به گزارش خبرنگار مهر، یزدیها از دیرباز بر این عقیده بودهاند که فرزندان به ویژه دختران خود را خیلی زود باید به خانه بخت بفرستند و در این زمینه کاملا بر اساس توصیههای اسلام عمل کردهاند و اغلب دختران در گذشته از سنین ۱۳ تا ۱۷ سالگی به خانه بخت میرفتند.
گرچه هنوز هم ازدواج به ویژه برای دختران در خانواده اصیل و سنتی به سبک و سیاق قدیم انجام میشود و دختران از ۱۷، ۱۸ سالگی رخت سپید عروسی به تن میکنند، اما در مجموع، آمارهای ازدواج در استان نشان میدهد که عروس و دامادهای یزدی دیگر به جوانی و نوجوانی سالهای نه چندان دور نیستند و و میانگین سن ازدواج هر سال در این استان در حال افزایش است.
به بهانه روز ازدواج و سالگرد ازدواج مبارک حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س)، به بررسی آمارهای ازدواج در استان یزد پرداخته شده است.
رتبه یزد در ازدواج سال گذشته به ۲۵ در سطح کشور رسید
بررسی یک دهه گذشته آمارهای ازدواج در استان یزد نشان میدهد که استان یزد در زمینه فراوانی ازدواج نسبت به جمعیت در سال ۱۳۸۰، رتبه ۱۳ را داشته که این رتبه در سال ۹۳ به ۲۵ رسیده است.
همچنین آمارهای ازدواج نشان میدهد که در سال ۱۳۸۷، بیشترین ازدواجها در استان یزد رخ داده و در واقع سال ۸۷، سال ازدواج در این استان بوده است به نحوی که ۱۲ هزار و ۹۲ زوج به عقد یکدیگر درآمدند که این آمار مقایسه آمار ازدواج در طول ۱۳ سال گذشته بوده است.
کمترین ازدواج ها نیز مربوط به سالهای ۸۱ و ۸۲ با میانگین ازدواج ثبت شده هشت هزار و ۸۵۰ مورد بوده است و بعد از آن با افزایش هزار تا دو هزار موردی سن ازدواج، به یک باره دوباره در سال گذشته، آمار ازدواج در یزد به هشت هزار و ۹۲۹ مورد رسیده و یزد به رتبه ۲۵ در زمینه آمار ازدواج در سطح کشور رسیده است که این امر جای تامل دارد.
مدیرکل ثبت احوال استان یزد نیز با ارائه آماری از واقعه خجسته ازدواج اظهار داشت: رتبه یزد در زمینه آمار ازدواج سال گذشته ۲۵ بود که این رقم در سال جاری، تاکنون به ۲۳ رسیده و نرخ ازدواج نیز امسال ۸.۵ درصد اعلام شده است.
افزایش ۵ درصدی ازدواج در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته
سیدمحمد طباطبایی عنوان کرد: از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه، سه هزار و ۷۲۶ ازدواج در استان یزد به ثبت رسیده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش پنج درصدی داشته است.
وی یادآور شد: بیشترین نرخ ازدواج در سال گذشته مربوط به شهرستان خاتم و کمترین نرخ مربوط به شهرستان اشکذر بوده است.
طباطبایی با اشاره به اینکه در مقایسه آماری، شاهد افزایش سن ازدواج در استان یزد هستیم، خاطرنشان کرد: سن ازدواج مردان در این استان اکنون به ۲۷ و سن زنان به ۲۳ سال رسیده است.
اما فاصله سنی موضوعی است که گرچه نگران کننده به نظر نمی رسد، اما به تدریج ساختار شکنی در فاصله های سنی میان زوجها مشاهده میشود به نحوی که ازدواج هایی که در آن عروسها از دامادها بزرگتر هستند با ازدواجهایی که فاصله سنی دختر و پسر بیشتر از حد معمول تعریف شده است، در حال افزایش است.
به نظر می رسد اندکی تغییر فرهنگ در خانواده ها، آسان گرفتن ازدواجها و دوری از تجمل و هزینههای اضافه و رسوم بی پایه و اساس، تسهیل در پرداخت وامهای ازدواج، تقویت روحیه مسئولیت پذیری در میان جوانان توسط خانوادهها و رشد تربیت دینی همچنین فراهم آوردن زمینه های اشتغال و کسب درآمد برای جوانان می تواند در افزایش آمار این اتفاق مبارک و خجسته در استان یزد اثرگذار باشد.
نظر شما