خبرگزاری مهر - گروه استانها: بسیاری از رودخانههای مهم کشور ازجمله سرشاخههای کارون در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و در واقع این استان سرشاخه رودخانه زایندهرود و کارون است.
با وجود اینکه کارون بزرگ از این استان سرچشمه میگیرد و پس از گذر از هفت استان کشور به خلیجفارس میریزد اما هماکنون مشکلات بسیاری حیات زیستی این رودخانه بزرگ کشور را تحت تأثیر قرار داده است و مشکلات بسیاری را برای این رودخانه رقمزده است و این رودخانه در حال حاضر با چالش جدی روبرو شده است.
خشکسالی، کاهش دبی آب رودخانه، پروژههای انتقال آب، پسابهای کشاورزی و صنعتی، برداشتهای بیرویه و سدسازی مهمترین مواردی هستند که کارون را با چالش جدی روبرو کردهاند.
کاهش دبی آب رودخانه موجب شده است که آلودگی آب با شدت بیشتری مشاهده شود و درمجموع حیات زیستی کارون بزرگ با چالشهای و آسیبهای جدی روبرو شده استنایبرئیس انجمن محیط زیستی تسنیم در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه هفت استان کشور مرتبط با رودخانه کارون هستند، اظهار داشت: رویکرد مدیریت آب یا سرزمین در تمام استانهای حوزه کارون به شکلی بوده است وضعیت کارون از وضعیتی مطلوب و رضایتبخش برخوردار نیست.
هومان خاکپور عنوان کرد: در حال حاضر کارون در وضعیت تهدید و خشکی قرارگرفته است و از طرفی خشکسالیهای سالهای گذشته موجب شده است که آورد رودخانه کاهش پیدا کند.
وی اظهار داشت: بهرهبرداریهای بیرویه از این رودخانه موجب شده است آب رودخانه کاهش پیدا کند و همچنین ورود آلایندهها و پسابهای بخش کشاورزی و صنعت به این رودخانه موجب شده است که میزان آلایندگی این رودخانه افزایش پیدا کند.
وی ادامه داد: کاهش دبی آب رودخانه موجب شده است که آلودگی آب با شدت بیشتری مشاهده شود و درمجموع حیات زیستی کارون بزرگ با چالشهای و آسیبهای جدی روبرو شده است.
وی عنوان کرد: وقتی ما در رودخانه کارون حق آبه طبیعی و زیستی را رعایت نکنیم، علاوه بر اینکه خود رودخانه کارون در طول مسیر حرکت خود دچار مشکل میشود در محل ورود کارون به خلیجفارس نیز با مشکلات مهمی روبرو میشود.
مشکلات کارون به نبوید مدیریت جامع و استوار در حوزه کارون بر می گردد
نایبرئیس انجمن زیستمحیطی تسنیم با اشاره به اینکه هنگامیکه دبی آب رودخانه پایین باشد، موجب برگشت آبشور خلیج به داخل رودخانه اروندرود و بهمنشیر میشود، اظهار داشت بر اساس گزارش دستگاههای متولی مانند جهاد کشاورزی خوزستان بسیاری از نخلستانهای منطقه خوزستان با خشکی و کاهش تولید روبرو شدهاند.
وی عنوان کرد: همه مشکلات کارون برمیگردد به اینکه یک مدیریت جامع بر حوزه کارون استوار نیست.
هومان خاکپور ادامه داد: پروژههای انتقال آب، سدسازیهای بیشمار بر روی رودخانه کارون از دیگر مواردی است که موجب آسیب به رودخانه کارون شده است و مشکلات حوزه این رودخانه را افزایش داده است.
توسعههای استانهای فلات مرکزی باید بر اساس منابع خود این استان برنامهریزی شود
وی تصریح کرد: راهکار رهایی از بحران به وجود آمده برای کارون این است که یک مدیریت جامع و بهصورت حوزهای بر کارون حاکم شود و همه چیدمانهای هفت استان کشور که مرتبط با کارون هستند بر اساس ظرفیتها و پتانسیلهای این مناطق طراحی شوند.
این کارشناس منابع طبیعی ادامه داد: توسعههای استانهای فلات مرکزی باید بر اساس منابع خود این استان برنامهریزی شود و نباید به دنبال منابع آبی دیگر مناطق باشند.
وی اظهار داشت: پروژههای انتقال آب به فلات مرکزی باید به حداقل و کمترین حد خود برسد و پروژههای انتقال آب صرفاً باید برای مصرف شرب باید باشد، همچنین پیش از اینکه به دنبال انتقال آب برای مصرف شرب باشیم باید به دنبال بهرهگیری منابع آب در همان مناطق و صرفهجویی و افزایش راندمان بهرهبرداری در بخشهای کشاورزی و صنعتی باشیم.
خاکپور افزود: جلوگیری از هدر رفت آب شرب در شبکههای انتقال آب شهری و کشاورزی یکی از مهمترین راهکارها برای تامین آب موردنیاز در مناطق بدون آب است.
وی ادامه داد: بهرهگیری از آبشیرینکنها و انتقال آب شرب از خلیجفارس و شیرین کردن آن مطلوبتر از انتقال آب از حوزههای مختلف رودخانهها ازجمله کارون و زایندهرود است و خسارت آن بسیار کمتر از انتقال آب بینحوزهای است.
این فعال محیط زیست و منابع طبیعی ادامه داد: انتقال آب بینحوزهای جدا از هزینههای بسیاری در انجام پروژه برای دولت دارد، مشکلات و خسارتهای جدی در محل مبدأ ازجمله خسارتهای زیست محیطی، تنشهای اجتماعی، بحرانی شدن و امنیتی شدن کشور و... ایجاد میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری: آب رودخانه کارون تحت تأثیر کاهش بارشها و خشکسالی قرارگرفته و آب آورد آن کاهشیافته است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری نیز در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار مهر از کاهش آب رودخانه کارون بزرگ خبر داد و اظهار داشت: آب این رودخانه تحت تأثیر کاهش بارشها و خشکسالی قرارگرفته و آب آورد آن کاهشیافته است.
علی محمدی مقدم افزود: آب آورد رودخانه کارون بزرگ در شرایط نرمال ۱۴ میلیارد مترمکعب است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در حال حاضر میزان آب آورد این رودخانه به ۹ میلیارد مترمکعب رسیده است که این امر به واسطه خشکسالی و کاهش بارشها در استان چهارمحال و بختیاری بوده است.
وی با توجه به اینکه هماکنون ۱۸ سد در حوزه کارون در دست مطالعه است و سدهای بزرگی چون سد شهید عباسپور، کارون۳، کارون ۴ و... در مسیر این رودخانه قرار دارند ولی با توجه به شرایط فعلی کارون بزرگ باید بگوییم که این رودخانه دیگر ظرفیت سدسازیهای جدید را ندارد.
وی در ادامه گفت: یکی از راهکارهای اصلی توانمندسازی حوزه کارون مشارکت دادن مردم در امور مربوط به رودخانه کارون است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری بیان کرد: مشارکت مردم در حفظ حوزه آبریز و آبخیز رودخانه کارون ضروری است و باید تلاش کنیم زمینه حفظ اکوسیستم این رودخانه فراهم شود.
با وجود مشکلات حادی که در حال حضر برای رودخانه کارون به وجود امده است باید تلاش کرد مدیریت این رودخانه بزرگ به صورت یک حوزه بزرگ انجام شود و در مسیر حل این مشکلات گام برداشت. از انجام تهدیدات جدید مانند پروژه های انتقال آب در سرشاخه های کارون از جمله تونل بهشت اباد باید جلوگیری کرد چرا که اجرای این پروژه ها حیات این رودخانه بزرگ را به نابودی می کشاند.
نظر شما