خبرگزاری مهر، گروه استان ها- حجت الاسلام مسعود صفی یاری*: باشکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران ، استکبار جهانی و در رأس آن امریکای جنایتکار با بهره گیری از همه ظرفیت های خود به مقابله با انقلاب اسلامی پرداخته و از انواع و اقسام توطئه ها و نقشه ها برای به زانو در آوردن انقلاب اسلامی استفاده کرد.
راه اندازی جنگ های داخلی، ترورهای گسترده، کودتاهای متعدد تا ۸ سال جنگ تحمیلی از جمله ترفندهای آمریکا و مزدوران منطقه ای دشمن بود که با عنایات الهی و رهبری پیامبرگونه امام امت (ره) ناکام ماند و تیر و مکر بدخواهان به خودشان بازگشت.
طبیعی بود که دشمنی آمریکا و هم پیمانانش با نظام اسلامی همچنان ادامه داشته باشد چرا که انقلاب اسلامی سیطره و هیمنه پوشالی آمریکا در دنیا را به هم ریخته و افسانه ابرقدرتی و شکست ناپذیری آن را به چالش کشیده بود.
لذا این بار از زاویه دیگری وارد شد و آن تحت فشار قرار دادن مردم و نظام از منظر اقتصادی بود تا عرصه بر مردم تنگ شده و بر اثر فشارهای مستمر و مهندسی شده اقتصادی، دل از نظام کنده و بدین وسیله آمریکا و همفکران داخلی و خارجی اش به هدف شوم خود برسند .
برخورداری ایران از انرژی هسته ای و فناوری و تکنولوژی بومی هسته ای که محصول رشادت و مجاهدت دانشمندان هسته ای ایران زمین بود بر آمریکا و برخی کشورهای دیگر گران آمد و محاصره ای که از سالها پیش آغاز شده بود در عرصه اقتصادی تنگ تر و شدیدتر شد و با تحریم همه جانبه ایران سعی کردند اهدافی که از مسیر اقدامات نظامی و بعضا سیاسی به دست نیاوردند از مسیر تحریم های اقتصادی به چنگ آورند.
اما این بار نیز دست خدا یار و یاور نظام و مردم مسلمان ایران شد و مقام معظم رهبری با اتخاذ تدابیر هوشمندانه و هدایت حکیمانه قوای تصمیم ساز و تصمیم گیر و البته روحیه ایثار و تعاون مردم و همراهی آنان با نظام ، دشمن نتوانست به همه اهداف خود برسد و نظام جمهوری اسلامی توانست از میان امواج متلاطم طوفان ها با پرچم برافراشته و قامتی رسا به سرمنزل رسیده و دشمن را در این موضوع نیز ناکام بگذارد.
راهبردهای نظام اسلامی که برگرفته از منویات مقام معظم رهبری بود بستر بسیار مناسبی بود برای ارتقای همه جانبه نظام و آسایش و رفاه مردم در عرصه اقتصادی که در قالب های مختلف از جمله اصل ۴۴ جهاد اقتصادی ، اولویت تولید ومصرف کالاهای داخلی ، کاهش وابستگی به نفت و بالأخره اقتصاد مقاومتی از سوی رهبری نظام مطرح شد و رسالت سنگینی متوجه مسئولان کرد.
توجه به این نکات به خصوص در شرایط ظالمانه تحریم به کرٌات مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفت اما متأسفانه آنگونه که انتظار می رفت عملیاتی نشد .
به ثمر نشستن مذاکرات هسته ای به ظاهر دیوار تحریم ها را شکست و مقرر شد براساس توافقنامه فیما بین ایران و کشورهای طرف مقابل به ازاء برخی اقدامات توسط ایران، تحریم های مربوط به هسته ای نیز برداشته شود.
برداشته شدن تحریمها فی نفسه گام خوبی به شمار می رود اما مدیریت صحنه و توجه به الزامات و تأثیرات آن مهم تر است.
برخی شتابزدگی ها ، برخوردهای احساسی و عاطفی ، سرخوشی ها ، دلدادگی ، شیفتگی نسبت به دشمن ، خوش بینی بیش از حد و خوش خیالی کاذب نسبت به طرف های مقابل و مواضع غیرعزتمندانه در قضیه هسته ای می رفت تا دشمن را در رسیدن به اهدافش امیدوار کند که مقام معظم رهبری همانند همیشه بسیار هوشمند و باصلابت وارد عرصه شده و با طرح شرایطی کلیدی یک بار دیگر دشمنان را غافلگیر نموده و دوستان را به هوشیاری بیشتر فرا خواندند.
معظم له پیش از این بارها ، تحقق اقتصاد مقاومتی را تنها راهکار غلبه بر تحریمها و شکست توطئه های دشمنان دانسته بودند و اگر این موضوع عملا محقق می شد قطعا در میدان مذاکره از اقتدار و استحکام بیشتری برخوردار بودیم و می توانستیم بهره بیشتر و دستاوردهای به مراتب بیشتری آن خود کنیم.
چرا که اگر اقتصاد مقاومتی به درستی محقق می شد می توانست در شرایط فشار و تحریم تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد و کشور را غیر قابل نفوذ و برخوردار از اقتصادی مقاوم کند.
هرچند بسیار واضح است که لازمه توجه به اقتصاد مقاومتی برخورداری از نگاه انقلابی و جهادی و نظام انگیزشی ارزشی است و این مقوله در راستای الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت و تحقق تمدن نوین اسلامی قابل بحث است و تفکرات منبعث از لیبرالیسم و غرب زدگی درک درستی از این اصل کلیدی پیدا نخواهند کرد.
لذا رهبر معظم انقلاب در فرازی از سخنان خود می فرمایند: بعضی ها می گویند سیاست خارجی خودمان را تغییر دهیم تا اقتصادمان درست شود ، با فلان مستکبر کنار بیاییم تا اقتصادمان رونق پیدا کند و این نگاه کاملا غلط و عقیم و بی فایده است.
بر این اساس اقتصاد مقاومتی با تکیه بر قدرت ها و ظرفیت های برون مرزی مغایر است و در اقتصاد مقاومتی الزاما باید نگاه به درون منعطف شده و از همه ظرفیت های داخل استفاده شود.
حمایت از تولید ملی ، مدیریت منابع ارزی ، مدیریت مصرف، اقتصاد دانش بنیان ، تقویت تولید داخلی از جمله شاخص های دیگر اقتصاد مقاومتی است.
این نگرش ثمرات بسیار زیادی هم برای کشور خواهد داشت، تحقق اقتصاد مقاومتی می تواند اقتدار درون زا ایجاد کند و کشور را در مقابل تحریم ها و تکانه های بین المللی مصون نگه دارد، ضربه های دشمن را کم اثر کند ، حرکت عظیم مردم را به اوج برساند، رونق اقتصادی ایجاد نماید ، تولید داخل را تقویت کند ، ظرفیت های داخلی و استعدادها را شکوفا سازد، پیشرفت مؤثری را برای کشور به ارمغان آورد و ایران اسلامی را از اعتبار بین المللی و عزت ملی برخوردار کند.
لذا شایسته است در دوران پسا برجام مسئولان نظام بخصوص دولت اهتمام ویژه ای به پیگیری و عملیاتی ساختن اقتصاد مقاومتی داشته و اجازه ندهند این اصل مهم و سرنوشت ساز و آینده ساز در ارتباطات پسابرجامی و طمع ورزی برخی قدرت ها در منابع کشور قربانی شده و کشور به سمت مصرف زدگی و وابستگی اقتصادی سوق داده شود و تولید داخل و ظرفیت های درونی در سایه بی تدبیری ها و دلبستگی های آنچنانی بی رمق شود.
بدیهی است برخی کوتاهی ها و سهل انگاری ها از جمله مواضع انفعالی ، لبخندهای کذایی به دشمنان قسم خورده، تحمل تحقیرها و اهانت ها و نیش و کنایه های دشمن و دیپلماسی های بعضا غیرعزتمندانه را شاید بتوان به دلیل فشارهای فوق العاده سنگین محیط مذاکرات توجیه کرد ، اما پس از برجام مواضع نظام باید قطعا از سر عزت، حکمت و مصلحت بوده و مسئولین با الهام از صلابت حیدری رهبر معظم انقلاب در برابر یاوه گویی های دشمن سکوت نکرده و عزتمندانه و قاطعانه از فضای پسابرجام در راستای منافع حداکثری ملت بزرگوار ایران و تحقق اقتصاد مقاومتی بهره گیرند.
* مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان
نظر شما