دكتر "رابرت گليو" استاد فقه اسلامي و مطالعات عربي دانشگاه اكستر انگلستان در گفتگو با خبرنگار "مهر" در رابطه با وضعيت فقه اسلامي به ويژه فقه شيعي در دانشگاههاي غربي اظهار داشت: تعداد كارشناساني كه در رشته قانون اسلامي تحصيل كرده اند در غرب بسيار اندك است. مي توان گفت، در درسراسر بريتانيا 4 يا 5 نفر، 30 نفر در آمريكا و كانادا و 15 تا 20 نفر نيز غرب اروپا فقه اسلامي مطالعه كرده اند.
وي افزود: اين درشرايطي است كه هركدام از آنها، مؤلفه هاي خاصي از قانون اسلامي را مورد مطالعه قرار داده و به صورت كامل به قوانين اسلامي نپرداخته اند. در حال حاضر اين رشته به نوعي در اقليت قرار دارد و افراد اندكي مطالعه آن را در پيش مي گيرند. سراسر اروپاي غربي و آمريكا كتابها و يا مقالاتي درباره فقه شيعي منتشر مي شود كه آنها نيزبه همين نسبت محدود است.
"گليو" كه فارغ التحصيل سياست و فلسفه از دانشگاه يورك بوده و تحصيلات خود را در مقطع دكترا در رشته مطالعات اسلامي دانشگاه منچستر تكميل كرده است، درباره وجود قوانيني چون فقه در دين مسيحيت اظهار داشت: پيش از اين يك سنت قوي چون فقه در مسيحيت به ويژه در كليساي كاتوليك تحت نام قانون شرع كليسايي (canon law) وجود داشت كه طي آن پرسشهاي فقهي مورد بررسي قرار مي گرفت.
وي افزود: از آنجا كه نظام قضايي غرب از دين جداست، ديگر به وجود تلاشهاي ديني براي اعمال قانون نيازي حس نشد و چنين قوانيني از نظام خارج شد، اما اكنون بحثهاي گسترده اي درباره اخلاق در جريان است كه با فقه شيعي ارتباط نزديكي دارد.
استاد فقه اسلامي و مطالعات عربي دانشگاه اكستر تصريح كرد: تأكيد كليساي مسيحي بر گناه است، نه بر جرم. براي مسيحيان اين امر حائز اهميت است چه زماني مرتكب گناه و در چه زماني مرتكب جرم مي شوند. جرم با گناه يكسان نيست و تفاوتهاي بزرگي با يكديگر دارند.
نظر شما