ایجاد کارگاه مرمت سنگ با هدف علمی ، پژوهشی و آموزشی به محققان و دوم ایجاد یک سایت موزه مجازی جهت ارائه در سایت تخصصی سازمان از اشیاء مکشوفه دشت مرودشت جهت دسترسی آسان محققان به اطلاعات این گونه اشیاء ازجمله این دستاوردهاست.

پیشینه تاریخی این دیار به هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح می‌رسد. پژوهشها نشان می‌دهد که این منطقه از ماقبل تاریخ تاکنون مسکونی بوده است.

دشت مرودشت

دشت وسیع مرودشت عمری به طول تاریخ شناخته شده ایران دارد و بارها شاهد دگرگونی و تحولات بسیاری بوده است.

دشت مرودشت یکی از باستانی‌ترین مناطق ایران است که با پیشینه کهن خود در طول تاریخ ، توجه بسیاری از باستان‌شناسان و دوست‌داران فرهنگ و تمدن ایرانی را به خود معطوف داشته است.

مجموعه آثار به جای مانده ماقبل تاریخ و آثار شگفت انگیزتاریخی بیان‌گر این مطلب است که این منطقه ، همواره مورد توجه بوده است. شهرهای قدیمی به همراه نقش‌ها و کتیبه‌های باستانی و کاخ‌های پادشاهان هخامنشی و چندین اثر تاریخی و قدیمی دیگر، از جمله جاذبه­های مهم دشت مرودشت به شمار می‌آیند.

 مجموعه کاخ های‌تخت‌جمشید، کاخ صدستون، کاخ داریوش، سنگ نبشته پهلوی، تخت گوهر یا تخت رستم، نقش رجب، آرامگاه اردشیر دوم و سوم، شهر قدیمی استخر (تخت طاووس)، قلعه استخر، برج زندان سلیمان، پل بند امیر و پل خان از جمله مهم‌ترین آثار تاریخی دشت مرودشت به مرکزیت شهرستان مرودشت به شمار می‌روند.

کد خبر 2911865

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha