خبرگزاری مهر-گروه استانها: ۲۷مردادماه سال گذشته، زلزلهای به بزرگی ۶.۲ در مقیاس امواج درونی زمین(ریشتر) جنوب استان ایلام و با مرکزیت کانون زلزله، «مورموری» را لرزاند و خرابیهای بسیاری به وجود آورد.
از همان دقایق اولیه زلزله، نیروهای امدادی از مرکز شهرستان و دیگر شهرستانهای استان و همچنین استانهای همجوار به کمک مجروحان و زلزلهزدگان شتافتند.
با توجه بهپیش لرزههای زلزله در روز قبل و اطلاعرسانی رسانههای گروهی به مردم، خوشبختانه در زمان وقوع زلزله آسیب جانی وارد نشد اما منازل و اماکن بسیاری از شهرستان بهطورجدی آسیب دیدند.
با شروع ساختوسازها در مناطق زلزلهزده استان که شامل سه شهرستان آبدانان، دهلران و دره شهر بود تسهیلات فاز اول اعتبارات زلزله با توجه به روند ساختوسازها توسط مردم، توزیع شد و حال پس از گذشت یک سال و دو ماه از این اتفاق و پس از پرداخت تسهیلات فاز اول ساختوساز منازل مسکونی به مردم، فاز دوم پرداخت تسهیلات به مناطق زلزلهزده استان ایلام آغازشده اما تسهیلات فاز دوم نسبت به تسهیلات فاز اول تفاوتهایی دارد.
شهرداری آبدانان پروانه ساخت صادر نمیکند
سید احمد حسینی از شهروندان آبدانانی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به امتناع شهرداری آبدانان از صدور پروانه ساخت برای منازل آسیبدیده از زلزله، گفت: در مرحله اول پرداخت تسهیلات به منازل مسکونی آسیبدیده از زلزله سال گذشته، شهرداری بدون دریافت وجه از مردم پروانه ساخت منازل مسکونی را صادر میکرد و مقررشده بود هزینه این پروانههای ساخت را دولت به شهرداریها بپردازد اما الآن که مرحله دوم پرداخت تسهیلات زلزله شروعشده، شهرداری از صدور پروانه ساخت امتناع میکند.
وی افزود: بنیاد مسکن میگوید شهرداری موظف است که پروانه ساخت را صادر کند و در نهایت هزینه صدور پروانه ساخت توسط دولت پرداخت میشود اما وقتی به شهرداری مراجعه میکنیم، هیچگونه پروانه ساختی صادر نمیشود و میگویند دولت باید حق صدور پروانههای ساخت مرحله اول را بپردازد تا ما هم برای مرحله دوم پروانه ساخت را صادر کنیم.
رضا خشنود یکی دیگر از شهروندان آبدانانی دراینباره به خبرنگار مهر گفت: تمام کسانی که خانههای خود را تخریب کرده و از طرف بنیاد مسکن به شهرداری آبدانان معرفیشدهاند متأسفانه از عملکرد شهرداری در خصوص صادر نکردن پروانه ساخت ناراضی هستند و وقتی به شهرداری مراجعه میکنیم میگویند پروانه ساخت صادر نمیکنیم و همین باعث سرگردانی مردم بین شهرداری و بنیاد مسکن شده است.
وی افزود: در سه شهرستان زلزلهزده و بخشها و روستاهای تابعه شهر آبدانان مشکل صدور پروانه ساخت توسط شهرداریها وجود ندارد و فقط شهرداری آبدانان از صدور پروانه ساخت امتناع میکند.
سقف تسهیلات فاز دوم زلزله کاهشیافت
عبدالرضا سلیمانی یکی از شهروندان آبدانانی بابیان اینکه سقف تسهیلات احداثی زلزله در فاز دوم کاهشیافته است، گفت: در مرحله اول تسهیلات زلزله برای هر واحد احداثی درمجموع مبلغ ۳۵۰ میلیون ریال اعطاء میشد اما در مرحله دوم، این مقدار کاهشیافته و درمجموع برای هر واحد احداثی مبلغ ۲۵۰ میلیون ریال واریز میشود که با این تسهیلات کم و گرانی مصالح ساختمانی، بههیچوجه نمیتوان حتی کارهای سفتکاری یک واحد مسکونی را انجام داد چه برسد به اینکه کسی بخواهد خانهای را هم بهطور کامل بسازد.
وی افزود: با توجه به اینکه بعضی از متقاضیان دریافت تسهیلات زلزله که خانههایشان هم بهشدت آسیبدیده و از مرحله اول بازماندهاند چه دلیلی دارد که در مرحله دوم تسهیلات کمتری به آنان پرداخت شود.
در فاز دوم اعتبارات زلزله، تعمیرات جایی ندارد
محمد دارابی دیگر شهروند آبدانانی در خصوص مشکلات فاز دوم اعتبارات زلزله گفت: در فاز اول تسهیلات زلزله، منازلی که نیاز به تعمیرات داشتند تسهیلات زلزله دریافت کردند اما در فاز دوم اعتبارات زلزله، تعمیرات جایی ندارد و منازل افرادی که براثر زلزله آسیبدیده و نیاز به تعمیر دارند، همچنان در بلاتکلیفی هستند.
وی اظهار کرد: چه فرقی بین منازلی که فاز اول نیاز به تعمیر داشتهاند و منازلی که در فاز دوم نیاز به تعمیرات دارند وجود دارد که در فاز اول تسهیلات تعمیرات وجود داشت اما در فاز دوم این تسهیلات وجود ندارد.
تاکنون بیش از یک هزار واحد احداثی پایان کار را دریافت کردهاند
فرماندار آبدانان به خبرنگار مهر گفت: در فاز اول اعتبارات زلزله، یک هزار و ۶۵۷ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال برای اعطای تسهیلات ساختوساز و تعمیرات، ۴۷۰ میلیارد ریال برای تسهیلات معیشتی و بلاعوض و ۱۸۰ میلیارد ریال برای اماکن اداری و هزینهای، تخصیص و صرف شده است.
مجید عسگری افزود: درمجموع و در فاز اول اعتبارات مناطق زلزلهزده تعداد دو هزار و ۵۵۲ واحد در سطح شهرستان بهعنوان احداثی و تعداد هفت هزار واحد بهعنوان تعمیراتی از نوع اول و دوم و سوم شروع شد که تاکنون بیش از یک هزار واحد احداثی پایان کار را دریافت کردهاند.
کاهش تسهیلات جبران می شود
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان آبدانان به خبرنگار مهر گفت: در فاز اول اعتبارات زلزله، برای هر واحد احداثی مبلغ ۲۵۰ میلیون ریال تسهیلات و ۵۰ میلیون ریال تسهیلات بلاعوض و همچنین ۴۸ میلیون ریال تسهیلات معیشتی پرداخت میشد که درمجموع برای هر واحد مسکونی احداثی مبلغ ۳۵۰ میلیون ریال اعطاء میشد اما در اعتبارات فاز دوم و پس از تخصیص آن، برای هر واحد مسکونی ۲۰۰ میلیون ریال تسهیلات و ۵۰ میلیون ریال بهصورت بلاعوض پرداخت میشود که درمجموع برای هر واحد احداثی مبلغ ۲۵۰ میلیون ریال از اعتبارات زلزله اعطاء میشود.
برای تسریع در صدور پروانه ساخت با شهرداری آبدانان مکاتبه کردیم اما شهرداری آبدانان در جواب مکاتبهها ذکر کرده است تا زمانی که حق صدور پروانههای ساخت مرحله اول پرداخت نشود هیچگونه پروانه ساختی در مرحله دوم صادر نمیشودمحمد خدامرادی بابیان اینکه تسهیلات احداثی فاز دوم زلزله نسبت به فاز اول کاهشیافته است، افزود: برای هر واحد احداثی در فاز دوم نسبت به فاز اول، مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال اعتبار کمتری در نظر گرفتهشده است که درصدد جبران این مبلغ هستیم تا کسانی که قصد تخریب و احداث منازل مسکونی رادارند همانند مرحله اول اعتبارات زلزله، مبلغ ۳۵۰ میلیون ریال دریافت کنند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون تعداد ۲۰۰ پرونده برای صدور کروکی و پروانه ساخت به شهرداری آبدانان معرفیشده است، اظهار کرد: برای تسریع در صدور پروانه ساخت با شهرداری آبدانان مکاتبه کردیم اما شهرداری آبدانان در جواب مکاتبههای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی این شهرستان ذکر کرده است تا زمانی که حق صدور پروانههای ساخت مرحله اول پرداخت نشود هیچگونه پروانه ساختی در مرحله دوم صادر نمیشود.
وی همچنین گفت: در مرحله دوم پرداخت اعتبارات زلزله، در سطح شهرستان تعداد ۸۰۰ واحد احداثی و حدود دو هزار واحد تعمیری نیاز به تسهیلات دارند.
خدامرادی بابیان اینکه تعداد ۳۰۰ واحد احداثی در شهر آبدانان و ۵۰۰ واحد احداثی دیگر در بخشها و روستاهای تابعه شهرستان آبدانان در مرحله دوم نیازمند تسهیلات احداثی هستند، افزود: حدود دو هزار واحد مسکونی نیاز به تعمیرات دارند اما هنوز هیچگونه ابلاغیهای صادر نشده و با توجه به پیگیری مسئولان استانی و شهرستانی و نیاز به پرداخت تسهیلات تعمیری، بهمحض ابلاغ اعتبار و یا دستورالعمل پرداخت تسهیلات تعمیرات به واحدهای مسکونی مناطق زلزلهزده، در سریعترین زمان ممکن تسهیلات تعمیری پرداخت میشود.
سازمان مدیریت بحران کشور هنوز هزینه های صدور پروانه را پرداخت نکرده است
شهردار آبدانان نیز در خصوص صادر نکردن پروانه ساخت توسط این شهرداری به خبرنگار مهر گفت: شهرداری نهادی خودگردان است و میبایست هزینههای جاری خود را از طریق صدور پروانههای ساخت تأمین کند، لذا با توجه به تقبل پرداخت هزینه پروانه ساختمانهای آسیبدیده از زلزله سال گذشته توسط مدیریت بحران کشور باید هزینههای صدور پروانه ساخت مرحله اول پرداخت شود اما تاکنون پرداختنشده است.
علی پور ساعدی گفت: تاکنون تعداد ۴۵۰ پروانه ساخت توسط شهرداری آبدانان صادرشده و مبلغ ۱۵ میلیارد ریال نیز بهعنوان تخفیف عوارض در نظر گرفتهشده اما این هزینهها از طرف مدیریت بحران به این شهرداری پرداختنشده و ارائه کروکی و پروانه ساختمانی برای متقاضیان تسهیلات زلزله منوط به پرداخت بدهیهای قبلی صدور پروانه ساخت است.
حداقل نیمی از طلب شهرداریها پرداخت میشود
مدیرکل بحران استان ایلام نیز در اینباره به خبرنگار مهر گفت: پس از اختصاص اعتبارات مرحله دوم زلزله به استان، سهمی از این اعتبارات برای پرداخت هزینههای صدور پروانههای ساختمانی توسط شهرداریها در هر دو مرحله در نظر گرفتهشده است.
احمد کرمی گفت: در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران نیز در این موردبحث و مقرر شد تا پایان هفته جاری، حداقل نیمی از طلب شهرداریها پرداخت میشود و مردم نگران صدور پروانه ساخت نباشند.
بنابراین گزارش به نظر میرسد بازسازی واحدهای خسارتدیده در جریان زلزله مورموری نیازمند همکاری و تعامل بینبخشی و مساعدت هرچه بیشتر مسئولان در دستگاههای مختلف است تا دغدغه مردم برای ساخت خانههای مستحکم دوچندان نشود.
شهرستان آبدانان با ۵۰ هزار نفر جمعیت در فاصله ۱۶۰ کیلومتری از مرکز استان ایلام قرار دارد.
خبرنگار: وحید حاجیان
نظر شما