به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «گفتوگوی علمی» با ویژه برنامه سومین همایش علوم انسانی با حضور دکتر فرزاد جهان بین دبیر شورای سیاست گذاری سومین همایش بین المللی علوم انسانی روانه آنتن شد.
دکتر فرزاد جهان بین با اشاره به برگزاری دو کنگره در سال های ۹۱ و ۹۲ اظهار داشت: ما از برگزاری این همایش ها سه هدف اصلی را در دستور کار داشتیم؛ هدف نخست گفتمان سازی علوم انسانی اسلامی و طرح علمی و اندیشمندانه آن موضوع و همچنین تبدیل آن به جریان قدرتی و علمی به صورت طبیعی در کشور بوده است.
وی افزود: هدف دوم تولید علم بوده است. خوشبختانه در مجموع دو کنگره اول و دوم ۱۱۰۰ مقاله به دبیرخانه رسید که از این تعداد ۲۰۰ مقاله انتخاب شد و در صحن کنگره ۸۰ مقاله ارائه شدند. برای کنگره سوم هم قریب به ۴۰۰ مقاله رسیده است که امروز ۹۲ مقاله در صحن کنگره ارائه خواهد شد.
دبیر شورای سیاست گذاری سومین همایش بین المللی علوم انسانی به بیان هدف سوم از برگزاری این همایش ها پرداخت و گفت: هدف سوم شناسایی استعدادها و تلاش برای ارتقاء آنها بوده است. البته کار همایش از یک کنگره شروع می شود به کنگره بعدی وصل می شود، یعنی بخشی از کارمان در خود کنگره است ولی مهمتر از خود کنگره اقداماتی است که در قالب مرکز نوآوری و ایده پردازی و سایر کارها مانند جریان نظریه پردازی صورت می گیرد.
جهان بین تصریح کرد: قدم نخست این است که مبانی، روش شناسی و تجربه زیست متفاوت خروجی های خاص خودشان را دارد و نمی توان خروجی یکسانی را متصور شد. متاسفانه در علوم ما اگر یک مطلبی از فرهیخته و نظریه پرداز غربی نقل شود، کسی علیه آن سخن نمی گوید زیرا آن مطلب گویا یک وحی است.
وی ادامه داد: بنابراین بحث اول ما بیدار شدن است که بدانیم علوم انسانی غربی ناکارآمدی های خاص خودش را داشته است و دوم اینکه برای شرایط و مبانی ما جاگیر نمی تواند باشد. البته این سخن به معنای نفی علوم انسانی متداول نیست و ما معتقد هستیم از مزیت های علوم انسانی موجود باید استفاده شود ولی این موضوع باید با آگاهی اتفاق بیافتد.
وی با بیان اینکه باید کاری کنیم تا جامعه و فرد در صورت پذیرش علوم انسانی موجود آن را به صورت فعال بپذیرد نه منفعل، اظهار داشت: نباید رابطه یک طرفه باشد و اساساً ایجاد فضای آزاد اندیشی و شکستن این حصر از اهداف کنگره است که البته روشنفکرهای سکولار به آن دامن می زنند و اجازه آزاد اندیشی داده نمی شود.
دبیر شورای سیاست گذاری سومین همایش بین المللی علوم انسانی با تاکید بر اینکه لازمه استماع، اسماع است، گفت: اگر فضا بسته شود و جریان های مختلف نتوانند اظهار نظر کنند، دیگر استماعی هم اتفاق نمی افتد. بنابراین باب فضای آزاد اندیشی را باز کردن، یکی از مهمترین اهداف کنگره بوده است.
جهان بین به تفاوت مسائل مربوط به علوم انسانی با فنی اشاره کرد و بیان داشت: مسائل انسانی ازابعاد لایه لایه تشکیل شده است و به همین جهت باید در مسائل علوم انسانی کار به صورت تدریجی و طبیعی پیش برود و با ابلاغ و دستور کار پیش نمی رود. اگر بخشنامه هم کنیم ولی به تعبیر امام (ره) استاد اگر الحادی فکر کند، می تواند قرآن را هم مادی تفسیر کند. در حقیقت موضوع اصلی در علوم انسانی استاد است که به دانشجو فکر می دهد. از افتخارات ما این است که در طول این همایش ها با دو هزار نفر اساتید برجسته کشور ارتباط گرفته ایم و ۳۸ مرکز علمی دانشگاهی و حوزوی با کنگره به شکل مستقیم درگیر هستند.
وی با بیان اینکه مسیری که آمده ایم خوب بوده است ولی مسیری که مانده است بسیار زیاد است، اظهار داشت: از ۵ میلیون دانشجویی که داریم، ۲ میلیون نفر در علوم انسانی درس می خوانند و چون این مسئله انسان است، کار به سختی پیش می رود.
شایان ذکر است؛ برنامه "گفتوگوی علمی" که هر شب ساعت ۲۱:۳۰ از شبکه رادیویی گفتوگو پخش می شود، به دلیل برگزاری سومین همایش علوم انسانی به صورت ویژه برنامه ساعت ۹ صبح پخش شد.
نظر شما