سیدمحمدعلی احمدی ابهری داور کتاب سال در گفتگو با خبرنگار مهر، جایزه کتاب سال را تکریم نویسنده، محقق و دانش دانست و گفت: تعدادی از دانشگاهیان، پژوهشگران و اساتید با نزدیک شدن به زمان جایزه کتاب سال تمام تلاش خود را انجام میدهند تا آثار آنها به مرحله داروی راه پیدا کنند. این امر نشان دهنده اهمیت و تاثیر جایزه کتاب سال برای این گروهها است.
وی به میزان و گستره تاثیر جایزه کتاب سال اشاره کرد و گفت: گستره تاثیر این جایزه باید بیش از آن چیزی که امروز احساس میکنیم، باشد. همه عوامل موجود در جامعه از جمله اقتصاد بر گستره این جایزه تاثیر دارد. یک محقق نمیتواند بدون دغدغههای مادی زندگی، با اطمینان خاطر به کار علمی و تحقیق بپردازد چرا که هیچکس نتوانسته با کار پژوهش و تالیف به راحت زندگی بگذراند. چشماندازی در جامعه ما وجود ندارد که روزی کار تحقیق و پژوهش آنچنان مورد توجه قرار بگیرد تا کسانی زندگی خود را از این طریق تامین کنند.
ابهری ادامه داد: محقق با صرف وقت در فعالیتهای علمی، به دنبال مسائل اقتصادی نیست چراکه میداند باید مسائل مادی خود را از راههای دیگر تامین کند. ما توقع داریم جایزه کتاب سال باعث شود مولفان گامهای جدیتری در مسیر تحقیق بردارند. اهمیت جایزهای که از دست رئیس جمهور داده میشود به حدی است که محقق و مولف تمام وقت خود را صرف تحقیق و پژوهش کند.
وی افزود: مولفان و مترجمان، دسترنج تلاش و کوشش چند ساله خود را در جایزه کتاب سال دریافت میکنند. شور و عشق درونی بسیاری از مولفان آنها را به سمت تالیف کتاب سوق میدهد. بنابراین جایزه کتاب سال در جامعه ما یک اتفاق بزرگ است.
سردبیر فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» بیان کرد: مراکز علمی ما باید امکانات و حمایتهای مناسبی در اختیار مولفان قرار دهند تا شاهد آثاری با کیفیت در جایزه کتاب سال باشیم. در غیر این صورت جایزهای با اهمیت کتاب سال انگیزهای قوی برای محققین ایجاد نمیکند و این امر باعث میشود کتابها در مرحله ارزیابی کیفیت لازم را نداشته باشند. به طوری که اکثر داوران کتاب سال با این موضوع موافق هستند.
این داور کتاب سال به تفاوت جشنواره فیلم فجر با جایزه کتاب سال اشاره کرد و گفت: از یک طرف، جاذبه سینما برای مردم ما بیشتر است چرا که مردم ما اهل دیدن و شنیدن هستند و به سمت خواندن نمیروند. از طرف دیگر، دستمزدی که اهالی سینما دریافت میکنند با دستمزد یک نویسنده و مولف بسیار متفاوت است. کتابهای ما با تیراژ پایین منتشر میشوند اما در مورد فیلمهایی سینمایی ما با فروشهای میلیاردی رو به رو میشویم. هرچند سینما در سالهای اخیر با وجود شبکههای ارتباطی جدید رو به افول است. فعالیتهای مرتبط با کتاب یک کار علمی است اما سینما یک سرگرمی است.
وی در پایان گفت: باید در مورد کل مساله نشر و تحقیق تصمیم گیری جدی تری گرفته شود. اگر بزرگان جامعه بر توجه به مولفان و نویسندگان تاکید میکنند و به دنبال اختصاص درصد بودجهای بیشتر به فعالیتهای فرهنگی هستند، باید این مسائل را عملیاتی کرد. برای تحقق این هدف، آثار تحقیقی باید به بازار وصل شوند تا در ردیف منابع اقتصادی قرار بگیرند. باید برای نویسنده و محقق فضایی ایجاد کنیم تا برای گذران زندگی نیاز به فعالیتهای جانبی نداشته باشد و تمام وقت و زمان خود را وقف تالیف، ترجمه، تحقیق و پژوهش کند چرا که سرمایه ما محقق و قلم او است.
نظر شما