خبرگزاری مهر - گروه استانها: ۱۷ ربیعالاول طلوع نوری پاک است؛ نوری که دریچههای روشنی و انسانیت را به روی بشریت گشود و مفهوم انسانیت را تا اوج معنا بخشید.
زندگی حضرت محمد(ص) از صدر اسلام مورد توجه و اهتمام مسلمانان قرار داشته است و شخصیتی هستند که با پشت سر نهادن دشواریهای بسیار، بیهیچ خستگی و ناامیدی به اصلاح جامعه دست زدند و توانستند جزیره العرب را متحد کنند و آماده گستردن اسلام در بیرون از مرزهای عربستان شود و از آن مهمتر دیانتی را بنیاد نهادند که اینک یکی از مهمترین ادیان جهان به شمار میرود.
یکی از شاخصههای پر اهمیت در پیشرفت اسلام، اخلاق نیک و کلام دلاویز و پرجاذبه پیامبر اکرم(ص) با انسانها بود و در روایات آمده که پیامبر اسلام(ص) علاوه بر این که ارزشهای اخلاقی را بسیار ارج مینهادند، خود در سیره عملیشان مجسمه فضایل اخلاقی و ارزشهای والای انسانی بودند، ایشان در همه ابعاد زندگی با چهرهای شاداب و کلامی دلاویز با حوادث برخورد میکردند.
نبی مکرم اسلام(ص) به عنوان کاملترین اسوه راستین بشریت، نسبت به تمام مردم بسیار صمیمی و مهربان بودند. آن بزرگوار با داشتن این خصلت ستودنی توانستند در طول ۲۳ سال دلهای بسیاری را شیفته مکتب خویش کنند و از منجلاب ضلالت به صراط مستقیم هدایت نمایند.
امروزه یکی از غفلتهای عظیم بشر هم این است که به رسول گرامی اسلام(ص) به عنوان یک آیینه نگاه نشد. پیامبر(ص) آیینه تمام نمای اسلام است. یکی از اساسیترین ویژگیهای خاتم الانبیاء(ص)، خلق عظیم ایشان است که خداوند آن را به عظیم وصف میکند و عظیم به این تعبیر میشود که چیزی بزرگتر و برتر از آن نیست. لذا باید عملاً جامعهای به عنوان یک جامعه نمونه و الگو وجود داشته باشد که خداوند آن را به بشر ارائه دهد و آن را الگویی برای تمام زندگی بشر قرار دهد.
شایسته جمهوری اسلامی این است که نمود ویژگی پیغمبر(ص) در همه نظامهای سیاسی، اجتماعی و همه ارکان پیدا باشد. ما برای جامعه یک معیار میخواهیم و این معیار پیامبر(ص) است، البته نه پیامبری که ما تفسیر میکنیم بلکه پیامبری که رحمت للعالمین است.
محبت و مهربانی شاخصه رفتاری حضرت محمد(ص)
حجت الاسلام سید محمد واعظ موسوی، عضو مجلس خبرگان رهبری در این زمینه به خبرنگار مهر میگوید: پیامبر اکرم(ص) در روایات مختلف فرمودهاند که یکی از اهداف بعثتشان به کمال رساندن مکارم اخلاقی و نشان دادن جایگاه واقعی انسانیت است و این فقط یک شعار نبوده بلکه همواره در برخورد خود با افراد مختلف محبت، عاطفه و صمیمیت را مراعات میکردند.
علمای اسلام با روشنگری اسلام ناب محمدی را از اسلام آمریکایی جدا کرده و پیامبر(ص) را بهعنوان یک الگوی واقعی رحمت و مهربانی به جهانیان معرفی کنند
وی ادامه میدهد که هدایت بشریت از ظلمت و گمراهی بهسوی نور ایمان و علم از انگیزههای والای پیامبر مکرم اسلام بوده تا دین اسلام را بهعنوان یک دین مروج علم و دانش و مکارم اخلاقی به بشریت معرفی کنند.
این استاد حوزه علمیه قم تأکید میکند که حضرت محمد(ص) در جنگ با دشمنان از سر خشونت و ناجوانمردی وارد نشده و قواعد بشری را زیر پا نگذاشتند و شرط آزادی اسیران جنگی را تعلیم و یاد دادن علم و دانش به جوانان مسلمان قرار داده بودند تا نشان دهند که علم و دانش دارای ارزش والایی است و برای رسیدن به مراتب عالی علم باید هزینههای بالایی پرداخت.
حجت الاسلام واعظ موسوی معتقد است که محبت پیامبر(ص) در برخورد با افراد مختلف و رعایت احترام و جایگاه اجتماعی افراد، نشانگر این است که باید ما هم یاد بگیریم به انسانها با هر عقیده و باوری احترام بگذاریم و انسانیت آنها حفظ کنیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه سخنان خود اشاره میکند که امروزه استکبار با ایجاد نحلههای انحرافی و مکاتب ضد بشری به نام اسلام درصدد ترویج خشونت به اسم پیامبر مهربانیها هستند.
وی با اشاره به اینکه داعش، النصره، وهابیت و طالبان زاییده افکار پلید استکبار هستند، بیان میکند که این نحلههای انحرافی در مسیر اسلام هراسی گام برداشته و متأسفانه لطمههای جبران ناپذیری را به حیثیت اسلام ناب محمدی وارد کردهاند.
پیامبر اکرم(ص) و اخلاقی سازی جامعه
این استاد حوزه علمیه قم معتقد است که باید علمای اسلام با روشنگری اسلام ناب محمدی را از اسلام آمریکایی جدا کرده و پیامبر(ص) را بهعنوان یک الگوی واقعی رحمت و مهربانی به جهانیان معرفی کنند.
پیامبر اکرم(ص) به دنبال این بودند که انسان به گونهای بار بیاید که به اهداف غایی و مد نظر اسلام برسد
حجت الاسلام واعظ موسوی میگوید اگر امروزه بتوانیم اسلام واقعی و ویژگیها پیامبر اکرم(ص) را به جهانیان معرفی کنیم بزرگترین خدمت را به بشریت کردیم و زمینه را برای بسط و گسترش عدالت و مهرورزی فراهم کردهایم.
شریف لک زایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نیز در رابطه با شخصیت پیامبر اعظم(ع) به خبرنگار مهر میگوید: پیامبر اکرم(ص) انحطاط اخلاقی دوره خویش مدنظرشان بوده و به همین دلیل بهسوی اخلاقی سازی جامعه حرکت کردند و در واقع انحطاط اخلاقی در حوزههای مختلف از مشکلات آن زمان و حتی امروز بوده که امام خمینی(ره) نیز معتقد بودند که انحطاط اخلاقی یکی از مشکلات جامعه معاصر است.
وی با اشاره به اینکه پیامبر اکرم(ص) به دنبال این بودند که انسان بهگونهای بار بیاید که به اهداف غایی و مد نظر اسلام برسد، ادامه میدهد که در ذیل فرد سازی در جامعه، شاهد یک جامعه اخلاقی و رستگار خواهیم بود و دیگر انسانهای مظلوم و بیگناه مورد ظلم و ستم قرار نمیگیرند.
ویژگیهای جامعه نبوی
آیت الله علی اکبر مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه در صحیفه سجادیه آمده که «اللّهُمّ وَ ثَبّتْ فِی طَاعَتِک نِیتِی، وَ أَحْکمْ فِی عِبَادَتِک بَصِیرَتِی، وَ وَفّقْنِی مِنَ الْأَعْمَالِ لِمَا تَغْسِلُ بِهِ دَنَسَ الْخَطَایا عَنّی»، بیان میکند که اگر بخواهیم به جامعه نبوی برسیم باید معنای این جمله که میفرماید، خدایا نیتم را در طاعت خود ثابت ساز و بصیرتم را در عبادتت قوی گردان و مرا به اعمالی موفق دار که بهوسیله آن چرک گناهان را از من بشویی، مورد توجه قرار دهیم.
وی با اشاره به اینکه حضرت رسول(ص) فرمودند که من برای این مبعوث شدم تا مکارم اخلاقی را در جامعه رواج دهم، یادآور میشود که جامعه امروزی گمان میکند که مکارم اخلاقی تنها در این است که انسان خوش خلق و مهربان و خنده رو باشد؛ در حالی که باید این را بدانیم که انسان باید در درونش دارای اخلاق باشد یعنی صفات انسانی در وجود آدمی ثابت و راسخ باشد و در عقاید خویش متزلزل نباشد که این تزلزل یکی از مشکلات اصلی امروز مسلمانان و مانعی بر سر راه جامعه نبوی است.
استاد حوزه علمیه قم میگوید: اگر انسان راهش را درست بشناسد و صراط مستقیم را دنبال کند میتواند جامعه نبوی درست کند و همه باید در این جهت کوشش کنیم که ناپاکیهای درونی خود را از بین ببریم تا به جامعه نبوی برسیم.
خبرنگار: مژگان فرهنگیان
نظر شما