خبرگزاری مهر - گروه استانها: جنوب استان کرمان یکی از مهمترین قطبهای تولید محصولات کشاورزی در کشور محسوب میشود و طبق آمار این منطقه سومین تولیدکننده انواع مرکبات در بازار مصرف داخلی است.
یکی از پتانسیلهای اصلی باغهای مرکبات در استان کرمان تنوع و در تولید انواع مرکبات و گاه پیوندهای جالبتوجه گونههای مختلف مرکبات با یکدیگر است که سبب شده سبد مرکبات استان کرمان از سایر مناطق کشور بسیار پربارتر باشد
اما نکته قابلتوجه در تولید مرکبات در جنوب استان کرمان که سبزواران نامگرفته است، در مقایسه با دو استان دیگر که گوی تولید را از کرمان ربودهاند تولید محصولاتی با طعم خاص و ویژه است به طوریکه به گفته کشاورزان و کارشناسان کشاورزی اگر یکبار طعم مرکبات جنوب کرمان را بچشید دیگر طعم تولید مرکبات سایر استانها دردهان مصرفکننده خودنمایی نمیکند.
تولید ارگانیک و طبیعی محصول بهخصوص در مناطق کوهستانی سبب تولید محصولاتی چنان مرغوب شده است که قبل از چیدن محصول از باغها مشتریان خارجی محصول را پیشخرید میکنند و پس از چینش از باغها مستقیم به بازار مصرف کشورهای مختلف فرستاده میشود.
طی سال جاری درحالی از هزاران هکتار از باغهای کشاورزی جنوب کرمان مرکبات برداشت میشود که علاوه بر شهرستانهای جنوبی مرکبات در بم و شهداد در شرق استان نیز بهوفور تولید میشود.
ارگانیک و عاری از سم و کود شیمیایی، خصوصیتی است که به مرکبات جنوب کرمان میدهند، به دلیل شرایط خاص آب و هوایی از آبان ماه تا انتها سال در هر فصل نوعی خاص از مرکبات برداشت خواهد شد و به همین دلیل کار برداشت محصول باغهای جنوب کرمان ماهها طول میکشد و استمرار برداشت موجب میشود بازار مصرف طی این مدت بهصورت کامل تغذیه شود.
محمد شعبان پور کارشناس کشاورزی و تولیدکننده مرکبات در جیرفت در گفتگو با مهر اظهار داشت: پس از نخلستانهای جنوب کرمان که بیشترین سطح زیر کشت کشور را به خود اختصاص دادهاند مرکبات رتبه دوم سطح زیر کشت باغهای جیرفت، عنبرآباد، منوجان، فاریاب، قلعه گنج، رودبار را به خود اختصاص داده است.
وی تصریح کرد: طعم محصول جنوب کرمان به دلیل رویش طبیعی و عدم استفاده از هرگونه مواد شیمیایی خاص است، این ویژگی بهخصوص در ارتفاعات و باغهای که در کوهستانهای واقعشدهاند بسیار بارزتر است.
مرکبات تنها محصولی است که دست کشاورزان جنوب کرمان را در پوست گردو نگذاشته است
این تولیدکننده مرکبات افزود: در این فصل از سال بهخصوص برداشت محصول پرتغال واشنگتن بیشترین نمود را دارد و باقیمت مناسبی هم به بازار مصرف عرضه میشود به همین دلیل میتوان گفت: تنها محصولی است که طی سالهای اخیر روی دست کشاورزان نمانده و افت قیمت ندارد.
وی افزود: این منطقه که بخشی از استان کرمان است بعد از فارس و مازندران رتبه سوم تولید مرکبات کشور را دارد و ویژگی منحصربهفرد باغهای کرمان تولید انواع محصولات بهصورت متنوع است.
شعبانپور ادامه داد: مبارزه با آفات کاملاً ارگانیک و در صورت لزوم از راههای بیولوژیک انجام میشود و یکی از سالمترین محصولات کشاورزی کشور محسوب میشود.
وی ادامه داد: در کنار تغذیه بازار مصرف در فصل پاییز و زمستان باغهای منطقه، بخش قابلتوجهی از نیاز ایام نوروز را نیز تأمین میکند و بسیاری از محصولات بهخصوص پرتغال از هماکنون پیشفروش و انبار میشود.
۹۰ درصد باغهای لیموی کشاورزان خشکیده اند
وی مهمترین مشکل کشاورزان را خشکسالی و افزایش آفات و بیماریهای درختان عنوان کرد و افزود: هماکنون لیمو باقیمت بسیار بالایی در بازار به فروش میرسد اما در جنوب کرمان به دلیل شیوع آفت جاروک بیش از ۹۰ درصد باغهای لیمو در برخی از مناطق اصلی تولید، خشکشدهاند و دیگر اثری از لیمو باقی نمانده است.
وی افزود: قرار بود نهالی جدید که در مقابل این آفت مقاوم باشد بین کشاورزان توزیع شود تا بتوانیم بار دیگر باغهای لیمو را نیز احیا کنیم و امیدواریم این اتفاق در آینده نزدیک در سطح وسیع رخ بدهد.
درمجموع ۵۱۰ هزار تن انواع مرکبات از باغهای جنوب کرمان برداشت میشود که بخشی از این محصول به بازارهای کشورهای خارجی صادر میشود
رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: کار برداشت مرکبات هماکنون در باغهای مرکبات آغازشده است و پیشبینی ما فصلی پربار و موفق برای کشاورزان است بطوریکه حداقل ۳۴۴ هزار تن محصول پرتقال برداشت و روانه بازار شود.
سید یعقوب موسوی ادامه داد: درمجموع ۵۱۰ هزار تن انواع مرکبات از باغهای جنوب کرمان برداشت میشود که بخشی از این محصول به بازارهای کشورهای خارجی صادر میشود.
وی مهمترین نیاز کشاورزان در فصل برداشت را فراهم شدن زمینه حملونقل مناسب و بستهبندی محصول و ایجاد برند پرتقال جنوب کرمان دانست.
موسوی ادامه داد: محصول در ماههای پیش رو تا آغاز سال آینده بهتدریج برداشت میشود و در حال حاضر برداشت گونههای تامسون و واشنگتن که از کیفیت بالایی برخوردار هستند شروعشده است و درنهایت محصول والنسیا در فروردینماه برداشت خواهد شد.
وی گفت: شرایط آب و هوایی منطقه برای تولید این محصول کاملاً مساعد است و از هر هکتار بهطور متوسط ۱۷ تن محصول برداشت میشود.
رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان ادامه داد: باوجود بروز برخی از آفتها در باغها مبارزه بهصورت بیولوژیک انجامشده است و از گونه کفشدوزک به نام کریپتولموس برای مقابله با آفت استفادهشده که نتیجه بسیار مطلوبی داشته است.
باوجود کیفیت بسیار بالای محصول کرمان در مقایسه با دیگر استانها اما متأسفانه دربسته بندی و برند سازی محصول اقدام لازم صورت نگرفته و مرکبات جنوب کرمان بهصورت فلهای به بازار مصرف داخلی ارسال میشود و مصرفکننده آشنایی با این برند پیدا نکرده است
وی گفت: باوجود کیفیت بسیار بالای محصول کرمان در مقایسه با دیگر استانها اما متأسفانه دربسته بندی و برند سازی محصول اقدام لازم صورت نگرفته و مرکبات جنوب کرمان بهصورت فلهای به بازار مصرف داخلی ارسال میشود و مصرفکننده آشنایی با این برند پیدا نکرده است.
وی در خصوص بروز برخی آفات ازجمله جاروک گفت: هشت هزار هکتار باغهای لیموترش جنوب کرمان به این آفت آلودهشدهاند و از بین رفتهاند.
موسوی ادامه داد: اقدامات قابلتوجهی در راستای مبارزه با این آفت صورت گرفته است اما این آفت درمانی ندارند و بهترین حالت امحای باغهای آلوده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ادامه داد: آفت از سال ۷۱ وارد استان شده است و ادامه دارد و موجب صدمات اقتصادی به کشاورزان شده است.
وی به تولید یکگونه مقاوم در مقابل بیماری اشاره کرد و ادامه داد: اینگونه به نام پرشین لایم در حال جایگزین شدن با نهالهای بومی است که امیدواریم مثمر ثمر واقع شود.
این در حالی است که یکی از کارشناسان کشاورزی جنوب کرمان در گفتگو با مهر در کنار بیماری جاروک جادوگر از ورود بیماری دیگری به نام «زوال مرکبات» در منطقه خبر میدهد.
امیر میرشکاری به خبرنگار مهر گفت: بخشهای باغهای مرکبات منطقه به این بیماری آلودهشدهاند و از بین رفتهاند بطوریکه درخت پس از ابتلا در مدت کوتاهی خشک و از بین میرود.
وی تصریح کرد: معیشت بسیاری از مردم جنوب کرمان به باغهای مرکبات است و از هماکنون باید به حال این بیماری چارهاندیشی کرد تا باغهای مرکبات جنوب کرمان نیز به سرنوشت لیموترش دچار نشوند.
در حالی استان کرمان تا چندی قبل یکی از مهمترین تولیدکنندههای لیموترش در کشور محسوب میشد که هماکنون سایه جاروی جادوگر بر باغهای سنگین شده و کرمان را به واردکننده اصلی این محصول تبدیل کرده است و این نگرانی وجود دارد که شیوع بیماری زوال مرکبات دیگر باغهای جنوب کرمان را نیز به این سرنوشت دچار کند.
خبرنگار: اسما محمودی
نظر شما