به گزارش خبرنگار مهر، محمدعلی چلونگر، ظهر دوشنبه در همایش بینالمللی دولت، تمدن اسلامی که در سالن همایشهای صدا وسیمای اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: فرهنگ و تمدن در پیدایش و گسترش اندوختههای مادی و معنوی نقش اساسی و کلیدی دارد و آنچه به مکتبهای دینی و آرمانهای آن هویت میبخشد جایگاه فرهنگی و تمدن آنها است.
وی با بیان اینکه هویت تاریخی هر جامعهای در قالب فرهنگ و تمدن امکانپذیر است، افزود: جهان اسلام با پشتوانه قرون متمادی تاریخ و تمدن، از کارنامهای درخشان و ارزنده در تاریخ جهان برخوردار است و بر این اساس تبیین جنبههای گوناگون این تمدن و فرهنگ برای نسل حاضر باعث میشود تا آگاهی آنان نسبت به تاریخ، فرهنگ و هویت اجتماعی آنها افزایش پیدا کند و بتواند راه نفوذ اندیشههای بیگانه را سد کنند.
ارمغان اسلام برای بشریت فرهنگ و تمدنی بی بدیل است
دبیر علمی همایش بینالمللی دولت، تمدن اسلامی با اشاره به اینکه ارمغان اسلام برای بشریت فرهنگ و تمدن عظیم و جامعی است که تمامی انسانها به ویژه مسلمانان را برای همیشه وامدار خود کرده است، تاکید کرد: امروزه معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی مسئله مهم و مورد توجه جوامع به ویژه برای محققان و اندیشمندان است و بر این اساس نسلهای آینده مسلمانان باید بدانند گذشته آنان از نظر فرهنگ و تمدن در چه رتبهای بودهاند.
وی با بیان اینکه این آگاهی در شکلدهی و بازسازی شخصیت آنها بسیار موثر است، اضافه کرد: بخش زیادی از مستشرقان در طول دو قرن گذشته سعی کردهاند تا اصالت و کارآیی فرهنگ و تمدن اسلامی برای دنیای معاصر را انکار کنند.
چلونگر افزود: این افراد اگرچه دستاوردها و موفقیتهای درخشان فنی و مادی تمدن اسلامی در دورهای خاص آن هم به شکل فراوان و اغراق آمیز یاد میکنند اما با این وجود به شکل ماهرانهای از دیدگاه تاریخنگری خود تمدن اسلامی را در مقطعی خاص از تاریخ قرار میهند.
وی اضافه كرد: آنها تاریخ مصرف این تمدن را تمام شده تلقی کرده و آن را صرفا پیشزمینهای برای تمدن غربی موردمطالعه قرار دادهاند و بدین شکل این الگو گرچه درصدد درخشان نشان دادن تمدن اسلامی است اما آن را مقدمهای بر ظهور تمدن مدرن توصیف میکند.
دبیر علمی همایش بینالمللی دولت، تمدن اسلامی تصریح كرد: چنین نگاهی به تمدن اسلامی در میان اغلب پژوهشگران جهان اسلام ناآگانه و از روی کژفهمی به عنوان امری بدیهی موردمطالعه قرار میگیرد.
وی با بیان اینكه وجود این ذهنیت در میان محققان مسلمان برای حال و آینده تمدن اسلامی میتواند آسیبزا باشد، تصریح کرد: معرفی هویت تمدن اسلامی با تکیه بر مولفههای مهم آن مانند دولت و ملت با نگاه به حال و آینده میتواندپاسخی قانع كننده برای اذهان است که این تمدن متعلق به گذشته بوده است، فراهم كند.
نگاه به آینده تمدن اسلامی برای جامعه و دولت ضروری است
چلونگر هدف مهم این همایش را بررسی و تحلیل دستاوردهای تمدن اسلامی با نگاهی به حال و آبنده برشمرد و گفت: هدف همایش تیبین این نکته است که نگاه به آینده تمدن اسلامی برای جامعه و دولت ضروری است و بر این اساس در دنیای حاضر طراحی نوعی توسعه بر مبنای فرهنگ و تمدن اسلامی ضروری است.
وی اضافه كرد: بازسازی تمدن اسلامی بدون مطالعه عمیق و بازشناسی آن به بنیانهای تاریخی و فرهنگی میسر نیست و این همان شیوهای است که اندیشمندان غربی بر اساس معیارهای معرفتی خود دیرزمانی است به کار گرفتهاند.
پذیرش اولیه ۶۰ مقاله برای همایش دولت، تمدن اسلامی
دبیر علمی همایش بینالمللی دولت، تمدن اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مقالات ارسال شده به این همایش اظهار داشت: ۱۴۰ مقاله در زمینه ارتباطات بین المللی، قرآن، اهل بیت و تمدن اسلامی به دبیرخانه این همایش ارسال شد و از این تعداد ۶۰ مقاله در بررسی اولیه پذیرفته شد.
وی با بیان اینكه هرساله یک همایش علمی و پژوهشی بدون هیچ گرایش سیاسی توسط مركز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان برگزار میشود، گفت: هدف ما از ابتدای طرحریزی این همایش بیان مبانی اصولی است به گونهای كه جنبههای كاربردی مطرح شده پس از همایش در عمل مورد استفاده قرار گیرد.
نظر شما