خبرگزاری مهر- گروه استانها: آذرماه سال گذشته بود که رئیسجمهور با حضور در گرگان وعده منطقه آزاد اینچه برون را به مردم گلستان داد. وعدهای که میرفت تا منطقه اینچه برون را به شهرک متالورژی تبدیل کند.
این موضوع بارها و بارها طی یک سال گذشته توسط مسئولان گلستان اعلام شد و البته با پیگیریهای انجامشده موفق شد در حدود یک سال ضمن تصویب در هیئت دولت، کمیسیونهای مختلف مجلس را همپشت سر بگذارد تا به صحن علنی برسد.
اما علیرغم همه پیگیریها و وعدههای استاندار و سایر مسئولان گلستان، این مصوبه، همراه مصوبات سایر مناطق آزاد کشور در صحن علنی مجلس رد شد. موضوعی که برخی رسانههای استان از آن بهعنوان بمب خبری تلخ برای گلستان تعبیر کردند.
دقایقی از مخالفت مجلس نگذشته بو که این موضوع در تمام شبکههای مجازی استان و کشور دستبهدست شد و همه نسبت به آن عکسالعمل منفی نشان میدادند و عدهای هم آن را حاصل بیتدبیری نمایندگان استان میدانستند.
تلاشهای خبرنگار مهر برای ارتباط با مسئولان گلستان پسازاین موضوع بینتیجه ماند تا اینکه شامگاه همان روز، علی مرگدری، معاون امور اقتصادی استاندار گلستان در اقدامی مسئولانه خود با خبرنگار مهر تماس گرفت.
مرگدری که خود از این موضوع گلهمند بود، حاضر به توضیحات بیشتری در این رابطه نشد، ولی به خبرنگار مهر گفت که پیگیر این موضوع خواهد بود. خودداری از اظهار درباره این موضوع محدود به معاون استاندار نشد و تاکنون اکثر مسئولان استان دراینباره سکوت کردهاند.
تلاش مسئولان سایر استانهایی که مصوبه منطقه آزاد دولت را همراه داشتند در مقایسه با تلاش و اظهارنظرهای مسئولان اصلاً قابلمقایسه نیست. بررسی اخبار این چند روز از پیگیری نماینده مریوان، نماینده زاهدان، معاون استاندار ایلام، معاون استاندار اردبیل و سایر مسئولان و نمایندگان سایر استانها برای پیگیری منطقه آزاد استان خود خبر میدهد.
رأی نه مجلس حاصل برداشت غلط نایبرییس مجلس است
بااینحال به سراغ رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان تا توضیحات بیشتری درباره این خبر تلخ کسب کنیم. حسینقلی قوانلو، در گفتگو با خبرنگار مهر، رأی نه مجلس به لایحه مناطق آزاد اینچه برون را ناشی از یک برداشت غلط نایبرییس مجلس دانست و گفت که ایشان توسعه مناطق آزاد را مخالف قانون برنامه پنجم توسعه و کاهش معافیت مالیاتی برای دولت تلقی میکرد.
قوانلو افزود: به همین دلیل که این لایحه را مخالف برنامه پنجم میدانستند باید موافقت دوسوم نمایندگان را کسب میکرد که این اتفاق رخ نداد و این لایحه نصف بهعلاوه یک را در مجلس کسب کرد و موفق به کسب آرای دوسوم نشد. لایحهای که ۲۹ آذر در خصوص مناطق آزاد به مجلس فرستاده شد شامل هفت منطقه آزاد چند منطقه ویژه اقتصادی بود که البته همه رد شد.
وی تصریح کرد: نمایندگان زیادی به رد شدن این لایحه اعتراض کردند و نایبرییس مجلس هم در پی این اعتراض اعلام کرد که در برای به صحن آمدن این لایحه باید امضای ۵۰ نماینده باشد.
امضای دوسوم نمایندگان برای یک لایحه بسیار مشکل است چراکه ممکن است چنین لوایحی مخالفان خاصی از استانهای مجاور داشته باشد که چرا منطقه آزاد در استان آنها نیست و اینیکی از چالشها است.
وی اضافه کرد: توسعه مناطق آزاد خلاف قانون پنجم نیست بلکه مطابق با یکی از بندهای دستورات اقتصاد مقاومتی رهبری انقلاب است که منجر به توسعه استانها نیز میشود.
قوانلو حل این موضوع را نیازمند حمایت دولت نیز دانست و گفت: در بدترین حالت تصویب این موضوع در سال آینده است که از سال آینده نیز برنامه ششم به اجرا میرسد و برنامه پنجم به پایان میرسد.
رییس سازمان صنعت و تجارت گلستان ادامه داد: توسعه مناطق آزاد در راستای توسعه استانها است و ما امیدوار هستیم دولت برای حل این مشکل پیشآمده همراهی بیشتری داشته باشد.
وی تصریح کرد: حضور رییس مجلس در روز تصویب میتوانست خود شانس بیشتری برای رأی آوردن این لایحه و همراهی بیشتر باشد که وی در سفر خارجی به سر میبرد.
وی ادامه داد: امضای دوسوم نمایندگان برای یک لایحه بسیار مشکل است چراکه ممکن است چنین لوایحی مخالفان خاصی از استانهای مجاور داشته باشد که چرا منطقه آزاد در استان آنها نیست و اینیکی از چالشها است.
البته بسیاری از مخاطبان این موضوع، رأی نه مجلس را حاصل ضعف نمایندگان میدانند و معتقد هستند با توجه به برنامهریزی دولت و تلاشهایی که برای توسعه استانی مانند گلستان انجامشده، نیاز بود تا لابی قویتری برای توجیه این مسئله وجود داشت. بااینحال برخی از نمایندگان هم افزایش ناگهانی تعداد مناطق آزاد پیشنهادی را چالش پیش روی این موضوع میدانند و میگویند دولت باید مدیریتی بهتری میکرد و به عبارتی مناطق آزاد را مدیریتشده و کارشناسی شده وارد مجلس میکرد.
تحمیل مناطق آزاد به لایحه دولت مشکلآفرین شد
در همین رابطه، نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی، از دیدار هیئت پنجنفره با لاریجانی، رئیس مجلس خبر داد و گفت: پسازاین دیدار، بهزودی تکلیف مشخص میشود که چه تصمیمی گرفته در رابطه با مناطق آزاد گرفته شود.
عیسی امامی بابیان اینکه اگر قرار باشد کاری انجام شود با مصوبه هیئت دولت قابلاجرا است، تصریح کرد: متأسفانه هراستانی وارد این فضا شد و دولت هم نتوانست خوب دفاع کند.
وی با تأکید بر اینکه در مجلس به لایحه دولت، مناطق زیادی تحمیل شد و تعداد چند ده برابر شد، این موضوع را به ضرر مصوبات دانست و گفت که باعث آشفتهبازار در مجلس شد.
وی با انتقاد از نگاه غیر استانی برخی نمایندگان مجلس که طرح منطقه آزاد نداشتند، اظهار کرد: متأسفانه برخی استانها هم که منطقه آزاد نداشتند، استانی نگاه نکردند و در طرف مخالف مناطق آزاد استانهای دیگر رفتند.
امامی مسئله مهم اختلاف ما با هیئترئیسه مجلس را بر تفسیر این موضوع عنوان کرد و ادامه داد: مجلس کنونی و مجلس قبل بدون لحاظ کردن قانون پنجم توسعه مناطق آزادی را تصویب کردند ولی حال میگویند اگر چنین اتفاقی افتاده اشتباه بوده و نباید این اشتباه تکرار شود.
وی بیان کرد: همان لایحهای که دولت داده بود، بحث مناطق ویژه را بررسی کرده بود و قرار بود خودش سرمایهگذاری را هم انجام دهد، لذا بخش خصوصی نبود که بخواهد معافیت مالیاتی مشکل ایجاد کند.
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه هنوز سر مشکل معافیت مالیاتی در مجلس مشکلداریم، اظهار کرد: این موضوع باید در مجلس دوسوم رأی بیاورد و این کار راحتی نیست. درعینحال گرچه گرهخورده ولی پیشنهاد کردیم زمان اجرا را نیمه دوم سال ۹۵ بگذاریم تا قانون پنجم توسعه تمام شود.
متاسفانه آن چه در تصمیم هیئت رئیسه مجلس قربانی شد نه مصوبه هیئت دولت بود و نه اختلاف نمایندگان. بلکه امید مردم استان محروم گلستان به توسعه ای بود که دولت وعده آن را داده بود. زیرا بر اساس برنامه ریزی های انجام شده قرار بود شهرک متالورژی در اینچه برون ایجاد شود و با تکمیل آن ضمن کمک به تولید و صادرات کشور، مشکل اشتغال جوانان گلستان هم تا حدی بر طرف شود.
حال گلستانی ها باید منتظر باشند تا تصمیم دوباره ای در این رابطه گرفته شود.
نظر شما