به گزارش خبرگزاری مهر، هفدهمین جلسه از نشستهای اندیشهورزی امروز یکشنبه ۲۷ دی ماه از ساعت ۱۵ الی ۱۷ با حضور دکتر مهدی گلشنی استاد دانشگاه صنعتی شریف و عضو اندیشکده علم مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در محل مرکز الگو برگزار می شود.
موضوع گفتگوی این نشست، «از دانش تا حکمت: یک نگرش قرآنی» است که در ادامه چکیده سخنرانی ایشان آمده است.
چکیده بحث
پیشرفتهایی که در دویست سال گذشته در علوم فیزیکی و زیستی حاصل شده، شناخت ما از جهان را به نحو بیسابقهای افزایش داده است. همچنین، پیشرفت در ابعاد کاربردی علم، توان زیادی برای استفاده از طبیعت و کنترل اذهان بشری، به انسان بخشیده است. امّا نتایج حاصل از علم و فناوری برای بشر، هم سودمند و هم زیانبخش بوده است؛ برای مثال، دانش علمی و فنّی، وسایل رفاه بشری را بیشتر کرده و استاندارد حیات را بهطور چشمگیری بالاتر برده، امّا ازسوی دیگر، این دانش برای نابودی انسانها و تخریب محیط زیست نیز بهکار رفته است، و سنگینی شرور آینده بشریت را تهدید میکند.
به نظر ما بروز این شرور ناشی از جدایی دانش از حکمت است وما ریشه آن را در حاکمیت جهانبینی سکولار بر جوامع علمی معاصر می دانیم. امروزه، اولویت تحقیقات علمی بر تأمین امیال جوامع علمی یا قدرتمندان است، و جدایی دانش از حکمت باعث ایجاد اضطراب، عدم احساس امنیت، و تضعیف اخلاق و معنویت شده است. عالمان معتقد به این جهانبینی، به نتایج کار خود قانعاند و فراموش میکنند که علم باید در خدمت انسانها باشد، نه وسیله استثمار آنها. امّا در یک زمینه خداباورانه، علم همراه با حکمت است و برای حل مسائل بشری و جوامع انسانی بهکار میرود- هدفی که رضایت خداوند و سعادت بشر در آن است. در این بینش، طبیعت، ودیعه الهی تلقی میشود که بشر وظیفه دارد آن را حفظ کند. پس تمامی برنامههای مربوط به پیشرفتهای علمی و فناورانه باید با نظم خدادادی هماهنگی داشته باشد و نیازهای مشروع افراد بشر و جوامع انسانی را بر آورده سازد.
این نشست در خیابان جلال آلاحمد، جنب دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، مرگز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برگزار میشود.
نظر شما