به گزارش خبرنگار مهر، حسن عرفتی شامگاه سهشنبه در همایش تحولات «جمعیت کشور ،فرصتها و تهدیدها»، افزود: با توجه به شرایط دنیای امروز، موضوع ثبات جمعیتی با نرخ باروری در حد جایگزینی، ضروری است.
وی بابیان اینکه مدلهای سنی جمعیت در کشورهای مختلف جهان متفاوت از سه الگوی کلی تبعیت میکند، اظهار داشت: گروه نخست کشورهای عقبمانده هستند که پایه توسعهای ندارند و از یکپایه هرمی مشخص تبعیت میکنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه بابیان اینکه در گروه دوم کشورهای توسعهیافته قرار دارند که هرم آنها به شکل استوانه نزدیک است عنوان کرد: در این کشورها نوزادی که متولد میشود امنیت را در کنار خود دارد که میتواند در جامعه رشد کند و پویایی داشته و سپس بهعنوان یک سالمند پویا جامعه نقشآفرین باشد.
حسین عرفانی به هرم سنی کشورهای درحالتوسعه هم اشاره کرد و بیان داشت: در این گروه کشورها هرم سنی از هیجانات تبعیت میکند و ناشی از افراطوتفریط است که متأسفانه در دهه گذشته در کشور از چنین الگویی تبعیت شده است لذا این هرم سنی این کشورها خمرهای شکل است.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه همه انسانها نسبت به چیزی که علم ندارند دشمنی میورزند، گفت: ریشه همه دشمنیها و جنگها به دلیل ناآگاهی است.
حسین عرفانی بابیان اینکه در بحث مدیریت برنامههای جمعیتی در دهههای گذشته وزارت بهداشت هیچگاه بر فرزند آوری مطلق کم یا زیاد تأکید نکرده است، افزود: بلکه سیاستها و برنامههای این وزارت بر پایه فرزند آوری با برنامه، منظم و سالم بوده و هست.
وی با اشاره به اینکه در سال ۶۵ نرخ باروری کشور به ۶.۸ درصد رسیده بود و با رشد ۳.۹ درصدی جمعیت روبهرو بودیم، اظهار داشت: در این راستا عقل حکم میکرد که برای رشد بیشازحد جمعیت از برنامههای کنترلی استفاده کنیم.
حسین عرفانی بابیان اینکه در دهه ۸۰ نرخ باروری کشور به ۲.۱ درصد که باید هوشمندانه عمل میکردیم، گفت: بنا به دلایلی متأسفانه به این موضوع توجه نشد و اگر بخواهیم مجدد رفتار افراطی و تفریطی پیش گیریم جامعه با معضلاتی مواجه خواهد شد که جای جبران نخواهد داشت.
وی بابیان اینکه بر اساس پیشبینیها در دهههای آینده قدرت در دست به کشورهای با جمعیت بالا نظیر چین و هندوستان خواهد بود، افزود: در این راستا کشورهایی توسعه خواهند یافت که جمعیت بالایی داشته باشند و بتوانند تصمیمات نهایی را به اجرا درآورند.
این مسئول به سیاستهای جمعیتی مقام معظم رهبری اشاره کرد و اظهار داشت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اساس رسالت و وظیفه خود در خصوص اجرای این رهنمودها با استفاده از برنامههای کارشناسی شده در حوزه سلامت باروری بهموازات اجرای طرح تحول نظام سلامت، نسبت به تدوین برنامه باروری سالم، اقدام کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ، عنوان کرد: برنامههای راهبردی افزایش نرخ باروری کلی استان همدان پس از تأیید توسط دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها و دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت در جلسههای شورای ثبت وقایع حیاتی استان، کارگروههای امور اجتماعی و سلامت و امنیت غذایی استان طرح و پس از دریافت مصوبه، در صحن شورای فرهنگ عمومی استان به تصویب رسید.
حسین عرفانی گفت: هدف کلی برنامه، افزایش شاخص نرخ باروری کلی تا حد جایگزینی ۲.۱ درصد است که در حال حاضر این رقم ۱.۸ تا ۱.۹ درصد است.
وی با تأکید بااینکه این موضوع باید بهگونهای مدیریت شود که افزایش نرخ باروری کلی از میزان توزیع نرمال آماری در جامعه تبعیت کند، افزود: افزایش نرخ باروری باید متضمن سلامت مادر، نوزاد و شرایط تربیتی فرزندان باشد.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه اظهار داشت: با نگاه به دنیای توسعهیافته امروز متوجه میشویم که هیچگاه از افزایش جمعیت صحبت نشده است بلکه صحبت از پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت است که مقام معظم رهبری نیز بر این مهم تأکیددارند.
حسین عرفانی بابیان اینکه برای تحقق سیاستهای جمعیتی مقام معظم رهبری و رسیدن به نرخ باروری ۲.۱ درصد باید تلاش کنیم ۱۰ درصد سن ازدواج ۱۰ درصد نرخ طلاق و همچنین نرخ ناباروری را در جامعه کاهش دهیم.
وی یادآور شد: باید شرایطی را در جامعه فراهم کنیم که زوجهای نابارور با کمترین هزینه و با تحت پوشش بیمه قرار گرفتن ناباروری خود را درمان کنند.
حسین عرفانی بابیان اینکه سالانه نزدیک به یکمیلیون نفر به جمعیت کشور اضافه میشود گفت: با این روند در آینده جمعیت ما به ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیون نفر خواهد رسید اما اگر نرخ جانشینی جمعیت کشور از ۲.۱ درصد پایینتر باشد این امر محقق نخواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه متأسفانه برخی از مجامع صحبتهای غیر کارشناسی و نگاه افراط وتفریطی به موضوع افزایش نرخ باروری کشور دارند، افزود: همین امر موجب بروز تبعات منفی در جامعه میشود.
نظر شما