به گزارش خبرنگار مهر، شکراله سلمان زاده ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: لازم بود که نظامی حاکم شود تا همکاری های بین بخشی را افزایش بدهد، مقوله های مرتبط با سلامت ۲۵ درصد آن در حوزه بهداشت و علوم پزشکی است و ۷۵ درصد در خارج از حوزه دانشگاه است. یعنی در حوزه شهرداری ها، آب و فاضلاب، صنعت، معدن و تجارت، بازرگانی و همه سازمان های دیگر می توانند نقش داشته باشند.
وی افزود: باید همکاری بین بخشی قوی با سازمان های مرتبط با سلامت داشته باشیم که در سال های اخیر این امر کمرنگ شده بود. مشارکت مردم در امر سلامت هم به دلایلی متأسفانه کمرنگ شده و همه این موارد چالش های پیش روی نظام سلامت بودند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به در اولویت نبودن مقوله سلامت در بسیاری از دولت ها گفت: اکنون در دولت تدبیر و امید مقوله سلامت بعد از امنیت جزو اولویت های دولت است، بنابراین اهمیت دادن یا فراموش شدن جایگاه سلامت در سال های گذشته یک چالش بود که مقابل نظام سلامت کشور قرار داشت. با روی کار آمدن این دولت، همت وزیر بهداشت، حمایت رئیس جمهور از برنامه ها و ابلاغ دستورالعمل ها و سیاست های کلی نظام سلامت توسط مقام معظم رهبری ابلاغ همه باعث ایجاد تحول در حوزه سلامت بودند.
سلمان زاده عنوان کرد: ۱۵ اردیبهشت سال گذشته طرح تحول نظام سلامت از حوزه درمان شروع شد و برخی افراد ایراداتی گرفته و اعتقاد داشتند که باید از بهداشت و پیشگیری شروع شود. البته بیمارستان ها آنقدر دچار چالش های مهم و اورژانسی بودند که نمی شد اول به بهداشت رسیدگی کرده و بعد به بیمارستان ها رسیدگی کنیم.
وی بیان کرد: چند ماه بعد از درمان بحث تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت آغاز شد و در غالب هفت برنامه اصلی و ۱۰ پروژه پشتیبان فعالیت های مختلفی انجام شد. در برنامه اول زیرساخت هایی که از قبل در روستاها ایجاد شده و فرسوده بود را مورد هدف و بازسازی قرار دادیم.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: تأمین پزشک برای تیم سلامت، بازسازی مراکز و خانه های بهداشت روستایی، تأمین خودروی مناسب برای پزشکان، ارتقای داروها به ۴۳۶ قلم، افزایش بهداشت دهان و دندان با احداث واحدهای دندانپزشکی و همچنین راه اندازی آزمایشگاه ها از جمله فعالیت های انجام شده در روستاها بود.
سلمان زاده یادآور شد: برنامه دوم و سوم طرح تحول سلامت یعنی ارائه خدمات نوین سلامت در شهرهای ۲۰ تا ۵۰ هزار در فاز اول، ۵۰ تا ۵۰۰ هزار نفر در فاز دوم و همچنین کلانشهر اهواز در فاز سوم را در دستور کار داریم.
وی اضافه کرد: در روستاها مراقبت های اولیه سلامت مثل واکسیناسیون، دوران بارداری و مراقبت از کودکان به شکل فعال طی سال های اخیر انجام می شد. اگر مادری در روستا برای مراقبت به خانه بهداشت نرود، بهورز به خانه وی رفته و مراقبت لازم را ارائه می کند. یعنی مراقبت در روستاها به شکل فعال انجام می شود ولی در شهرها به این صورت نیست و اگر مادری به مرکز بهداشت شهری مراجعه نکند، هیچ کسی متوجه نشده و مراقبت ها فعال نبودند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان تأکید کرد: برنامه طرح تحول در حوزه بهداشت حاشیه شهرها را به خوبی مورد هدف قرار داد، جایی که مشکلات عمده ای داشتیم و از این به بعد قرار است مراقبت ها در شهرها و حاشیه ها مانند روستا به شکل فعال انجام شود و اگر کسی به مراکز بهداشت مراجعه نکرد، آن وقت اول با وی تماس گرفته و یا اینکه به خانه وی مراجعه می کنیم.
سلمان زاده تصریح کرد: بیش از ۱۱۰ نقطه حاشیه شهری در استان شناسایی شده و در فاز اول ۶۶ پایگاه سلامت و ۴۲ مرکز سلامت جامعه برای پوشش دادن حاشیه شهرها طراحی شده است. در مناطق حاشیه ای پایگاه سلامت داریم و مردم برای دریافت مراقبت های نوین سلامت به این پایگاه ها مراجعه می کنند.
وی اضافه کرد: هر چند پایگاه بهداشت زیرنظر یک مرکز سلامت است و مراقبان سلامت در صورت نیاز افراد را به مرکز سلامت جامعه ارجاع داده و آنجا پزشک و کارشناسان بهداشت نیازهای افراد را برطرف می کنند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: برای اولین بار در طول تاریخ سلامت کشور در مراکز سلامت کارشناسان تغذیه و سلامت روان مستقر شده که این مسئله به دلیل اهمیت بیماری های غیرواگیر است. در حال حاضر اصلی ترین بیماری ها در کشور، بیماری های غیرواگیر هستند که به چهار دلیل تغذیه نامناسب، تحرک بدنی ناکافی، مصرف دخانیات و الکل فرد را مبتلا می کنند.
سلمان زاده در ارتباط با نوع فعالیت کارشناسان فوق در مراکز سلامت گفت: کارشناسان تغذیه نیازهای تغذیه منطقه، افراد سوء تغذیه را از نظر لاغری و چاقی شناسایی کرده و در نهایت نیز آموزش ها و خدمات لازم را ارائه می دهند. خدمات بهداشتی تغییر کرده و اکنون ارائه خدمات نوین سلامت را داریم و برای هر گروه و سنی برنامه مشخص داریم.
وی یادآور شد: برای مادران باردار، کودکان زیر یک و پنج سال، میانسالان و سالمندان هر کدام به صورت مجزا بسته خدمتی داریم. یعنی خدمات سلامتی بر اساس این بسته ها و به شکل نوین به مردم ارائه می شوند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان خبر داد: رونمایی از فاز اول یعنی برنامه حاشیه شهرها و شهرهای ۲۰ تا ۵۰ هزار نفر را شنبه ۱۰ بهمن ماه انجام خواهیم داد. همچنین تنها دانشگاهی هستیم که هر سه فاز را ۱۰ بهمن ماه به بهره برداری می رسانیم. مرکز سلامت خانواده در منطقه کیانپارس اهواز نداشتیم که با اجرای فاز سوم در این منطقه نیز مرکز سلامت راه اندازی شده است.
سلمان زاده عنوان کرد: زحمات بسیاری برای شناسایی مناطق حاشیه کشیده شده ولی به هر حال این کارها انجام و زیرساخت های لازم نیز فراهم شده است. بیش از یک هزار و ۳۰۰ نفر در راستای سه فاز نامبرده آموزش و با آزمون جذب شدند که انشاالله شاهد ارتقای شاخص های بهداشت و سلامت به ویژه در بحث بیماری های غیرواگیر که هدف اصلی ما است، باشیم.
وی با اشاره به زمین گیر شدن بیماری های واگیر در کشور تأکید کرد: در قالب تعهدات بین المللی باید تا سال ۱۴۰۴ نسبت به کاهش ۲۵ درصدی بیماری های غیرواگیر اقدام کنیم. ۳۰ درصد مصرف نمک، ۳۰ درصد مصرف سیگار، ۲۵ درصد افزایش فشار خون را کاهش داده و همچنین دیابت و چاقی را در همین سطح فعلی نگه داریم.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: تبلیغ مواد خوراکی مضر مانند چیپس، پفک، سوسیس و کالباس در بیلبوردهای شهری جرم محسوب شده و کار به جایی رسیده که می خواهیم برخی از کانون های تبلیغاتی را به دادگاه معرفی کنیم. اگر همکاری های بین بخشی به خوبی مورد توجه قرار می گرفت دیگر نباید شاهد چنین تبلیغاتی باشیم.
سلمان زاده بیان کرد: مشکل مالی، اعتباری و تجهیزاتی در حال حاضر به هیچ وجه نداریم و پشتوانه طرح خوشبختانه خیلی خوب است. هم اکنون فقط کمبود پزشک هست، یعنی برای مراکز سلامت جامعه به پزشک نیاز داریم و فراخوان هم داده ایم.
نظر شما