به گزارش خبرنگار مهر، دبیر علمی همایش جایگاه فارس در زبان و ادبیات عربی صبح چهارشنبه در مراسم افتتاحیه همایش، اظهار داشت: در دوره ای از تاریخ اسلامی زبان عربی زبان علمی کشور بود و در همان زمان نویسندگان بزرگی در فارس همه یا قسمتی از آثار خود را به زبان عربی نوشتند و به همین دلیل این نیاز حس می شد که بررسی برای شناخت این افراد انجام شود.
حسین کیانی افزود: این همایش مقدمه ای برای یک همایش بین المللی در همین زمینه خواهد بود.
وی تبیین جایگاه فارس در زبان و ادبیات عربی، فراهم آوردن شرایط ایجاد قطب مطالعات زبان و ادبیات عربی در دانشگاه شیراز و تاسیس مجله ای درباره زبان وادبیات عربی با همکاری انجمن ایرانی زبان عربی را از جمله اهداف برگزاری همایش ذکر کرد.
دبیر علمی همایش جایگاه فارس در زبان و ادبیات عربی درباره زمان بندی همایش، گفت: نیمه بهمن ۹۳ اعلام فراخوان، ۱۵ اردیبهشت مهلت ارسال چکیده و ۱۵ شهریور زمان اعلام نتایج داوری بود و همایش نیز امروز و فردا به مدت دو روز در شیراز برگزار می شود.
کیانی یادآور شد: ۲۰۰ چکیده توسط دبیرخانه دریافت شد که پس از داوری ۱۳۰ چکیده پذیرفته شدند، از بین ۱۰۰ اصل مقالات نیز در نهایت ۷۷ مقاله مورد تایید کمیته داوری قرار گرفت.
وی گفت: از بین آثار ارسالی سیبویه ۱۰ مقاله، سعدی ۱۰ مقاله، فیروزآبادی ۶ مقاله، ابن درستویه چهار مقاله، حلاج ۲ مقاله، ابن المقفع ۲ مقاله وحافظ یک مقاله را به خود اختصاص داده است.
دبیر علمی همایش جایگاه فارس در زبان و ادبیات عربی ادامه داد: از نظر موضوعات مقالات نیز ۲۴ مورد مربوط به دیوان های شعر، ۱۹ مورد درباره نحو و بلاغت، ۱۴ مورد درباره زبان شناسی و مابقی در سایر موضوعات بوده است.
کیانی بیان کرد: با همکاری بنیاد فارس شناسی مجموعه مقالات پذیرفته شده همایش در قالب یک کتاب به چاپ رسیده اند.
مشاور ریاست دانشگاه شیراز نیز در این جلسه به نیابت از رئیس دانشگاه پیام وی درباره همایش را بیان کرد و گفت: فارس نقش عمده ای را در حفظ و نشر زبان عربی داشته است و برگزاری این همایش می تواند به شناخت دانشمندان این خطه در زبان عربی کمک کند.
ابراهیم گشتاسبی افزود: این همایش برای عرب زبانانی نیز که علاقه مند به تمدن اسلامی هستند و مایلند تا نقش غیر عرب ها در تمدن اسلامی بدانند، مفید خواهد بود.
وی تصریح کرد: باید زمینه فراهم شود تا این همایش در آینده به شکل بین المللی و در سطح کشورهای خاورمیانه و شاخ آفریقا برگزار شود.
به گزارش مهر، در بخش سخنرانی علمی نیز دکتر آذرتاش آذرنوش درباره وضعیت زبان عربی و فارسی در شیراز تا قرن ششم، و دکتر محمد علی آذرشب درباره نقش فارس در گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی به سخنرانی پرداختند.
نظر شما