حذف بودجه متمركز وزارت علوم بر خلاف مصوبات دولت
دكتر "حميد رضا رازقي" در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در خصوص 3 درصد بودجه متمركز وزرات علوم افزود : اين 3 درصد در هيات دولت تصويب شده اما در لايحه بودجه سازمان مديريت به دلايلي نامشخص كنار گذاشته شده است. در حال حاضر اين موضوع در كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس به تصويب رسيده و در صوتي كه در كميسيسون تلفيق به تصويب برسد، عملياتي مي شود.
كاهش بودجه هاي پژوهشي كشور
"رازقي" با اشاره به بودجه تخصيص يافته به پژوهش در كشور خاطر نشان كرد: كل بودجه پژوهش كشور در سال 84 براي تمامي دستگاه ها 1هزار و 64 ميليارد تومان بوده كه در سال 85 به 900 ميليارد تومان كاهش يافته و معادل 45 صدم توليد ناخالص ملي است. اين در حالي است كه طبق برنامه بايد حداقل 25/1 درصد توليد ناخالص ملي به پژوهش اختصاص مي يافت.
آنچه به تصويب مي رسد هم پرداخت نمي شود
وي اضافه كرد: هميشه هر چه به تصويب مي رسد، عملياتي نمي شود. به عنوان مثال همان اعتبار يك هزار و 64 ميليارد توماني كه به تصويب رسيده نيز به دستگاه ها پرداخت نشده و كمتر از يك سوم آن تخصيص داده شده است.
معاون طرح و توسعه وزارت علوم در خصوص دلايل كمبود بودجه هاي پژوهشي تخصيص يافته به پژوهش كل كشور تصريح كرد: سازمان مديريت راضي كننده نبودن خروجي پژوهش در كشور را مطرح مي كند.
وي اضافه كرد: بايد بين پژوهش هاي بنيادي و كاربردي تمايز قائل شد و در مورد تحقيقات كاربردي خروجي هاي مورد انتظار را تعريف كرد. راه حل مسئله، پاك كردن صورت مسئله و حذف بودجه هاي پژوهشي يا كاهش آنها نيست. بهتر است روشهاي نظارتي و كنترلي صحيح بر امر پژوهش در كشور اعمال شود.
بودجه نزديك به صفر درصدي شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري
"رازقي" به شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري اشاره كرد و گفت: عدم تشكيل جلسات شورا به جابجايي دولت بازمي گردد. البته سازمان مديريت براي اين شورا نيز بودجه اي نزديك به صفر در نظر گرفته است.
وي اضافه كرد: اين شورا و دبيرخانه آن كه در وزارت علوم مستقر هستند بايد امكان حمايت و تشويق از پژوهش هاي بنيادي و نيز كاربردي كه داراي خروجي هاي مناسب و تعريف شده هستند داشته باشد. در صورتي كه هيچ امكاني براي اعمال نظارت و جهت دهي در امر پژوهش در اختيار اين شورا نباشد عملا امكان اثر گذاري از آن سلب مي شود.
كاهش نسبت بودجه هاي عمراني وزارت علوم نسبت به بودجه هاي عمراني كل كشور
معاون طرح و توسعه وزارت علوم در خصوص طرح هاي عمراني آموزش عالي در سال آينده گفت: طرح هاي عمراني سال 85 وزارت علوم نسبت به سال گذشته 23 درصد رشد داشته اما كل بودجه هاي عمراني كشور در سال 85 نسبت به سال گذشته 64درصد افزايش داشته است. كمبود رشد بودجه عمراني اين وزارتخانه نسبت به كل كشور، قابل توجيه و منطقي نيست.
وي اظهار داشت: در سال 83 اعتبارات عمراني وزارت علوم نسبت به كل كشور 25/3 درصد بوده است اين درصد در سال 84 به 95/1 درصد و در لايحه بودجه سال 85 به 86/1 درصد كاهش يافته و با افت مواجه بوده است.
"رازقي" با بيان اين كه تملك دارايي از احداث و تعمير تشكيل شده است، افزود: در دانشگاه هاي بزرگ و قديمي هزينه تعميرات بيشتر و در دانشگاه هاي كوچك و تازه تأسيس هزينه احداث بالا است. كل احداث، خريد تجهيزات و تعميرات دانشگاه ها در سال 84 معادل 193 ميليارد تومان بوده است و سال 85 به 238 ميليارد تومان افزايش يافته كه به هيچ عنوان كافي نيست و در مقابل رقم كل بودجه عمراني كشور ناچيز است.
براي رفع مشكلات عمراني دانشگاه ها 3000 ميليارد تومان بودجه لازم است
معاون طرح و توسعه وزارت علوم تأكيد كرد: بايد مبلغي معادل 3000 ميليارد تومان را براي هزينه هاي عمراني دانشگاه ها در نظر گرفت و مشكلات عمراني دانشگاه ها را برطرف كرد. با اين مبلغ هم احداث و تجهيز آزمايشگاه ها و هم تعميرات دانشگاه ها انجام مي شود.
آموزش عالي به دليل بازدهي در درازمدت مغفول مانده است
وي اضافه كرد: دولت و مجلس براي 6 ماهه دوم سال 84، دو هزار و 300 ميليارد تومان را به يارانه بنزين اختصاص مي دهد اما چون تا كنون سابقه نداشته براي دانشگاه ها 3000 ميليارد تومان اعتبار عمراني اختصاص داده شود، در صورتي كه اين واقعيت مطرح شود، به آن بي توجهي مي شود و تعجب برخي را بر مي انگيزد.
"رازقي" آموزش عالي را بهترين مكان براي سرمايه گذاري دانست و گفت: با توجه به اين كه در حال حاضر صندوق ذخيره ارزي از وضعيت خوبي برخوردار است بهترين استفاده از آن، سرمايه گذاري هاي زيربنايي است كه از اهم آن سرمايه گذاري در بخش آموزش عالي به شمار مي آيد. با سرمايه گذاري در اين بخش مي توان به زودي نه تنها به نيازهاي داخلي پاسخ داد، بلكه كل كشورهاي منطقه را از خدمات آموزش عالي بهره مند كرد و از اين طريق به درآمدزايي نيز رسيد. اين در حالي است كه دركشور ما آموزش عالي به دليل بازدهي در درازمدت مغفول مانده است.
نظر شما