به گزارش خبرنگار مهر، در همين ارتباط معاون تبليغ و آموزشهاي كاربردي حوزه علميه قم، تأكيد كرد: اگر چه اسلام، ديني نوگرا و دگرانديش است اما هر تازه اي را نمي پذيرد و هر سنت كهنه اي را كنار نمي گذارد، همان گونه كه نوروز، كهنه ترين آيين ايرانيان را پذيرفت و با مباني و اصول خود همراه كرد.
نوروز داراي خاستگاهي معنوي و يادآور رستاخيز است |
معاون تبليغ حوزه علميه قم |
نبوي دعاي تحويل سال را بسيار متناسب با حال و هواي نوروز دانست و گفت: اگر چه فلسفه دعا، ايجاد ارتباطي معنوي با خداوند است و به زمان و مكان خاصي تعلق ندارد، اما دعاي تحويل سال با حال و هواي تغيير فصل و زايش طبيعت همخوان بوده و انسان را به حركت به سوي تازگي و زندگي مي خواند .
دعاي تحويل سال نو از بهترين نيايشهاي ايرانيان است |
رئيس سازمان تبليغات اسلامي اصفهان |
وي نوروز را ياد گاري از ايران باستان دانست و گفت: اين سنت پسنديده آنچنان با آموزه هاي اسلامي عجين شده كه هيچ كس قادر به تفكيك آن نيست و خوبي ايرانيان و هوشمندي آنان در اين است كه از آداب و رسوم شاد و پسنديده خود در راستاي احكام دين بهره برده و از آن استفاده بهينه كرده اند.
بهشتي نژاد دعاي تحويل سال را يكي از زيباترين نيايش ها بر شمرد و افزود: ايرانيان ، همزمان با تحويل سال از خداوند مي خواهند تا حالشان را به بهترين و زيباترين حال تبديل كند و همزمان با تغيير فصل ، احوال دروني آنها را هم به بهترين وضعيت ممكن دگرگون كند.
حميد سبزواري شاعر نيز در مورد پيوند نوروز با معنويت گفت: انسانهايي كه در پي معنا هستند، در يك جا متوقف نشده و به عقب بر نمي گردند، بلكه مسيري تكاملي را تا رسيدن به سر منزل مقصود طي مي كنند و نوروز بيش از هر آيين ديگري انسان را به كمال انساني مي رساند.
وي اسلام را ديني نوگرا معرفي كرد و افزود: نشاني از كهنه پرستي در مباني اسلام وجود ندارد و هرچه هست دعوت به انديشه و حياتي تازه از بين بردن كينه ها و كدورتها و دعوت به شادي و صفاي دروني است.
سبزواري به بي خبري كساني كه با برگزاري مراسم باستاني مخالف هستند، افزود: بعضي در پي كمرنگ كردن يك سنت باستاني هستند در حالي كه نمي دانند نوروز هيچ تعارضي با دين اسلام نداشته ندارد همان گونه كه نمي دانند نمي توان مردم را از آنچه با رگ و پوستشان در آميخته جدا كرد.
نوروز با معنويت پيوندي قطعي و عميق دارد |
رئيس پژوهشكده مردم شناسي ميراث فرهنگي |
وي در مورد گذاشتن قرآن بر سفره هفت سين گفت: در بين ايرانيان مرسوم است كه كتاب مقدس خود را بر سفره نوروز مي نهند و چون اكثريت ايراني ها مسلمان هستند به طور قطع قرآن را بر سفره مي گذارند، وليكن گذاشتن كتاب مقدس بر سر سفره هفت سين به دوره هاي اخير بر مي گردد چرا كه در زمان گذشته، كتاب به تعداد فراوان توليد نمي شده كه خانواده ها بتوانند آن را بر سفره نوروز بگذارند.
رئيس پژوهشكده مردم شناسي سازمان ميراث فرهنگي ، پيوند نوروز با معنويت را، امري بسيار روشن بر شمرد و گفت: نوروز جشني است مبتني بر باورهاي كهن مردم ايران و بايد در شناساندن آن به نسل جوان كوشيد.
وي سيزده فروردين را روز خجسته دانست و افزود: سيزدهم فروردين روز تير و باران است، در اين روز مردم به كنار آب رفته و سبزه نوروز را به آب روان مي سپرند و روحشان با آب كه مظهر پاكي و صداقت است عجيبن مي شود، روزي كه نه تنها نحس نيست كه بسيار مبارك است چرا كه نحسي در تاريخ گذشته ما وجود ندارد.
ميرشكرايي به سفره نوروز اشاره كرد و گفت: چيدن سفره هفت سين اگر چه ريشه هاي كهني دارد اما در سراسر حوزه فرهنگي ايران عموميت نداشته و ندارد، آنچه همگاني است سفره نوروز است كه مقدس بوده و چند عنصر مقدس چون آب، سبزه، كتاب مقدس، و آينه در آن مي گذارند كه يا برخوردار از قداست هستند و يا خوش شگون، همچنين غذاي اصلي مردم كه در واقع غذايي مقدس است چون سمنو، برنج و گندم نيز بر آن مي گذارند.
وي در پايان گفت: آداب و رسوم مردم به مرور زمان تغيير كرده ، اصولا هر سنتي كه از روزگاران پيش به جا مانده و لايه هاي زماني بر آن گذشته پيرو شرايط اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي دچار تحولاتي شده است، همان طور كه رسم هايي امروز در ميان مردم رواج يافته با 50 سال پيش تفاوت بسيار كرده است . براي مثال بيش از اين خود سبزه مي انداختند و يا سمنو مي پختند اما امروزاغلب افراد عناصر سفره را از بازار مي خرند.
امين متوليان، معاون فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران در گفتگو با خبرنگار مهر نوروز را نماد زايش و نو شدن دانست و گفت: انسان با تازگي طبيعت و جان گرفتن دوباره آن به معاد و زندگي دوباره ايمان آورده و سكون و جمود را از خود مي راند، همانگونه كه به هنگام تحويل سال از خداوند مي خواهد تا نگاه و انديشه او را تازه گردانده و حالش را به بهترين حال تبديل كند.
نوروز داراي هويتي ايراني و اسلامي است |
معاون فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران |
معاون فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران به طرح فرهنگي هنري " روزگار نو" با عنوان " هفته نوروز ايراني" اشاره كرد و گفت: اين طرح از 20 تا 26 اسفند ماه در تمام فرهنگسراها برگزار مي شود كه اجراي موسيقي مقامي ، مراسم امام خواني، نيايش و شب شعر از بخشهاي مختلف آن است كه در تمام فرهنگسراها اجرا مي شود.
وي هدف از اجراي اين طرح را آشنايي مردم با فرهنگ و آيين ايراني - اسلامي نوروز عنوان كرد و افزود: هدف، احياء نوروز به عنوان يك هويت ايراني - اسلامي و تقويت اخلاق در ميان مردم و هماهنگ كردن آنان با آموزه هاي ديني است، چرا كه اسلام ، قالب نوروز را پسنديده و محتواي عميق خود را در آن جاري و ساري كرده است .
دكتر محمد بقايي ، نويسنده و پژوهشگرنيز شادي را اساس و پايه فرهنگ ايراني دانست و گفت : در غالب كتيبه هاي به جا مانده از عصر هخامنشي آفرينش شادي با پديد آوردن آسمان و زمين برابر دانسته شده است.
وي در ادامه يادآور شد : شادي هاي مكتوم در آيين هاي ايراني با آنچه در آيين هاي مشابه در ديگر كشورها وجود داشته كه نشاط را برابر با لذات زود گذر مي دانسته اند، تفاوت داشته و با عالم بالا در ارتباط بوده است.
نوروز آئيني معنوي و پيوسته به عالم ملكوت است |
دكتر محمد بقايي |
دكتر بقايي دعاي تحويل سال را مربوط به عصر صفوي عنوان كرد و گفت : تا پيش از صفويان، آيين هاي نوروزي كاملا مشابه آنچه پيش از ورود اعراب به ايران در اين سرزمين رواج داشت اجرا مي شد و در اين دور است كه بسياري از انديشه هاي بر آمده از سرزمين ايران كه در فرهنگ ايراني ريشه دوانده بود به زبان عربي برگردانده شد .
وي در مورد پيشينه قرآن بر سر سفره هفت سين گفت : با توجه به اينكه نوروز يك جشن الهي است همواره كلام مكتوب خداوند بر سر سفره هفت سين يا هفت شين يا هفت ميم ايرانيان بوده است . اما پس از اسلام اين كلام مكتوب الهي به قرآن تبديل شد و امروز مي بينيم پدران و مادران اسكناس هاي نو را لاي برگ هاي معجزه پيامبر (ص) گذاشته و به كودكان خود عيدي مي دهند .
بقايي نوروز را ميلاد هويت ايراني دانست و گفت : نگذاريم اين تنها باقي مانده هويت ايراني از بين برود چرا كه تنها آيين هاي ملي هستند كه مي توانند ما را به وحدت و تماميت ارضي برسانند.
نظر شما