به گزارش خبرنگار مهر، تولید بیرویه زبالههای پلیمری از جمله انواع کیسه پلاستیکی که ماندگاری طولانی در طبیعت دارند، یکی از دغدغههای زیست محیطی کشور ما است تا آنجایی که کشور ما جزو هشت کشور نخست تولیدکننده زبالههایی از جنس پلاستیک و پلیمر شناخته شده است.
از سالهای گذشته کشورهای توسعه یافته با روشهای مختلف به تولید کمتر زباله پلیمری و استفاده بهتر با توسعه صنایع بازیافت روی آوردهاند که در هر دو بخش کشور ما عقبماندگیهای جدی دارد.
حالا کمیته محیط زیست شورای شهر قم به میدان آمده و طرحی را در جلسه شامگاه یکشنبه به جلسه شورا آورد که طی آن شهرداری ملزم به ارائه کیسههای کاغذی به جای کیسههای پلاستیکی و نایلونی در فروشگاههای سازمان میادین میوه و ترهبار میشود.
بند دوم این طرح به در اختیار قرار دادن یک باب غرفه در فروشگاههای زیر نظر سازمان میادین شهرداری قم به صورت رایگان برای عرضه ظروف یک بار مصرف با پایه گیاهی پرداخته بود.
ترویج استفاده از ظروف گیاهی
حسن بختیاری نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم و رئیس کمیته محیط زیست در توضیح این طرح ابراز داشت: استفاده بی رویه شهروندان از ظروف یک بار مصرف پلاستیک علاوه بر اختصاص سهم بالایی از پسماندهای شهری، محیط زیست شهروندان را در معرض خطر قرار داده است.
وی افزود: این پسماندها تا ۵۰۰ سال در طبیعت میمانند و استفاده از این ظروف موجب بیماریهای لاعلاج خواهد شد.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم با اشاره به اینکه اطلاعرسانی به شهروندان برای استفاده نکردن از ظروف پلاستیکی ضروری است، ادامه داد: این دو بند در کمیته محیط زیست تصویب شده و دوستان در کمیسیون هم امضا کردند.
وی گفت: استفاده از ظروف یک بار مصرف در کشور ما به صورت گستردهای معمول شده و به ویژه در ایام خاص حجم قابل توجهی از این زبالهها را مشاهده میکنیم.
بختیاری افزود: استفاده از این ظروف مشکلات خدمات شهری دارد اما بدتر از آن مشکلات زیست محیطی و سلامتی است.
وی گفت: استفاده از ظروف پلاستیکی مخصوصاً برای مواد غذای گرم موجب ایجاد مشکلات سلامتی میشود و از نظر زیست محیطی هم استفاده از این ظروف توجیه پذیر نیست.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم اظهار داشت: به دنبال این هستیم که استفاده از ظروف گیاهی را در میان مردم ترویج کنیم و شهرداری میتواند به این طرح کمک کند. در کشورهای توسعه یافته هم نخستین قدمها در این حوزه از سوی شهرداریها بوده است.
وی با اشاره به کمبود مراکز عرضه ظروف یکبار مصرف با پایه گیاهی گفت: در شهر ما در حال حاضر اگر کسی بخواهد محصولات اینچنینی بخرد جایی وجود ندارد و ما میتوانیم در فروشگاهها خودمان این محصولات را عرضه کنیم.
بختیاری گفت: شاید نتوانیم قدم بزرگی در این عرصه برداریم اما نکته مهم وارد کردن ادبیاتی است که میتواند برای آینده ثمربخش باشد.
تشویق صنوف پر زباله به استفاده از کیسههای گیاهی
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر قم هم ضمن تأیید محتوای طرح به مشکلی در این زمینه اشاره کرد.
عباس ذاکریان گفت: مدیریت این فروشگاهها اصلاً با شهرداری و سازمان میادین نیست. سازمان میادین فروشگاهها را اجاره میدهد و مدیریت داخلی این فروشگاهها هیچ ربطی به شهرداری ندارد.
وی ادامه داد: سیاست جدیدی در سازمان میادین پیگیری میشود که برخی فروشگاهها تحت مدیریت خود سازمان میادین قرار بگیرد که هم بتواند نیاز مردم به میوه ارزان و تازه را داشته باشد و هم سیاست قیمتگذاری واحد در سطح شهر را پیگیری کند.
ذاکریان افزود: اگر این اتفاق بیفتد امکانش هست که الزام کنیم که یک غرفه رایگان در اختیار عرضه کنندگان ظروف گیاهی باشد.
وی ابراز داشت: ما یک سری صنوف پر زباله در شهر داریم که از آنها عوارض پسماند میگیریم. اگر اینها را تشویق به استفاده از کیسههای گیاهی کنیم موفقتر خواهد بود.
فرهنگسازی باید مقدم باشد
سخنگوی شورای اسلامی شهر قم هم درباره این طرح با اشاره به اینکه اجرای چنین طرحی یک الزامات اولیه دارد، گفت: مسئله فرهنگسازی باید مقدم به الزام شهرداری به ارائه مواد گیاهی باشد.
نعمت الله عواطف رستمی ادامه داد: یک سری کارخانهها مواد پلاستیکی را تولید میکنند و این طرح ما موجب ایجاد واکنش آنها خواهد شد.
محسن عابدینیپور، دیگر عضو شورای اسلامی شهر قم هم عقیده داشت این طرح پیش از تصویب شدن باید مورد بررسی بیشتر قرار بگیرد تا مشخص شود چه تبعاتی خواهد داشت.
در نهایت این طرح در جلسه علنی شامگاه یکشنبه تصویب شد.
نظر شما