۳ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۳۹

مهر گزارش می‌هد؛

«جاروی جادوگر» محصول باغداران رودان را جارو می‌کند

«جاروی جادوگر» محصول باغداران رودان را جارو می‌کند

بندرعباس - باغداران لیموکار شهرستان رودان رقم جدید«پرشین لایم»که قرار بود جایگزین مقاوم لیموی بومی در مقابل آفت جاروی جادوگر باشد را مناسب نمی‌دانند و معتقدند همچنان محصولاتشان در حال نابودی است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: از سال ۱۳۷۷ بیماری جاروی جادوگر باغات لیموترش در شهرستان‌های رودان و میناب را فراگرفت. علیرغم تلاش‌های کشاورزان، جهاد کشاورزی استان هرمزگان، وزارت جهاد کشاورزی و مدیران ارشد استانی علاجی برای درمان و مقابله با این بیماری جز نابودی درختان لیموترش و جایگزینی ارقام مقاومت‌تر اعلام نشد.

تا پیش از ورود بیماری ویران‌کننده جادوگر به باغات لیموترش استان آمارها نشان می‌داد از سطح ۲۶۷ هزار و ۶۰۰ هکتار باغات زیر کشت مرکبات کشور، ۴۱ هزار و ۸۰۰ هکتار به لیموترش اختصاص دارد که بیشترین سطح زیر کشت لیموترش با ۱۹ هزار و ۱۰۰ هکتار و برداشت ۱۹۲ هزار تن به استان هرمزگان اختصاص داشت.

مدیریت بیماری جاروی جادوگر با امحاء و جایگزینی ارقام مقاوم در استان آغاز شد. بی‌نتیجه ماندن تحقیقات برای مقابله و ریشه‌کنی این بیماری موجب شد تا امحاء کامل باغات زیر کشت لیموترش بومی منطقه در دستور کار قرار بگیرد.

رقم پرشین لایم نوعی دیگر از لیمو در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی برای کاشت جایگزین قرار گرفت. رقمی که به گفته باغداران هرمزگانی نتوانسته جایگزینی مناسبی برای لیموترش (عمانی) یا بومی منطقه باشد. خشکی سرشاخه‌ها و به مورد کل درخت و نداشتن تطابق با شرایط آب و هوایی دلایلی است که از سوی باغداران به‌عنوان نقاط ضعف این رقم اعلام می‌شود.

علی شهریوری رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه بیماری جاروی جادوگر هیچ درمانی ندارد، بیان داشت: تمامی درختان لیمویی که به این بیماری مبتلا شده‌اند باید امحاء شود و به طبع آن باغ‌های لیموترش آلوده باید امحا و به‌جای آن رقم مقاوم پرشین لایم و یا حتی سایر مرکبات ازجمله انبه و پرتقال جایگزین شود.

وی در مورد گلایه کشاورزان از شرایط نامناسب لیموی پرشین لایم در شهرستان رودان اظهار داشت: در تحقیقات از ۳۰ رقم لیموترش شمال و جنوب کشور رقم پرشین لایم نسبت به بیماری جاروی جادوگر و جایگزینی در باغات مبتلابه این بیماری جواب داده است. در حال حاضر رقم پرشین لایم بهترین جایگزین لیموترش بومی منطقه است.

شهریوری در مورد اینکه بسیاری از باغداران نسبت به خشک شدن این رقم پس از سه یا چهار سال گلایه دارند، خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم و شدت نور موجب شده تا رقم پرشین لایم به‌خوبی جواب ندهد. برای رسیدن به ثمره مناسب باید کشت این رقم مدیریت شود. یکی از راهکارها کشت این محصول در سایه درختان دیگر یا ایجاد سایبان برای این رقم جدید است. همچنین پاشیدن خاک چینی بر روی درختان و ایجاد رطوبت می‌تواند توسط کشاورزان انجام شود.

محمدعلی طهماسبی معاون باغداری وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه امحا درختان آلوده تنها راه مبارزه با بیماری جاروی جادوگر است، عنوان کرد: برای امحاء ۱۲ هزار هکتار زیر کشت لیموترش آلوده به بیکاری جاروی جادوگر طی سال ۹۴، بالغ‌بر ۱۰ میلیارد تومان مصوب شد. هیئت دولت پس از تصویب رقم ۴ میلیارد تومان را ابلاغ کرد. در صورت تخصیص اعتبار مورد مصوب بخشی از باغات آلوده امحاء خواهد شد.

وی بیان داشت: این اعتبار از مواد ۱۰ و ۱۲ مدیریت بحران کشور مصوب شده است. استان هرمزگان به دلیل دارا بودن بیشترین سطح زیر کشت لیموترش و آسیب‌دیدگی بسیاری از باغات در اولویت نخست برای امحاء و مبارزه با این بیماری قرار دارد. همچنین ۳۰ هزار اصله نهال لیموی پرشین لایم از ارقام جایگزین آماده توزیع میان باغداران استان هرمزگان است.

طهماسبی بابیان اینکه بیماری جادوگر علاجی ندارد، اظهار داشت: مرکز تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی بر روی ارقام مختلف تحقیق کرد. بهترین گزینه برای جایگزینی پرشین لایم معرفی شد. یکی از حساسیت‌های رقم معرفی‌شده به گرما است. جهاد کشاورزی هرمزگان باید برای مقاوم‌سازی این رقم تدابیری را با همفکری و همکاری باغداران در نظر بگیرد.

وی افزود: رقم پرشین لایم به لحاظ تجاری، آب و صادراتی به‌صرفه‌تر است. انبه هم جایگزین مناسبی برای لیموترش بومی است.

کد خبر 2949103

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha