به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، غلامرضا امیرخانی در دومین همایش ناشران استان اصفهان، گفت: اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ از لحاظ مسائل فرهنگی به پیشرفتهای خوبی دست یافته بودیم و کارهای بسیار خوبی صورت گرفته بود اما بعد از آن تا جایی که من اطلاع دارم حتی در شهر تهران نیز کار فرهنگی چشمگیری نشده بود.
وی در ادامه افزود: در ۸ سال گذشته که درآمد نفتی کشور هم افزایش یافته بود، وزارت ارشاد حتی یک کتابخانه بزرگ و مهم را در تهران ایجاد نکرد و اگر ساختهاند، لطفا اعلام کنند که در شهر تهران با ۱۳ میلیون نفر جمعیت چند کتابخانه ساختهاند و باید گفت که کتابخانههای عمومی اصلی در تهران متأسفانه قبل از انقلاب ساخته شده است.
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد: متأسفانه از پنج سال پیش پست کتابدار از مدارس آموزش و پرورش حذف شد و این بسیار مایه تأسف است چرا که آموزش و پرورش نقش بسیار مهمی در کتابخوانی افراد جامعه برعهده دارد و علت آن در اختیار داشتن چندین ساعت از وقت دانشآموزان است.
وی گفت: کتابخانهها در مدارس نقش اصلی را ایفا میکردند اما متأسفانه پست کتابدار در مصوبهای از همه مدارس حذف شد و این در حالی است که در کشورهای پیشرفته اروپا و آمریکا مدرسهای نیست که یک کتابخانه مجهز نداشته باشد و این موضوعی است که میتوان آن را به عنوان یک ضعف برشمرد.
امیرخانی تصریح کرد: کار چندانی در حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور نشده است و در حال حاضر معتقدم هرکاری در این زمینه بکنیم، باز هم کم است اما در بعضی از دیگر حوزهها کارهای بسیار مهمتری وجود دارد و متأسفانه اوضاع فرهنگی مطلوبی نداریم.
نباید این آمارها را باور کرد!
وی اضافه کرد: سرانه مطالعه در کشور ایران ۸ دقیقه است اما متأسفانه سه سال پیش به اشتباه این سرانه را ۷۱ دقیقه اعلام کرده بودند که در مقابل فرانسه که ۶۹ دقیقه بود بالاتر اعلام شد که به هیچ عنوان صحت نداشت.
امیرخانی ادامه داد: نباید این آمارها را باور کرد چرا که بعد از بررسیهای انجام شده متوجه شدیم این آمار از خواندن تمام کتابهای دعا، مفاتیح، قرآن و حتی زیرنویس شبکه خبر گرفته شده و جزو سرانه مطالعه در نظر گرفته شده بود که در واقع اینطور نبود و نباید خودمان را گول بزنیم.
معاون کتابخانه ملی ادامه داد: متأسفانه تهدید شبکههای اجتماعی نظیر تلگرام و وایبر به شدت مطالعه مردم را سطحی کرده و دلخوشیم که در موبایل مطلبی را خواندهایم و اطلاعاتی گرفتهایم اما این مطالعات و علم مردم سطحی شده و این مشکلی است که کل جهان را تهدید میکند.
وی در ادامه یادآور شد: اخیراً در کنفرانسی در آفریقای جنوبی شرکت کردیم و با گروهی از مدرسین مالزیایی مواجه شدیم که طرحی را تحت عنوان طرح «۱۰ دقیقه» ارائه کردند به این صورت که مردم در هر کجای کشور مالزی در یک زمان معینی از روز ۱۰ دقیقه به صورت همگانی مطالعه کنند. نگرانی در مورد فراموشی کتابخوانی در همه جای دنیا وجود دارد.
امیرخانی گفت: به شدت باید نگران کم شدن مطالعه بود و شرمندهایم که پیکر نحیف نشر دستخوش مشکلاتی همچون ارتباطات، IT، شبکه و واسپاری است؛ باز هم شرمنده هستیم که پیکر نحیف نشر که با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشته است، بخواهد با مشکل مواجه شود و امیدوارم که حداقل ما برای نشر ناشران مانع ایجاد نکنیم.
وی که در دومین همایش ناشران استان اصفهان سخن میگفت، همچنین اظهار کرد: توقعی که از استان و شهر فرهنگی اصفهان که شهر عالمپرور و مرجعپروری همچون سید ابوالحسن اصفهانی بوده است میرود، این است که بیشتر به موضوع کتاب پرداخته شود و بدیهی است که وظیفه مسئولان این شهر را در زمینه کتابخوانی سنگینتر میکند.
معاون کتابخانه ملی بیان کرد: هفته گذشته از یک نسخه نفیس صحیفه سجادیه در جوار بارگاه ملکوتی آستان مقدس رضوی رونمایی شد، این نسخه که در سالیان دراز مدفون بوده است، با دستخط دانشمند بزرگ و دعاپژوه بزرگ شیعه ابراهیم بن علی بن حسن بن محمد بن صالح حارثی، تقیالدین کفعمی عاملی است که این نسخه نزدیک به یک قرن مفقود بوده است.
وی در پایان با اشاره به جزئیات صحیفه سجادیه تازه رونمایی شده، گفت: این کتاب در حدود ۲۰۰ صفحه با چاپی نفیس و فاخر منتشر شده است و از ویژگیهای آن دارا بودن چهار دعا بیشتر از دیگر صحیفهها و دستنوشته مرحوم کفعمی است که احتمال دارد در اصفهان نیز برنامهای در رابطه با رونمایی از این کتاب داشته باشیم.
نظر شما