۳۰ بهمن ۱۳۸۴، ۱۰:۲۷

جواد شمقدري در گفتگو با "مهر": جهت‌گيري برخي فيلم‌هاي جشنواره خاستگاه داخلي نداشت / دليلي براي جايگزيني سينماي معناگرا به جاي سينماي ديني نبود

جواد شمقدري در گفتگو با "مهر": جهت‌گيري برخي فيلم‌هاي جشنواره خاستگاه داخلي نداشت / دليلي براي جايگزيني سينماي معناگرا به جاي سينماي ديني نبود

برخي از جهت گيري هاي فيلم هاي جشنواره امسال خاستگاه داخلي نداشت و احتمالاً از آن سوي مرزها هدايت شده بود. نيروهاي بيگانه تشخيص داده اند كه جوامع اسلامي بنيان هاي محكمي دارند و با انگيزه بالا حركت مي كنند، به همين دليل هميشه سعي كرده اند به بنيان هاي خانواده هجوم بياورند.

جواد شمقدري، مشاور هنري رئيس جمهور، در گفت وگو با خبرنگار سينمايي "مهر"، در پاسخ به اين سوال كه ارزيابي شما از فيلم هايي كه در جشنواره فجر امسال حضور داشتند، چيست؟ گفت: " انتظار مي رفت با مديريت جديد حاكم شده و با اتخاذ سياست ها و شيوه هاي جديد و برنامه ريزي هاي جديد، جشنواره به سوي انتخاب گزينشي برگزيده ها حركت كرده و به ترميم خسارت ها بپردازد، اما با نوع مديريتي كه عمدتاً مجموعه اي از كارگردان هاي دوره هاي قبل هم بوده اند، كمترين اميد محق نشد و بيش از 80 درصد از فيلم ها در راستاي دولت اسلامي آقاي احمدي نژاد نبود. البته جا دارد فضاها متفاوت شوند، اما فيلم هاي مثبت و خوب جشنواره به تعداد انگشتان يك دست مي رسيد."

 فضاي تعداد قابل توجهي از فيلم هاي جشنواره فجر براي مخاطب نامانوس بود و در شان شرايط حاكم برجامعه ما نبودند 
اين كارگردان سينما، با اشاره به فيلم هايي چون "زمستان است"، "هوو"، "باغ فردوس 5 بعد ازظهر"، "عصر جمعه" و "كافه ستاره" كه از فضاهاي زننده اي برخوردار بودند، گفت: " البته بايد اشاره كنم كه از مجموع 40 فيلمي كه در جشنواره فجر امسال به نمايش در آمد، من 17 فيلم را ديدم و مابقي داستان فيلم ها را مي دانستم، اما در مجموع فضاي اين فيلم هايي كه به آن اشاره كردم، براي مخاطب نامانوس بود و در شان شرايط حاكم برجامعه ما نبودند. البته فيلم هايي هم حضور داشتند كه قابل احترام بودند و توصيه مي كنم كه مخاطبان مي توانند اين فيلم ها را بينند و از آن لذت ببرنند. به عنوان نمونه فيلم هايي چون "وقتي همه خواب بودند"، "به نام پدر"، "شاهزاده ايراني" و "زاگرس" خوب بودند و به فيلم هايي چون "شب به خير فرمانده"، "چند مي گيري گريه كني؟"، "سفر به هيدالو" مي توان تخفيف داد و تماشا كرد."

جواد شمقدري ادامه داد: " با توجه به اين كه ما بيست وهفتمين سالگرد انقلاب اسلامي را سپري مي كنيم، اما جشنواره فيلم فجر در حوزه هاي اجرايي و خدمت رساني، در كل، مي توانست بهتر از اين باشد، اما در مديريت، هدايت و برنامه ريزي جشنواره امسال ناهماهنگي وجود داشت. همچنين نقص هايي هم در حوزه نشريه به چشم مي خورد، در حالي كه مي توانست حضور موثرتري داشته باشد. در مجموع بايد بپذيريم كه جشنواره فيلم فجر و سينماي ايران جايگاه خوبي دارد، بنابراين، انتظار مي رود كه فيلم هاي خوبي كه حاصل زحمات يك ساله سينماي ايران است در جشنواره فيلم فجر به نمايش در آيد و ما با افتخار از آن ياد كنيم."

وي به تنها نقطه قوت جشنواره فيلم فجر اشاره كرد و گفت: " به نظرم تنوع مضامين تنها اتفاق جديدي بود كه در جشنواره فيلم فجر امسال ديده مي شد. اگر ما از سال 77 تا سال 80 نگاهي به فيلم ها كنيم و تمام مضامين فيلم ها را دسته بندي كنيم، دو تا سه موضوع ديده مي شود، اما امسال تنوع مضامين داشتيم و به جهت توليد و كارگرداني كارهاي متفاوتي ديده شد، البته سينماي ايران بايد از كارهاي آپارتماني يا جشنواره اي كه توليدشان ساده است و ميزانسن ها و فضاها در داخل آپارتمان يا كوه و دشت مي گذرد، بايد فاصله بگيرد و وارد حوزه هاي ديگر شود. همچنين به لحاظ تكنيك و جذابيت هاي بصري بايد مشابه فيلم هاي هاليوود شود. البته فيلم هايي چون "چهارشنبه سوري" و "تقاطع" از تكنيك بالايي بهره برده بودند، حتي سينماي ما و كارگردانان ما اين قابليت را دارند."

 توليدات سينمايي ايران بايد از فضاهاي آپارتماني و ميزانسن هاي تكراري خارج شده و به لحاظ تكنيك و جذابيت، مشابه فيلم هاي هاليوود شود  
شمقدري در پاسخ به اين سوال كه به نظر شما دليل غيبت سينماي دفاع مقدس در جشنواره فيلم فجر چه بود، گفت: "ژانر دفاع مقدس جزو ژانرهايي بود كه جاي خالي آن در جشنواره احساس مي شد. البته شاهرگ سينماي دفاع مقدس چند سالي است كه زده شده است. حوزه دفاع مقدس نياز به برنامه ريزي و حمايت دارد. وقتي اين مسائل وجود دارد، مسلماً سرمايه گذار جلو نمي آيد. همچنين سينماي كودك و سينماي كمدي سالم، جزو ژانرهايي بودند كه در جشنواره امسال ديده نشدند. انقلاب فرهنگي ما در عرصه هاي مختلف بازتاب هاي جهاني گسترده اي داشته است. بنابراين توليدات سينماي ما به لحاظ تكنيك بايد مشابه توليدات هاليوود باشد تا در حوزه هاي بين المللي مورد توجه واقع شود، نه اين كه صرفاً نگاه خاصي به قشر يا طبقه خاصي از اجتماع باشد، ما توانمندي هاي بيشتر از اين داريم."

مشاور هنري رئيس جمهور، در پاسخ به اين سوال كه به نظر شما چرا بخش قابل توجهي از فيلم هاي امسال به مسائل و ناهنجاري هاي خانوادگي و اخلاقي پرداخته بود، گفت: " بله ، من هم با اين بحث كاملاً موافق هستم، چرا كه برخي از جهت گيري هاي فيلم هاي جشنواره امسال خاستگاه داخلي نداشت واحتمالاً از آن سوي مرزها هدايت شده بود. در واقع نيروهاي بيگانه تشخيص داده اند كه جوامع اسلامي بنيان هاي محكمي دارند و با انگيزه بالا حركت مي كنند. به عنوان نمونه در فرهنگ ما، خانواده از نهادهاي مهم محسوب مي شود و پايه هاي محكم خانواده منجر به استحكام و سلامتي جامعه اسلامي ما شده است. در مجموع، آنها هميشه سعي كرده اند كه به بنيان هاي خانواده در كشورهاي اسلامي هجوم بياورند و آن را ضعيف كنند، حتي ترويج فكر فمينيست هم با اين هدف وارد جامعه ما شده است تا خانواده ها را هدف بگيرند."

شمقدري گفت : "خيلي از فيلم هاي جشنواره امسال به شكل هاي مختلف، بدبيني، سوء ظن و بي اعتمادي را مطرح كرده است. من از مجموع 17 فيلمي كه ديدم، هفت تا از اين فيلم ها اين مسائل را مطرح مي كردند و تصويري كه از خانواده نشان مي دادند، خانواده هايي از هم پاشيده بود. در واقع اين مسائل از ديد چشمان بيدار كارگزاران فرهنگ نظام پنهان مانده است. همچنين برخي از فيلم ها پديده خودكشي را مطرح مي كردند. در مجموع پرداخت به اين مسائل مي تواند هشداري بزرگ باشد، چرا كه ريشه آن در داخل نيست و به خارج از ايران برمي گردد."

اين كارگردان در پاسخ به اين سوال كه حضور فيلمسازان جوان را در جشنواره فجر، چه طور ارزيابي مي كنيد، گفت: " پاسخ به اين سوال نياز به تحقيقات بيشتري دارد، اما حضور جوانان مي تواند نقطه قوتي باشد، از سوي ديگر وقتي دقيق تر نگاه مي كنيم جاي برخي از جوانان مستعد در اين جشنواره خالي بود، كساني كه مي توانستند آثارشان را در اين جشنواره ارائه دهند، اما به دلايلي نتوانستند."

   من با عنوان سينماي معناگرا مخالفم. ما سينماي ديني را داشتيم و نيازي نبود كه سينماي معناگرا را جايگزين سينماي ديني كنيم  
شمقدري در خصوص شركت برخي از آثار در بخش سينماي معناگرا گفت: "مدتي است كه عده اي عنوان جديدي چون سينماي معناگرا را مطرح كرده اند. من با اين نام مخالف هستم كه از سوي بنياد فارابي مطرح شده است، مگر تاكنون سينماي ايران خارج از معنا در حوزه فرهنگ و هنر كار كرده بود كه حالا قصد دارد فيلم هايي در اين ژانر بسازد؟ مگر سينماي ايران تاكنون رو به ابتذال و رذالت بوده؟ آيا ما جز نگاه معنايي، الهي و ارزش هاي معنوي كاري ساخته ايم؟ در مجموع احساس مي كنم كه اين تقسيم بندي صحيحي نبوده است. انقلاب ما معناگرا بوده و آثار فرهنگي وهنري هم به اين سو حركت كرده است."

وي با اشاره به اينكه ما سينماي ديني را داشتيم و نيازي نبود كه سينماي معناگرا را جايگزين سينماي ديني كنيم، گفت: "زماني كه عنوان سينماي ديني مطرح شود، مخاطب بدون شك انتظار ديدن مفاهيم الهي و توحيدي را دارد، اما با مطرح شدن سينماي معناگرا، اين حوزه را به عرصه هاي ديگر هدايت كردند و راه را براي تفكرات بيشتري كه متاثر از تفكرات گوناگون فكري، فلسفي و حتي بي مبنا است، باز كرده اند و به سادگي خيلي از مفاهيم و تفكرات نادرست به نام اين سينما وارد مي شوند كه اين مساله خطر بزرگي است."

کد خبر 292417

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha