مدرس گروه صنايع دستي و طرح و نقشه دانشگاه هنر تهران در گفت و گو با مهر با بيان اين مطلب گفت: تدوين اين واژه نامه مستلزم تاسيس انجمن طراحان فرش است تا الفباي هنر طراحي فرش به صورت نظام آكادميك نوشته شود.
دكتر سيد محسن موسوي افزود: اين واژه نامه مي تواند مبناي اصلي فعاليت هنري در زمينه فرش باشد و خلاقيت هاي چشمگيري به ارمغان آورد.
وي با بيان اينكه در حال حاضر كتاب هايي در بخش طراحي تدوين مي شود، موثر و مفيد نيست اظهار داشت:متاسفانه بسياري از افراد دانش ابتدايي خود در زمينه طراحي را مكتوب مي كنند كه اگر مبنايي شود، دانش آكادميكي طراحي فرش را به بيراهه مي كشاند و از اين رو ايجاد انجمن و تدوين واژه نامه فرش ايران ضرورت دارد.
اين استاد دانشگاه در خصوص وضعيت فعلي حاكم بر طراحي فرش ايران تصريح كرد: متاسفانه ساختار طراحي در ايران متناسب با ساختار بازار جهاني نيست و متولي آنان در سيستم هاي دانشگاهي و آكادمي هاي مربوطه نتوانسته اند به سطحي برسند كه بازارهاي خارجي را جذب كنند.
وي دليل اين امر را عملكرد براساس سنت هاي پيشين و نبود شناخت براي جوابگويي بازار اعلام كرد و افزود هم اكنون فروش در بخش فرشهاي تصويري (تابلو فرش)در بازارهاي جهاني موفقيتي ندارد در حالي كه نقوش تجريدي يا انتزاعي از خريداران خوبي برخوردار نيست.
موسوي با اشاره به دوران شكفتگي فرش ايران (دوره صفويه)خاطر نشان كرد:اين دوران بهترين دوره پيشرفت ايران در طراحي ، رنگ ، ابزار و مواد به كار گرفته شده بوده و بررسيهاي نشان مي دهدكه عمده علت موفقيت آن طراحي است.
وي بر تغيير طراحي كنوني متناسب و بر مبناي دوران شكفتگي فرش ايران تاكيد كرد و اظهار داشت: امروز توقعات از فرش تغيير يافته بنابراين توليد بايد متناسب با الگوهاي طراحي دقيق و علمي و در راستاي خواسته مشتريان باشد ، ضمن اينكه مركز علمي و دانشگاهها با جهشي مطلوب ، دانشجويان را مبتني بر روشهاي نوين شامل روشهاي طراحي علمي و سنتي و درجهت نياز بازار تربيت كنند.
موسوي همچنين شناسنامه و ضابطه مند كردن توليدات هنري بويژه فرش را از اصول ابتدايي فعاليت دانست و گفت: فرش بايد داراي سابقه و سند باشد و تا زماني كه اين هنر _ صنعت قاعده مند نشود ، فرش ايراني در بازارهاي جهاني شكست خورده است و حاصل تلاش هنرمندان ، طراحان و بافندگان نصيب رقبا خواهد شد.
نظر شما