۲۲ شهریور ۱۳۹۴، ۹:۲۲

مهر گزارش می دهد؛

بی‌توجهی به استاندارد ساخت و ساز در اردبیل/مقررات مورد غفلت است

بی‌توجهی به استاندارد ساخت و ساز در اردبیل/مقررات مورد غفلت است

اردبیل- تشدید مشکلات متعدد ساخت و ساز در اردبیل در پی بی توجهی ارکان ناظر موجب شده است چاردیواری امن، خود در برخی مواقع به تهدید جسمی و روحی ساکنان آن تبدیل شود.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: تراکم های غیر مجاز، رعایت نکردن حریم ساختمان ها برای تحمل بار اضافی، بی توجهی به استاندارد مصالح ساختمانی، غفلت از مصالح بومی و درس گرفتن از اقتضائات طبیعت، بی توجهی به انواع عایق ها، ساخت ساختمان هایی که هیچ نردبان آتش نشانی به آن قد نمی دهد و مهمتر از همه ساخت ساختمان بی توجه به حال همسایگان و زیبایی منظر شهری معضلی است که به جان شهر اردبیل افتاده و روز به روز زندگی شهری را با مشکل مواجه می سازد.

در این میان نه نهادهای ناظر و نه قوانین موجود سد این معضلات نبوده و راه به حدی برای تخلفات هموار شده که در برخی مواقع همین نهادهای ناظر به عنوان بازیگر این تخلفات متهم می شوند.

در وضعیتی که اردبیل شهری رو به رشد خوانده می شود و تراکم ساخت و سازهای آن نسبت به چند ۱۰ سال قبل با جهش انفجاری همراه است، به نظر می رسد به حدی بی نظمی در ساخت و سازها حاکم بوده که امروز بعد از گذشت سال ها بی توجهی نهادهای متولی را از خواب خرگوشی بیدار کرده و به دلیل تبعات ساخت و سازهای نامطلوب ضرورت بازنگری در روند اجرایی سال های قبل را تاکید داشته است.

این در حالی است که نگاه جزیره ای و رفع تکلیفی حاکم بر دستگاه های ناظر آفت دوباره ای در ساخت و سازهایی است که خانه ها، فروشگاه ها و تمامی ساختمان های عمومی را بیش از آنکه به مامن آرامش و آسایش تبدیل کند به محل دردسر مراجعان و مالکان تبدیل کرده است.

 توجه حداقلی به مقررات ملی ساختمان

مقررات ملی ساختمان از سال ۷۴ تا به امروز تمامی ساخت و سازها در کشور را ملزم به رعایت ۲۲ مبحث ساخته تا برای همیشه و به صورت منطقی به نیازهای ایمنی و آسایش ساختمان ها پاسخ دهد.

از جمله مهمترین مباحث نیازمند به اجرا در اردبیل با توجه به شرایط اقلیمی و امکانات و اقتضائات موجود توجه به حفاظت در مقابل حریق، بارهای وارده، تاسیسات گرمایش، صرفه جویی در مصرف انرژی، عایق بندی صوتی و تجهیزات گازرسانی است که هر چند مورد تاکید است اما عملا در ساخت و سازها به بسیاری از این مباحث توجهی نمی شود.

رئیس کمیسیون فنی و عمرانی شورای شهر اردبیل به خبرنگار مهر گفت: نبود سیستم چابک و ضعف های مدیریتی موجب شده است که عملا در ساخت و سازها نزدیک ۷۰ درصد و نه کل مقررات ملی ساختمان رعایت شود.

علیرضا سلیمانی معتقد است این در حالی است که این مقررات به حداقل های طراحی و اجرا و نظارت پرداخته و برای دستیابی به کیفیت مطلوب راه اندازی سیستم مدیریت کیفیت جامع و یکپارچه ضروری است.

ساخت و ساز

ساخت ساختمان های با بیش از ۱۰ طبقه در حالی که آتش نشانی اردبیل امکانات اطفا حریق خود را تا ۱۰ طبقه اعلام کرده است، بی توجه به مبحث ۱۹ و مقاومت های فرهنگی در مقابل آن، بی توجهی به تاسیسات استاندارد گرمایش و بی توجهی به رعایت فاصله های ساخت و ساز برای بارهای وارده در مقابل تکانه های زمین و زلزله موجب شده است تنها بعد از وقوع حادثه بی کفایتی یک ساختمان و مهندسین ناظر آن به تائید برسد.

نبود سیستم چابک و ضعف های مدیریتی موجب شده است که عملا در ساخت و سازها نزدیک ۷۰ درصد و نه کل مقررات ملی ساختمان رعایت شود.عضو هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان اردبیل  با بیان اینکه مقررات ملی ساختمان لازم الاجرا است و الزام قانونی دارد به خبرنگار مهر گفت: هیئت مدیره نظام مهندسی در اجرای مباحث تخصصی از هیئت رئیسه های گروه های تخصصی استفاده می کند که خروجی نشان می دهد این تفویض اختیار در اردبیل به شکل مطلوب صورت نگرفته است.

ناصر شاهبازی با ذکر مثالی به ضرورت ساخت دیوار و پنجره دو جداره در اردبیل به دلیل سردسیر بودن این استان اشاره کرد و افزود: هر چند از مهندسان خواسته می شود این مهم در نقشه ساختمان لحاظ شود و مالک نیز به آن توجه داشته باشد عملا مورد غفلت است و اجرا نمی شود.

هزینه تجملات منزل بیش از ایمن سازی

وی افزود: متاسفانه این دیدگاه وجود دارد که اجرای برخی مباحث هزینه بر است اما باید تاکید کنم هزینه تمام شده اجرا یک درصد از هزینه کل ساختمان نیست.

شاهبازی یادآور شد: زمانی مردم اردبیل برای اجرای بادبند و مهاربند مقاومت نشان می دادند و این در حالی است که بعدها ایمنی در مقابل زلزله اهمیت یافت و ما نیازمند فرهنگ سازی صحیح برای رعایت مقررات ملی ساختمان در اردبیل هستیم.

دغدغه رعایت قوانین ساخت و ساز به نظر می رسد در کوتاه مدت پاسخی مقبول نخواهد گرفت. ضد فرهنگ های تجمل گرایی در فضاسازی های شهری و خانه های مسکونی موجب شده در بسیاری از خانه ها هزینه های گزاف صرف وسایل لوکس و تزئینی شود و در مقابل ساختمان ها به مانند قوطی های کبریت در مقابل هر باد و باران و سر و صدای خیابان و حتی صحبت های همسایه طبقه بالا عکس العمل نشان دهند.

عضو هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان تاکید دارد که تاسیسات ساختمان قسمت زنده ساختمان است و باید مورد توجه قرار گیرد.

بی توجهی به ایمن سازی و ساخت و ساز اصولی موجب شده است در طول عمر استفاده از ساختمان بسیاری از مالکان با مشکل تعمیرات هزینه بر مواجه شوند و نشت آب از لوله کشی یک ساختمان، آتش گرفتن بخاری گازی از دیگری، سرسام آوردن بودن زندگی در خانه های مجاور خیابان ها، تابستان داغ و زمستان سرد در کنار گلایه های همیشگی همسایه ها از بی توجهی به تراکم ساخت و ساز و اختلال در حریم خصوصی سازه ها مرتبا از گوشه و کنار شنیده شود.

ساخت و ساز غیراصولی در اردبیل

مصالح استاندارد نظارت مستمر نیاز دارد

در کنار غفلت از ایمنی ساخت و ساز ها معماران و کارشناسان شهرسازی دغدغه دیگری را نیز طرح می کنند.

هر چند مصالح ساختمانی از جمله محصولات صادراتی استان اردبیل محسوب می شود اما در خصوص کیفیت مصالح رئیس کمیسیون فنی و عمرانی شورای شهر اردبیل تصریح کرد: کیفیت مصالح تولیدی بنیان کیفیت ساختمان های تولیدی است و اما باید توجه داشت با وجود اینکه به کیفیت مصالح اداره استاندارد و صنعت و معدن استان نظارت دارند داشتن گواهینامه استاندارد به منزله داشتن کیفیت نیست.

علیرضا سلیمانی متذکر شد: حتی داشتن ISO نیز به منزله برخورداری از کیفیت نیست و کیفیت مقوله ای است که باید رضایت مشتری را در بازار به دنبال داشته باشد که متاسفانه مورد غفلت است.

وی افزود: دستیابی به کیفیت مقبول نیازمند تشدید بازرسی ها و بهره گرفتن از ظرفیت و توان تمامی نهادهای ناظر است تا با سرعت و دقت بیشتر انجام شود. نه تنها اردبیل برای صادرات مصالح ساختمانی آمادگی کافی ندارد بلکه استاندار مصالح باید به صورت مستمر از سوی نهادهایی مانند راه و شهرسازی، استاندارد و نظام مهندسی مورد بررسی قرار گیرد.

در عین حال عضو هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان نیز گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر ۶۰ درصد ساخت و ساز ها با اسکلت بتنی است در پی جلسات متعدد مقرر شده است از تولید بتن در محل ساخت و ساز جلوگیری شود و بتن آمده از تولید کننده ای که کالای استاندارد دارد تامین شود.

شاهبازی با اشاره به ورود مقطعی برخی مصالح غیر استاندارد از جمله پروفیل های آهن چینی و میلگردهای غیر استاندارد اضافه کرد: نظام مهندسی به جد با این موضوع برخورد کرد و اثری از آهن های چینی در بازار استان مشاهده نمی شود.

نظارت مستمری که سلیمانی به آن تاکید داشته است از سوی شاهبازی نیز تاکید می شود بطوریکه وی اضافه کرد: نه تنها اردبیل برای صادرات مصالح ساختمانی آمادگی کافی ندارد بلکه استاندار مصالح باید به صورت مستمر از سوی نهادهایی مانند راه و شهرسازی، استاندارد و نظام مهندسی مورد بررسی قرار گیرد.

غفلت از پتانسیل مصالح بومی

عضو هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان همچنین استفاده از مصالح بومی که بتواند نیازهای هر منطقه از استان را تامین کند را منوط به توجه به مطالعات و آزمایشات روز دانست.

وی افزود: در گذشته به عنوان مثال آجر خشتی استفاده می شد چرا که عایق حرارتی است اما به دلیل وزن بالا در مقابل نیروهای جانبی از جمله زلزله آسیب پذیر است.

به گفته رئیس گروه تخصصی عمران نظام مهندسی ساختمان استان می توان با رعایت مقررات ساخت و ساز از ساختمان های آجری با نازک کاری گچ و خاک به صورت کاهگل استفاده کرد.

شاهبازی افزود: هر چند استفاده از خاک رس و آجر به دلیل تخریب منابع طبیعی محدود شده اما جایگزین هایی برای آن مطالعه شده است تا بتواند مورد استفاده قرار گیرد.

عمر اندک ساختمان در اردبیل

تمام آنچه به عنوان یک امر غیر ضروری و تزئینی قلمداد شده و در کیفیت ساخت و سازها مورد بی توجهی قرار گرفته موجب شده است ساختمان های به ظاهر لوکس اما با پایه های لرزان نتوانند در مقابل ساختمان های احداث شده در دهه های ۳۰ تا ۶۰ اردبیل حرفی برای گفتن داشته باشند.

عمر کوتاه ساختمان در اردبیل به حدی به معضل تبدیل شده است که ساختمان به جای سرمایه بودن به سوخت سرمایه تبدیل شده و گفته می شود عمر متوسط ساختمان در اردبیل نزدیک به ۲۰ سال است.

رئیس کمیسیون فنی و عمرانی شورای شهر اردبیل تاکید دارد که بخشی از سرمایه ملی در ساخت و سازها هزینه شده و باید در مقابل این ثروت ملی تمام توان خود را به کار گیریم تا سوخت سرمایه را شاهد نباشیم.

خبرنگار: ونوس بهنود

 

کد خبر 2913908

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha