عباس مهدوی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: عمارت کلبادی به دستور سردار جلیل از امرای ارتش در حدود ۱۳۰ سال پیش یعنی اواخر دوران قاجار برای فرزندش امیر نصرت ساختهشده است که نمونه بارزی از معماری مسکونی اقلیم شمال در آن دوران است.
وی بیان داشت: ازآنجاییکه امیر نصرت در جوانی درگذشت این بنا به نام وی «امیریه» نیز نام گرفت وسردارجلیل پس از مرگ او بنا را به فرزند وی منوچهر خان کلبادی بخشید.
مهدوی ادامه داد: منوچهرخان کلبادی که زمانی نماینده مردم ساری در مجلس شورای ملی بود در سال ۱۳۶۲ دارفانی را وداع گفت و این بنا در سال ۱۳۷۰ در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت و در سال ۱۳۸۸ این بنا تبدیل به موزه باستانشناسی و مردمشناسی شد.
این کارشناس میراث فرهنگی ادامه داد: سبک معماری این بنا با معماری بومی و تکایای دوران قاجار مطابقت دارد، خانه کلبادی به لحاظ موقعیت اجتماعی مالک به لحاظ کاربری و ریزهکاریهای ساخت برتریهای اساسی نسبت به خانههای دیگر دارد که به شکوهان افزوده و متمایز ساخته است.
وی تصریح کرد: در موزه کلبادی آثار متنوعی از هنرهای سنتی، مردمشناسی و مردمشناسی به نمایش گذاشته است و اشیاء باستانی این موزه با هفت هزار سال قدمت در تنوع مصنوعات سفالین، فلزی، شیشهای و سنگی از دوران پیشازتاریخ ایران تا اواخر دوره قاجار، راوی فرهنگ و گذشته ایران و مازندران است.
کارشناس اداره کل میراث فرهنگی مازندران بابیان اینکه، قدمت برخی محلههای ساری مربوط به دوره قاجار است افزود: در آثار تاریخی و سفرنامهها میتوان نشانی از این محلهها یافت و از مهمترین محلههای ساری میتوان به امامزاده یحیی، چراغبرق یا ام زله بن، بهرام اتر، آب امبارنو، چاله باغ، چناربن، شاه غازی بن، درب خانه یا چال مسجد، در مسجد، شیشهگر محله، نعلبدان و میر مشهد اشاره کرد.
به گفته مهدوی، محله «نوامبار» ازجمله محلات قدیمی شهر ساری است و اکثر بناهای تاریخی ساری در محدوده این محله قرار دارند و از سویی فعالیتهای مهم تجاری واداری شهر نیز پیرامون خیابانهای این منطقه و بازار نرگسیه انجام میپذیرد.
وی افزود: ساکنان این محله را بیشتر کسبه، بازاریان و کارمندان تشکیل میدهند که اقشار میانی جامعه هستند و ساختمانهای قدیمی و کوچههای باریک و ترکیب بافت سنتی و مدرن از ویژگیهای این محله است.
نظر شما