خبرگزاری مهر – گروه استانها- طیبه قدمی: شهرک صنعتی مشاغل مزاحم کرمانشاه وعدهای است که سال ۸۹ توسط مسئولین شهر کرمانشاه مصوب شده و قرار بود طی آن مشاغل آلاینده شهر از مرکز شهر و همجواری با منازل مسکونی، تجاری و ... خارجشده و به این منطقه منتقل شوند اما پس از سالها از گذشت این مصوبه تنها خبری که از آن به گوش میرسد همان مصوب شدن ساماندهی آنها است.
همانگونه که در گزارشهای متعدد منتشره در خبرگزاری مهر کرمانشاه مطرحشده است، مشاغل مزاحم یا همان مشاغل آلاینده در جامعه کنونی بهعنوان یک معضل جامعه شهری محسوب میشود و بسیاری از فعالان اجتماعی نسبت به وجود آنها در مراکز شهرها اعلامخطر کرده و خواستار انتقال این مشاغل به نقطه یا نقاطی خارج از شهر هستند.
وجود مشاغل مزاحم و آلاینده خصوصاً مشاغلی که جدای از چهره نامناسبی که ایجاد میکنند تبعاتی چون بیماری را به دنبال دارند، در همجواری منازل مسکونی باعث شده ساکنان آن برای رهایی از این وضعیت دست به حراج منازل خود زده تا از این وضعیت نجات پیدا کنند، مشاغلی که گاهی نیز با سروصدای فراوان آسایش روحی را نیز از افراد سلب کردهاند.
مشاغلی چون جوشکاری، صافکاری، ضایعات فروشی، آهنگری، نان خشک فروشی، کابینت سازی، کارواشها و... ازجمله مشاغلی هستند که وجود آنها در مرکزیت شهر برای شهروندان آزاردهنده شده و صدایی که بعضاً از برخی از این مشاغل به گوش میرسد باعث ایجاد مشکلات عصبی در برخی از افراد میشود.
نارضایتی شهروندان از همجواری با مشاغل مزاحم و آلاینده
در مصاحبههایی که خبرنگار مهر بهصورت رندوم و تصادفی با برخی از شهروندان ساکن در همجواری این مشاغل در محلات مختلفی چون جعفرآباد، خیابان مصوری (جنب درمانگاه مهدیه)، شهرک پردیس، تپه فتحعلی خان و... داشته است یک نقطه اشتراک به دست میآید و آنهم نارضایتی این شهروندان از وجود این مشاغل در مرکزیت شهر و همجواری با منازل مسکونی است.
شهروند جعفرآبادی که بیش از سایرین از این وضعیت ناراحت است، همجواری با مشاغلی چون نان خشک فروشی، ضایعات فروشی، مرغ فروشی و... را در این شهرک یک معضل برای خود و خانوادهاش میداند و قصد دارد هر چه سریعتر منزل مسکونی خود را به فروش رسانده و به محله بهتری مهاجرت کند.
منصوری علی محمدی میگوید: زمانی که زمین این منزل را خریدم مستأجر بوده و برای فرار از مستأجری به اینجا آمدم و الا هیچوقت در چنین جایی اقدام به ساخت منزل نمیکردم.
مشاغل مزاحم از خیابانها به کوچهها هم رسیده است
وی افزود: زمانی که من در اینجا سکنی کردم تمام زمینهای اطراف آن خالی بود اما متأسفانه هماکنون نهتنها این مشاغل در خیابانهای اصلی این شهرک وجود دارد، بلکه به داخل کوچهها و همجواری با منازل واقع در این کوچهها نیز کشیده شده است و ما از تبعات آن مثل وجود موش و... در امان نیستیم.
محمدی، سروصدای بیشازحد ضایعات فروشان را نیز دردی دیگر از وجود این مشاغل میداند که اعصاب و روان افراد را بههمریخته است.
وی گفت: گاهی پیش میآید که فردی بیماری در خانه داشته و یا خود در طول روز نیاز به استراحت و تجدیدقوا دارد که متأسفانه با وضعیتی که گفته شد بههیچوجه مقدور نیست.
شهروند دیگری نیز که در محله بالای تپه فتحعلی خان زندگی میکند، وجود تعمیرکاران خودرو و کارواشیها را که تمام پیادهرو مقابلشان را نیز اشغال کردهاند و پارک خودرو در پیادهروها و خیس کردن تمام اطراف کارواشها، موجب آزار میداند و خواستار رسیدگی مسئولین به این وضعیت است.
لحاف دوزها هم مزاحم شدهاند
اما نمونه دیگری که شاید بهعنوان مشاغل مزاحم تاکنون نامی از آن برده نشده لحافدوزیها است که یک شهروند اهل شهرک پردیس آن را شغلی مزاحم میداند و میگوید، علاوه بر گردوخاکی که از این فروشگاه بلند میشود، سروصدای آن نیز در اواسط ظهر که ممکن است در حال استراحت باشیم بسیار آزاردهنده بوده و ما را دچار سردرد میکند.
سپیده ارژانی کشتار مرغ زنده و البته دام درملأعام را از دیگر مشاغل مزاحمی میداند که در این شهرک بالای شهری اتفاق میافتد.
وی افزود: وقتی این کشتارها صورت میگیرد خونابه آن در خیابان و یا کوچه راه افتاد و علاوه بر بوی نامطبوع آن مشکلات بهداشتی را نیز برای ما به همراه دارد.
وی تجمع حشرات و حیواناتی چون گربه را در این محلها را بازخورد دیگر این معضل میداند و خواستار رسیدگی به آن است.
لازم به ذکر است، شهرک جعفرآباد خود یکی از شهرکهایی است که به علت تعدد فروشندگان مرغ زنده بیش از سایر محلات از این معضل رنج میبرد.
بهشرط فراهم بودن بستر تمایل به انتقال مشاغلمان داریم
خبرنگار مهر پس از یک تحقیق میدانی از شهروندان این بار به سراغ صاحبان این مشاغل رفته تا نظر آنها را نیز جویا شود و اینکه آیا خود آنها تمایلی به این انتقال مشاغل دارند و چنانچه بستری فراهم شود این اقدام را صورت خواهند داد یا نه؟
رئیس اتحادیه تعویضروغنی، کارواش و آپارات کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص میگوید: ما علاقهمند به این موضوع بوده و چنانچه بستر آن فراهم شود آماده انتقال مشاغل خود به این شهرکها هستیم.
اصغر شفیعی در خصوص تحقق مصوبه ساماندهی این مشاغل نیز افزود: متأسفانه تاکنون اقدامی قابلمشاهدهای در این زمینه صورت نگرفته است اما امسال نیز بازهم مباحثی پیرامون این ساماندهی مطرحشده که ما منتظر به نتیجه رسیدن آن هستیم.
۱۶ اتحادیه جزو مشاغل مزاحم و آلاینده هستند
وی در پاسخ به خبرنگار مهر، مبنی بر اینکه «صاحبان این مشاغل در چه شرایطی حاضر به انتقال مشاغل و صنف خود به این شهرک هستند؟» گفت: چنانچه مکان مناسبی برای ۱۶ اتحادیهای که این موضوع در رابطه با آنها مطرحشده فراهم شود همه راغب به انتقال هستند.
رئیس اتحادیه تعویضروغنی، کارواش و آپارات کرمانشاه تصریح کرد: چنانچه امکانات لازم و امتیازاتی برای ساخت واحدها در این شهرکها ازجمله تسهیلات آمادهسازی در اختیار صاحبان این مشاغل قرار گیرد تا بتوانند از یک واحد تجاری همطراز واحد خود در مرکزیت شهر برخوردار شوند تمایل به انتقال داریم.
وی افزود: ما خواستار این هستیم که خدماتی نیز که در مرکز شهر از سوی واحدهای خدماتی چون شهرداری داده میشود در این شهرکها نیز ارائه شود و البته ما بتوانیم واحدها را مانند واحدهای موجود در مرکز شهر تجهیز کنیم و حداقل درآمد قبلی را داشته باشیم در غیراینصورت این انتقال به سود ما نخواهد بود و اگر تنها به دادن یک زمین خالی اکتفا شود هیچکس حاضر به جابجایی نمیشود.
رئیس اتحادیه تعویضروغنی، کارواش و آپارات کرمانشاه، در خصوص نقاطی که به این منظور در نظر گرفتهشده نیز گفت: یک نقطه در جاده سراب نیلوفر- انتهای شهرک دولتآباد (روستای عمر میل) در نظر گرفتهشده که این نقطه تنها برای اصنافی چون جوشکاران و پروفیل کاران است و برای کل اتحادیههایی که قصد خارج کردن آنها از شهر رادارند کافی نیست.
وی از پیگیری چند نقطه دیگر توسط شهرداری و شورای شهر برای این موضوع خبر داد و گفت: تاکنون نتیجه قطعیای در این رابطه به ما اعلامنشده و منطقه دیگری نیز معرفی نشده است.
کمبود اعتبارات، مانع ساماندهی مشاغل مزاحم است
عضو شورای شهر کرمانشاه در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: چندی پیش مصوبهای مبنی بر این موضوع در شورا به تصویب رسیده و قرار بود بر اساس آن برخی از مشاغل مزاحم شهری به شهرکهای حاشیهای منتقل شود.
محمد نبی کمری افزود: برای این انتقال نشستهایی با مالکان این زمینها برگزار و توافق نیز صورت گرفته و برنامه تغییر کاربری این زمینها نیز به گروه ارسالشده است.
عضو شورای شهر کرمانشاه کمبود اعتبارات را عامل عدم اجرای این مصوبه دانست و گفت: به علت نبود بودجه هنوز این موضوع در قوت خود باقیمانده و تصمیمی مبنی بر انتقال این مشاغل گرفته نشده است.
وی تصریح کرد: برای انتقال این مشاغل دونقطه در نظر گرفتهشده که یک نقطه آن در انتهای جعفرآباد و نقطه دیگر نیز ملکی مربوط به شهرداری در جاده سراب نیلوفر (دولتآباد) است.
تأخیر در انتقال مشاغل به جاده سراب نیلوفر مشکل مالکیتی است
عضو شورای شهر کرمانشاه در پاسخ به اینکه «چرا علیرغم اینکه ملک مربوط به جاده سراب نیلوفر مربوط به خود شهرداری بوده و سالها است که برای این موضوع مدنظر قرارگرفته هنوز هیچ اتحادیه یا صنفی به آنجا منتقل نشده است؟» گفت: هنوز روی منطقهای نیز که ملک شهرداری است تصمیمگیری نهایی نشده است و هیچ صنفی در آنجا مستقر نشده است.
وی تصریح کرد: برای انتقال مشاغل فوق به این نقطه ابتدا باید شهرداری برنامه خود را مبنی بر این موضوع به شورای شهر ارسال کند و پس از تائید آن در کمیسیون خدمات شهری شورا به صحن علنی شورا خواهد رفت و پس از تائید در صحن شورا مجدد به شهرداری ارجاع دادهشده و به مرحله اجرا درخواهد آمد.
کمری ابراز امیدواری کرد هر چه سریعتر بساط مشاغل مزاحم از سطح شهر کرمانشاه برچیده شود تا مردم از آسیبهای ناشی از آن در امان باشند.
وی ساماندهی پرنده فروشان و انتقال آنها از مرکز شهر به منطقه خاص این موضوع را یک اقدام موفق دانست و ابراز امیدواری کرد روند ساماندهی و انتقال مشاغل مزاحم نیز به همین طریق صورت گیرد.
عضو شورای شهر کرمانشاه علت تأخیر در اجرای این برنامهها را مشکل مالکیتی نقاط در نظر گرفته برای این موضوع دانست و گفت: بهمحض رفع این مشکل شهرداری برنامه خود را به شورا ارسال و پس از طی مراحل عنوانشده به مرحله اجرا درمیآید.
با توجه به مصاحبههای فوق میتوان به این نتیجه رسید که بستر لازم برای انتقال این مشاغل از سوی صاحبان آنها (رضایت برای انتقال مشاغل) نیز فراهم است و آنها بهشرط داشتن مکانی همطراز ازنظر امکانات و تجهیزات آماده انتقال هستند. لذا میطلبد که مسئولین شهری خصوصاً دستگاههای صاحباختیار چون فرمانداری و شهرداری توجه بیشتری به این مسئله داشته و هر چه سریعتر نسبت به رفع این معضل اقدام کنند تا شاهد شهری با چهرهای مناسب و نماد رعایت مؤلفههای حقوق شهروندی باشیم.
نظر شما