احمد فروزمهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در این روش جدید یک بیمار که بر اثر سانحه شغلی دچار آسیب دیدگی شدید در قسمت صورت و همچنین اختلالات بینایی شده بود، بر اساس مدل پیش جراحی سه بعدی درمان شد.
وی بیان داشت: در ابتدا مدلی سه بعدی از صورت بیمار طراحی کردیم و قسمت بینی و کاسه چشم که آسیب دیده بود را پس از محاسبه به شکل سه بعدی درآوردیم که این مدل پس از استریل کردن به اتاق عمل برده شد تا در حین عمل، اندازهگیریهای لازم صورت گیرد.
مدیر عامل شرکت دانش بنیان اعلام کرد: جراحی صورت بیمار حادثه دیده بر اساس مدل سه بعدی ضمن اینکه سبب صرفهجویی در زمان و کوتاه شدن زمان عمل شد، میزان دقت و همچنین نتیجه عمل را بسیار بالا برد.
وی اعلام کرد: صورت بیمار پس از ۸ ماه مورد ارزیابی قرار گرفت و بعد از عمل از بهبودی کامل او و بازیابی فرم کلی صورت اطمینان حاصل شد.
فروزمهر با اشاره به اینکه در این نوع بیماران که بر اساس سوانح مختلف دچار آسیب دیدگی شدید در قسمتهای مختلف بدن میشوند بهتر است از ورقهای پروتزی استفاده شود، ادامه داد: این روش به دلیل پایین بودن میزان شکستگی اطراف چشم بیمار مورد استفاده قرار نگرفته و صفحه و پیچ استفاده شد.
وی گفت: در جراحیهایی که از پیچیدگی زیادی برخوردارند، وجود مدل فیزیکی از آناتومی بدن بیمار میتواند شرایط واقعی که جراح با آن مواجه میشود را شبیهسازی کند و به این ترتیب تیم جراحی این فرصت را خواهد یافت تا برنامهریزی مناسبتری برای انجام عمل جراحی داشته باشد.
وی با بیان اینکه این روش برای برنامهریزی جراحی ترمیمی یک بیمار با کمک دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد استفاده قرار گرفت، افزود: استفاده از مدل پیش جراحی علاوه بر افزایش دقت در عمل جراحی، زمان عمل را به طور چشمگیری کاهش داد.
کاهش ریسک عمل در مدل سه بعدی
مدیر عامل این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه فایل سیتی اسکن مورد استفاده برای ساخت مدل با پروتکل خاصی تهیه میشود تا برای بکارگیری در نرمافزار مناسب باشد، افزود: بر اساس اختلاف چگالی بافتهای مختلف، امکان تفکیک اجزای بدن و انتخاب بخشهای مورد نظر در نرمافزار وجود دارد.
وی افزود: همچنین در این روش قابلیت ترمیم اجزا آسیب دیده با حذف بافت یا اضافه کردن آن در نرمافزار و شبیهسازی عمل با وارد کردن پروتز یا اتصالات بر روی عضو مورد نظر وجود دارد که خروجی این نرمافزار مناسب برای استفاده پرینترهای سه بعدی است.
فروزمهر ادامه داد: در مواردی بر حسب نیاز پزشک جراح، میتوان با حذف بافتهای غیر استخوانی، استخوانهای عضو مورد نظر را به صورت مدل سه بعدی در نرم افزار شبیه سازی کرد و امکان محاسبه و تحلیل رفتار آن بخش از بدن را فرآهم آورد. همچنین با نظر گرفتن ملاحظات متریال و ویژگیهای دستگاههای پرینتر سه بعدی مانند ضریب انقباض و انبساط حرارتی و اعمال آن بر روی مدل در نرمافزار، میتوان مدل فیزیک و سه بعدی هر عضو از بدن را با دقت بالا ساخت.
وی افزود: مدل دقیق تهیه شده، امکان محاسبات هندسی دقیق پروتزهای پزشکی را فراهم میسازد و منجر به تشخیص ریسکهای جراحی و به کارگیری اقدامات مناسب برای کاهش این ریسکها میشود.
مدل سه بعدی روش جدید برای درمان نقصهای استخوانی بیماران
محمد حسن سمندری، رئیس بخش فک و صورت بیمارستان الزهرا (س) که نخستین بیمار خود را در شهریورماه با ساخت مدل سه بعدی از صورت درمان کرده است، در این باره به مهر گفت: طراحی و ساخت مدل پیش جراحی سه بعدی از صورت بیمار برای بیمارانی استفاده میشود که بر اساس یک سانحه یا حادثهای استخوان قسمتی از بدن خود را از دست داده و با طراحی قسمت آسیب دیده و ساخت آن به شکل سه بعدی اقدام به درمان و عمل جراحی بیمار میکنیم.
وی با بیان اینکه این روش مدل جراحی تنها برای بیمارانی است که بافت سخت بدن خود را از دست بدهند، ادامه داد: با توجه به اینکه برای طراحی و ساخت مدل سه بعدی از بافت استخوان آسیب دیده بیمار دو هفته زمان نیاز است بنابراین عمل جراحی با روش طراحی مدل سه بعدی پیش جراحی، برای بیماران حاد و افرادی که بر اثر سانحه شدید به بیمارستان انتقال داده میشوند، کاربرد ندارد.
کاهش زمان عمل سه ساعته به ۲۰ دقیقه در روش سه بعدی
رئیس بخش فک و صورت بیمارستان الزهرا (س) تصریح کرد: این روش جراحی برای بیمارانی کاربرد دارد که شش ماه تا یکسال از حادثه پیش آمده برای آنها میگذرد اما همچنان بافت استخوانی ترمیم نشده و تغییر شکل داده است.
وی اعلام کرد: استفاده از روش مدل پیش فرض سه بعدی از بیمار ضمن اینکه زمان عمل را کاهش میدهد و یک عمل سه ساعته را میتوان در ۲۰ دقیقهای انجام داد سبب افزایش دقت عمل در حد دهم میلیمتر میشود.
سمندری افزود: در این روش در ابتدا اسکن سه بعدی از قسمت آسیب دیده بیمار گرفته میشود و در قالب یک برنامه نرم افزاری و بدست آوردن یک تصویر آینهای، نقص را با استفاده از مدل کامپیوتری طراحی و با مواد از جنس موم مدل را به شکل دستی ساختیم.
وی اعلام کرد: با این روش بیماری که بر اثر جراحی زیبایی صورتش دچار نقص شده بود را درمان کردیم که بسیار موفقیت آمیز بود.
نظر شما