خبرگزاری مهر – گروه استانها: همیشه شروع فصل پاییز همراه میشود با سرماخوردگیها و شیوع آنفولانزا که اکثر افراد را با مشکلات تنفسی مواجه میکند.
بیماریهای واگیردار این روزها شدت بیشتری میگیرد و اهمیت رعایت بهداشت عمومی دوچندان میشود. اما در میان با بازگشت حجاج به میهن از عربستانی که با مشکلات ناشی از کرونا (مرس) دستوپنجه نرم میکند نیز زنگ خطرها به صدا درمیآید.
امسال این خطر با توجه به وقوع حادثه منا و بستری شدن شماری از حجاج در بیمارستانهای عربستان شدت بیشتری گرفته و باید نکات بهداشتی از جانب حجاج و سایر افراد جامعه بهخوبی رعایت شود.
دیروز اولین گروه حاجیان کرمانی وارد استان شد و طی دو روز آینده مابقی مهمانان خانه خدا به کرمان بازخواهند گشت و افراد باید از هماکنون رعایت اصول بهداشتی را بهطور جد مدنظر قرار دهند.
خردادماه سال گذشته بود که با ابتلای پنج نفر به بیماری کرونا در کرمان نام این استان در کشور پیچید و درنهایت نیز «مرس» جان دو نفر از آنها را گرفت و در واقع با این رویداد کرمان در این خصوص تجارب مفیدی را کسب کرد و به نوعی به مرجع عملی مقابله با این بیماری تبدیل شد.
توصیههایی که در خصوص جلوگیری از بروز کرونا ویروس ارائه میشود بسیار ساده و قابلاجراست و تنها پشتوانهای که نیاز دارد عزم عمومی برای مقابله با این ویروس کشنده است. حجاج، خانوادههای حجاج و کارکنان حوزه بهداشت و درمان بهویژه کادر بیمارستانها گروههایی هستند که بیشترین احتمال ابتلای آنها به مرس وجود دارد.
هیچ موردی از بیماری کرونا در بین حجاج دیده نشده است
رئیس سازمان حج و زیارت استان کرمان در گفتگو با مهر با اشاره به آغاز بازگشت حجاج میگوید: تاکنون هیچ موردی از بیماری کرونا یا بیماری واگیردار دیگری در بین حجاج مشاهده نشده است اما افراد باید رعایت بهداشت فردی و عمومی را موردتوجه ویژه قرار دهند.
روحالله پور شعبان با تأکید بر لزوم رعایت موارد بهداشتی توسط حجاج و مستقبلین ادامه میدهد: خانوادههای حجاج از ذبح دام در مسیر فرودگاه تا منزل خودداری کنند چراکه با خشک شدن خون باقیمانده بر روی زمین و عبور وسایل نقلیه ذرات آن در هوا پراکندهشده و توسط افراد استشمام میشود.
وی تأکید میکند که با توجه به اینکه این امر میتواند باعث بروز بیماریهای متعددی شود مردم باید از ذبح دام در اماکن عمومی خودداری کنند.
شتر، خفاش و سگ ازجمله متهمان انتقال ویروس مرس به انسان هستند، گرچه هنوز این عاملان ازنظر علمی در هالهای از ابهام قرار دارند، اما وقتی پای سلامت افراد جامعه در میان باشد باید حتی احتمالات را نیز جدی گرفته و تا قطعی شدن نظرات دانشمندان از خطرهای احتمالی نیز پیشگیری کرد.
با توجه به شیوع مصرف گوشت و شیر شتر در کشور و بالطبع استان کرمان این خطر جدیتر و اهمیت بررسی سلامت این دام دوچندان میشود.
در این میان قاچاق دام نیز عاملی میشود برای تشدید این شرایط؛ چراکه افرادی سودجو بدون در نظر گرفتن شرایط بهداشتی و سلامت دام اقدام به جابجایی غیرقانونی دامها میکنند که این امر سبب شیوع بیماریها میشود.
رد پای آلودگی در شترهای پاکستان
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان در گفتگو با مهر از کاهش آمار قاچاق دام در کرمان خبر میدهد و میگوید: در سال گذشته تعداد شترهای غیرمجاز بومی ۱۹۳ نفر و غیرمجاز غیربومی ۱۰۶ نفر بوده است.
وی افزود: همچنین در شش ماه نخست سال جاری نیز ۱۴۴ نفر شتر غیرمجاز بومی و ۴۱ نفر شتر غیربومی غیرمجاز در استان کرمان داشتیم.
حسین رشیدی ادامه میدهد: دامهای قاچاق بعد از شناسایی به مراجع قضایی معرفیشده و حکم قاطع در خصوص آنها صادرشده است.
رشیدی از شتر بهعنوان یکی از مظنونین انتقال ویروس کرونا به انسان نام میبرد و میافزاید: البته منابع علمی بهصورت صد در صد تأییدکننده این مطلب نیستند.
وی از پایش شترها در استان کرمان خبر میدهد و میگوید: کرونا ویروس بیماری مشترک بین انسان و دام بوده و عامل آن نوعی ویروس خطرناک است که باعث بروز مشکلات تنفسی در انسان میشود.
رشیدی تصریح میکند: کانونهایی از بیماری کرونا در عربستان دیدهشده و با توجه به حضور حاجیان زخمی در بیمارستانهای این کشور، امکان درگیری آنها با بیماری کرونا وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه رد پای آلودگی در شترهای پاکستان دیدهشده است، ادامه میدهد: متأسفانه امکان قاچاق شتر از مرزهای شرقی کشور بهویژه پاکستان به داخل ایران وجود دارد و برای مقابله با این مسئله امکاناتی در استان ایجادشده است.
امکان تشخیص کرونا در آزمایشگاه کرمان
رشیدی از وجود یک آزمایشگاه مجهز در کرمان خبر میدهد و میافزاید: این مکان بهغیراز تهران تنها آزمایشگاهی است که در آن با انجام آزمایشها مولکولی امکان شناسایی بیماری کرونا وجود دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان ارسال نمونه از سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان، فارس، اصفهان، خراسان و خوزستان به این آزمایشگاه برای تشخیص بیماری کرونا را مورداشاره قرار میدهد و میگوید: تقاضا برای مصرف گوشت شتر در استان کرمان بهویژه شهرستانهای رفسنجان، کرمان و سیرجان افزایش پیداکرده که بر این اساس ابتدا شترها توسط دامپزشکی آزمایششده و سپس اجازه کشتار داده میشود.
تبدیل درس آموختههای کرمان به دستورالعملهای کشوری
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار میدارد: کرونا ویروس در منطقه ما در کشورهای عربی و عربستان وجود دارد. در سال گذشته کرمان تنها استانی بود که در کشور درگیر این بیماری شد و البته این امر باعث شد که کرمان در این زمینه توانمند شود.
دکتر مهدی شفیعی ادامه میدهد: در حال حاضر بسیاری از کارهایی که در سطح کشور انجام میشود درس آموختههای سال گذشته کرمان است و نتیجه کار ما امروز به دستورالعملهای کشوری تبدیلشده است.
وی با اشاره به اینکه پیشبینیهای لازم در خصوص بیماری کرونا در کشور انجامشده است، میافزاید: عربستان تمهیداتی برای عدم خروج ویروس کرونا از بیمارستانها در نظر گرفته بود و حتی تمامی کارکنان درمانی و بهداشتی بیمارستانهای این کشور حق شرکت در مراسم حج را نداشتند.
شفیعی میگوید: متأسفانه در پی حادثه منا و بستری شدن مجروحین در بیمارستانهای عربستان، تعداد زیادی از مجروحین با کارکنان پزشکی عربستان در تماس بودند بنابراین احتمال مواجه ویروس کرونا با حجاج در بیمارستانهای عربستان وجود دارد اما برای مشخص شدن آلودگی افراد باید تا سپری شدن دوره کمون بیماری دو تا ۱۴ روز صبر کرد.
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از تشکیل کمیته دانشگاهی در این خصوص خبر داده و میافزاید: دستورالعملها در خصوص پیشگیری از این بیماری به بیمارستانهای استان کرمان ابلاغشده است.
اختصاص آمبولانسهای ویژه برای افراد علامت دار
وی از سطحبندی بیمارستانهای دانشگاه و استان خبر میدهد و میگوید: اگر فردی با علائم تنفسی به بیمارستانهای استان مراجعه کند در صورت نیاز بستری میشود و حتی نیاز به ایزوله شدن نبوده و در یک اتاق تک نفره از بیمار مراقبت میشود.
شفیعی ابراز میدارد: بعد از حصول نتایج آزمایش و نیاز بیماران به خدمات تخصصی موجود در بیمارستان افضلی پور برای اعزام بیمار به آن بیمارستان اقدام میشود. همچنین آمبولانسهای خاصی برای این منظور مجهز شدهاند و کدهای خاصی برای این بیماران تنفسی تعریفشده است.
وی از آموزش کامل کارکنان حوزه بهداشت و درمان خبر داده و میافزاید: تنها نگرانی در خصوص انتقال بیماری از طریق حجاج به اطرافیان است. توصیه میشود حجاج سعی کنند در ۱۴ روز اول بازگشت کمترین تماس را با اطرافیان داشته باشند.
لزوم مراجعه سریع حجاج علامتدار به مراکز درمانی
شفیعی توصیه میکند: حجاج در صورت مواجه با علائمی نظیر تب و سرفه اقدام به خوددرمانی نکرده و حتماً به یک مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند تا امکان ابتلا به ویروس مرس در آنها بررسی شود و در صورت نیاز مداخله درمانی برای آنها صورت گیرد.
وی میگوید: در سال گذشته بیماری کرونا در اردیبهشتماه تا اواسط تیرماه در کرمان بروز پیدا کرد که همزمان با فصل سرماخوردگیها و آنفولانزا نبود اما امسال احتمال شیوع این بیماری با فصل سرما و شیوع انواع عفونتهای تنفسی، آنفولانزا و سرماخوردگی همزمانشده است و احتمال اینکه در این زمان شاهد موارد زیادی عفونتهای حاد تنفسی باشیم زیاد است.
شفیعی تأکید میکند: نباید نگرانی در خصوص کرونا در جامعه زیاد شود و با کوچکترین علامت به این بیماری مشکوک شویم چراکه ویروس کرونا در جامعه عمومی بهراحتی پخش نمیشود مگر اینکه شواهدی نظیر تماس بیمار با حجاج یا افراد مشکوک وجود داشته باشد.
وی راههای انتقال ویروس مرس را تماس مستقیم با فرد مبتلا یا اشیائی که بهوسیله فرد بیمار آلودهشده است، دست دادن و روبوسی دانسته و در ادامه میگوید: استفاده از شیر شتر آلودهکننده است و افراد باید حتماً محصولات شتر را بعد از حرارت دادن کامل و شیر شتر را نیز بهصورت پاستوریزه مصرف کنند.
شفیعی گفت: خودداری از تماس مستقیم با فرد علامتدار، شستشوی مرتب دستها، استفاده از دستمال، دست یا آستین پیراهن برای جلوگیری از انتشار ذرات ناشی از عطسه و سرفه، استفاده از ماسک جراحی برای مردم عادی و ماسک N۹۵ برای کادر درمانی ازجمله راههای پیشگیری از بروز کروناست.
به گزارش خبرنگار مهر، مردم کرمان بیش از ساکنین سایر مناطق کشور با بیماری کرونا آشنا بوده و آن را از نزدیک حس کردهاند اما در کنار همه احتمالات موجود تنها باید کمی هوشیارانه عمل کرد و با رعایت اصول بهداشتی ذکرشده این ویروس قاتل را از صحنه روزگار محو کرد و از این رو نباید در این خصوص این بیماری نگرانی کاذب در جامعه ایجاد شود بلکه باید با دیدگاهی صحیح و اصولی آماده مقابله با آن باشیم.
خبرنگار: اسما محمودی
نظر شما